Berlingske Business

Andelsforening taber afgørende sag om renteswap

Swap retssag
Højesteret har i dag endeligt afgjort slagsmålet om et swap-lån mellem Jyske Bank og Engskoven Andelsboligforening i Skødstrup. Her ses bestyrelsesmedlemmer fra Engskoven Andelsboligforening, da sagen blev behandlet i Vestre Landsaret - til venstre talmand Lund Poulsen. Foto:

Højesteret har netop frifundet Jyske Bank for ansvaret for, at en renteswap har sendt andelsforeningen Engskoven i økonomisk uføre.

Andelsforeningen Engskoven har lidt nederlag i sin kamp for at få Jyske Bank til at tage ansvaret for, at en såkaldt renteswap har sendt foreningen ud i økonomisk uføre. Renteswappen har medført, at foreningens boliger i realiteten er værdiløse, lige som andelshavernes boligydelse er steget mere end budgetteret.

Andelsforeningen har ellers fået medhold i sin sag gennem en stor del af retssystemet, og kravet var, at renteswappen skulle ophæves, så banken selv bar tabet på den, og desuden skulle andelshaverne have erstatning for det tab, de har lidt.

Men Højesterets afgørelse er meget klar:

»En banks rådgivning af en andelsboligforening medførte ikke, at en renteswapaftale var ugyldig eller kunne ophæves, ligesom rådgivningen ikke medførte et erstatningsansvar for banken,« lyder rettens konklusion.

Højesteret påpeger i sin afgørelse, at renteswappen som udgangspunkt udførte den funktion, som andelsforeningen efterspurgte, nemlig at holde rentebetalingen på et fast niveau uanset markedsrentens bevægelser.

michael rrasmussen

»I begyndelse af 2006 var renten steget, og andelshaverne var bekymrede for yderligere stigninger med deraf følgende stigninger i boligafgiften. På den baggrund holdt medlemmer af foreningens bestyrelse i marts 2006 et møde med Jyske Bank, hvor banken rådgav dem om mulighederne for at optage realkreditlån med variabel rente og indgå en aftale om renteswap med banken. Derved kunne foreningen sikre en fast rente i aftalens løbetid på 30 år. På en ekstraordinær generalforsamling besluttede foreningen at indgå en renteswapaftale,« skriver Højesteret.

Men renten bevægelde sig uventet den anden vej, og et rentefald medfører en negativ markedsværdi på en renteswap - en negativ værdi, som dels skal regnes med i den enkelte andels værdi, dels skal betales til banken, hvis foreningen ville lukke renteswapaftalen før tid. Endelig medførte rentefaldet, at foreningen skulle betale højere afdrag på sine realkreditlån, hvilket medførte en højere boligydelse for andelshaverrne.

Andelsforeningen førte blandt andet sagen på, at Jyske Bank ikke havde rådgivet foreningen om de negative sider af swapaftalen - herunder at værdien af den udvikler sig asymmetrisk ved renteændringer - til ulempe for foreningen og fordel for banken eller den investor, der er modpart på swapaftalen.

MenHøjesteret udtaler, at bankens rådgivning skal vurderes ud fra forholdene i 2006.

Nykredit hovedkontor

»Da forventningen i 2006 var, at renten ville stige, og da renteswapaftalen måtte antages at opfylde foreningens formål om at sikre sig mod rentestigninger, vurderede Højesteret, at det ikke var urimeligt eller ansvarspådragende i sig selv at tilbyde foreningen en renteswap af den pågældende type,« skriver Højesteret.

Her er et overblik over flere swapsager blandt danske andelsforeninger.

OPDATERES

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen