Berlingske Business

Baggrund: Højt spil om danskernes boligskatter begynder nu

RB PLUS Forhøjet grundskyld udlignes af prishop
Foto:

Tirsdagens åbningstale i Folketinget af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forventes at løfte den første flig af sløret for de kommende ejendomsskatter. Meget står på spil for boligejerne.

Det er et kvalificeret gæt, at tusinder af boligejere vil følge statsministerens åbningstale i Folketinget tættere end sædvanligt, når han tirsdag får ordet efter valget af formand. Så skal han nemlig præsentere regeringens planer for det kommende folketingsår, og de kommer ifølge Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen til at løfte sløret for fremtidens ejendomsbeskatning.

Ejendomsbeskatning har stået i et vadested, siden Rigsrevisionen i 2013 påpegede så store problemer og skæve vurderinger, at sidstnævnte blev fastholdt på 2011-niveau, mens en løsning blev fundet.

Billede

Samtidig nærmer Anders Fogh-regeringens skattestop sig sin udløbsdato og gør behovet for en ny skattemodel akut - medmindre skattestoppet bare skal fortsætte, eller tusinder at boligejere skal have massive skattestigninger, fordi systemet vender tilbage til at beskatte de reelle værdier af boligerne.

Et forsat skattestop vil yderligere udgrave den kløft, der er mellem de reelle handelspriser og den sum, boligerne beskattes af. Et udløb af skattestoppet vil med uændrede skattesatser ramme boligpriserne, så de isoleret set vil falde massivt. Nordea Kredit har for Berlingske Business omregnet de stigende skatter til det direkte fald, der vil ramme boligpriserne, hvis skattestoppet ophæves. Medmindre der sker en større omlægning af skatter, der giver lempelser andre steder.

Skatteloftet betyder, at husejerne i dag kun betaler ca. 0,6 procent i ejendomsværdiskat af deres ejendoms reelle værdi. En fuldstændig ophævelse af skatteloftet og indefrysningen af ejendomsvurderingerne betyder, at ejendomsværdiskatten igen bliver én pct. af den reelle værdi af boligen. I gennemsnit vil regningen til en københavnsk boligejer stige fra 16.200 kroner om året i dag til 40.800 kroner, og det vil udløse et afslag i prisen på 926.000 kroner, for at køberne kan klare ydelsen.

RB PLUS Mange danskere støtter højere boligskat

Huse og lejligheder ens

Der er langtfra enighed om, hvordan boligskatterne skal indrettes. Men store beløb kan - som beskrevet - stå på spil for den ene eller den anden gruppe boligejere - afhængigt af hvilken model der vælges. Eksempelvis vil Liberal Alliance gerne beskatte huse og lejligheder mere ligeligt. Som systemet er skruet sammen nu, beskattes en 100 kvadratmeter stor lejlighed i København med kun 19.000 kroner i ejendomsskat, mens et hus på samme størrelse koster omkring 43.500 kroner.

Den anden skat på fast ejendom, ejendomsværdiskatten, er stort set ens per kvadratmeter. Men Liberal Alliance vil sænke den samlede skat på huset til samme niveau som en tilsvarende størrelse lejlighed.

Tidligere overvismand skal kulegrave pensioner

De konservative ønsker at ændre de to nuværende boligskatter, ejendomsskatten på grunden til kommunen og ejendomsværdiskatten på hele ejendommen til staten, til en skat på gevinsten ved salg. Det er model, som Sverige indførte for årtier tilbage. Det vil give de nuværende boligejere en voldsom lettelse i den daglige økonomi.

Men de svenske boligejere skubber 270 milliarder kroner skat foran sig, og det giver dels et administrativt tungt system med fradrag for forbedringer af boligerne og forrentning af beløbene, dels er det penge, staten mangler ved overgangen til sådan et system.

pape

Som en trøst til de mest nervøse boligejere afviser de fleste partier at beskatte boligejere hårdere - også selv om De Økonomiske Vismænd og andre fagøkonomer er varme fortalere for at beskatte fast ejendom frem for eksempelvis arbejdskraft, der kan flygte væk fra den høje beskatning.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen