Berlingske Business

Analyse: Sådan tegner fremtidens boligskat til at blive

Billede
»De danske boligskatter er underlagt et skattestop, som ophober et stadig større efterslæb i de området, hvor ejendomspriserne er steget igen siden finanskrisen.« (Foto: Mathias Løvgreen/Scanpix 2015) Foto:

Alt tyder på, at de danske boliger fortsat skal beskattes med to skatter på henholdsvis jorden og den samlede værdi af jord og bygning. Nyt system med retvisende boligvurderinger er på trapperne.

Nu begynder slutspillet om tusinder af danskeres daglige økonomi, når den fremtidige beskatning af landets ejerboliger skal fastlægges. Inden månedens udgang kommer regeringen med sit forslag til næste års finanslov. Samtidig er den i gang med både at lægge planer frem mod 2025 og løse de massive problemer med beskatning af boliger – blandt andet med et nyt vurderingssystem.

Problemerne falder i to klumper: Rigsrevisionen gav i 2013 vurderingerne af boliger og især jordværdierne et grundskud, fordi de alt for ofte ramte helt skævt i forhold til virkeligheden. Siden da har skattesystemet ligget i dybfryseren, mens debatten om, hvordan boligskatter kan opkræves retfærdigt og forståeligt, til gengæld har været glohed. Der står meget på spil. Både store indtægter til stat og kommuner og tusindvis af danskeres daglige økonomi.

Dertil kommer, at de danske boligskatter er underlagt et skattestop, som ophober et stadig større efterslæb i de områder, hvor ejendomspriserne er steget igen siden finanskrisen.

Flertal i Folketinget vil samle to boligskatter til én Statsrev

Derfor har politikerne indtil nu stået på kanten og kigget ud over et morads af skævheder og uklarheder. Men de har ikke andet valg end at kaste sig ud i det og få styr på rodet. Ejendomsværdiskatten er indefrosset på 2002-niveau, vurderingerne er fastholdt på 2011-niveau og skattestoppet udløber i 2020, hvor der vanker massive skattestigninger til mange boligejere, hvis de reelle ejendomsværdier skal bruges igen.

Derfor haster det med at finde løsninger. I de kommende uger forventer mange med indsigt og interesse i området, at regeringen kommer med ikke alene sit forslag til statens husholdningsbudget for næste år, men også et udspil til en plan frem mod 2025, samt hvordan skatterne skal skrues sammen. Her er ejendomsskatterne en vigtig brik.

Men der er godt nyt til de pressede politikere, der skal finde en løsning: Den helt grundlæggende faktor i at opkræve ejendomsskatter, ordentlige vurderinger, er ved at være på plads. Den 60 mand stor enhed i Skatteministeriet, ICE, er så langt i sit arbejde, at der nu i et stykke tid er blevet sendt ejendomsmæglere rundt i landet for at teste systemets vurderinger i forhold til virkeligheden.

RB PLUS Mange danskere støtter højere boligskat

Især jordværdierne i områder, hvor alle grunde er bebygget, har drillet. Konkret har mæglere fjernet en af de ubekendte i regnestykket ved at vurdere en ejendom, som om der var et nybygget hus på grunden. Derefter er prisen på et nybygget hus trukket fra for at komme frem til jordprisen. Og det nye system rammer tæt på mæglenes vurderinger, fortæller kilder.

Men det gamle system er også blevet kraftigt forbedret og udbygget med mange nye oplysninger i den nye udgave. Computeren bliver med andre ord fodret med faktorer som afstand til vand eller en stor vej. Og blandt andre tidligere overvismand og professor ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, har fået lov til at kigge systemet over skulderen. Hans vurdering er, at Danmark er på vej til at få »verdens bedste vurderingssystem«.

Dernæst er det politikernes tur til at finde ude af, hvordan vurderingerne skal bruges. Tanker og udspil rækker fra at erstatte de nuværende to skattetyper med en skat på gevinst ved salg til at fortsætte det nuværende system med både separat jordskat og ejendomsskat - hvilket blandt andre De Økonomiske Vismænd foretrækker.

Men netop fordi der står så meget på spil, regner de fleste med en justering og forbedring af det nuværende princip med to separate skatter.

Skat på gevinsten ved salg har en række problemer, som Sverige har erfaret, siden landet skiftede fra løbende skatter til en gevinstskat i begyndelsen af 1990erne.

Tidligere overvismand skal kulegrave pensioner

Gevinstskatten kan udskydes ved køb af en anden ejerbolig, og det betyder, at de svenske boligejere lige nu skubber 270 milliarder kroner skat foran sig. Dels giver det et administrativt tungt system med fradrag for forbedringer af boligerne og forrentning af beløbene, dels er det penge, der mangler ved overgangen til sådan et system. Men værst af alt hæmmer det boligejeres lyst og måske mulighed for at flytte til en mere passende bolig af årsager, der kan række fra nyt job et andet sted til en skilsmisse.

Der er mange økonomfaglige argumenter for en jordskat, fordi den ikke påvirker hverken danskernes adfærd eller udbuddet af jord. Men argumenterne imponerer næppe »Maren i kæret«, som en økonom udtrykker det.

De største knuder for politikerne er, at skattestoppet har udløst vold­somme skævheder mellem land og by og mellem huse og lejligheder, og at det desuden har skabt en kæmpestor ophobning af beskatningsværdi.

Beregninger viser, at en beskatning af de værdier, som boligerne handles til i og omkring de største byer, sandsynligvis vil vælte mange husholdningers økonomi. Dermed er overgangen fra Fogh-regeringens skattestop til en normalisering og langtidsholdbar beskatning af ejendomme den største udfordring for politikerne. En ny model er nødt til at blive indfaset over en lang periode for ikke at vælte økonomien for tusinder af boligejere og vælgere landet over.

ejendomsvurderinger

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen