Berlingske Business

Rådgivere: Flere B-kunder i bankerne

bankkunder_RuneFeldt_artikel_7.jpg
Er du en af bankens gode eller minde gode kunder? Det har stor betydning for, hvad du bliver tilbudt. Foto:

Prisen for at låne penge er generelt faldende. Men hvis man ikke har orden i økonomien, risikerer man at havne på listen over anden- eller endda tredjeklasseskunder, lyder det fra finansrådgivere.

Når den finansielle sektor må rebe sejlene på bagsiden af en finansiel krise, går det ud over de mest udsatte kunder. Har man ikke orden i økonomien, betaler man prisen for, at bankerne strammer vilkårene. Spændet mellem de gode og dårlige kunder bliver simpelthen større i krisetider.

Det mener blandt andre Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, som opfordrer til, at hver enkelt husholdning tjekker sine renter og forhandler med banken om at få dem ned.

"Der er meget stor forskel på, hvad folk får tilbudt. Gode kunder får gode renter, men det, der sket over de seneste år, er, at der er kommet anden- og tredjeklasseskunder, som får "tilbudt" meget højere renter," siger Kim Valentin.

Større spredning mellem gode og dårlige kunder er typisk for krisetider, siger også direktør John Norden fra Mybanker.dk, som sammenligner priser og renter hos landets banker. Han beskæftiger sig blandt andet med kunder, der vil placere opsparingen bedst muligt.

"Der er helt klart en del danskere, der er dygtigere til at få en højere indlånsrente end gennemsnittet. De færreste vil acceptere nul komma et eller andet for indlån - og det er jo den ene del af rentemarginalen," siger John Norden.

Prisen på penge falder

Netop den såkaldte rentemarginal har været fremme i debatten om bankernes udlånspolitik. Tal fra Danmarks Nationalbank viser, at forskellen mellem renten på lån og renten på indskud i banken for private nu er næsten den samme som for et år siden, nemlig 4,2 procent.

Artiklen fortsætter under billedet
ScreenShot430.jpg

Rentemarginalen voer for private kunder i danske banker 2003 til 2009. Kilde: Danmarks Statistik

Under sidste års finanskrise steg rentemarginalen, men siden februar er den igen faldet. Siden 2003 er marginalen for private faktisk faldet fra knap syv procent til godt fire procent.

Artiklen fortsætter under billedet
ScreenShot431.jpg

Effektive rentesatser til private, eksklusive boliglån, fra 2003 til 2009. Kilde: Danmarks Statistik

Men renser man tallene for bankernes udlån til boliger, er udlånsrenten for private i store træk på samme niveau som før finanskrisen. Har man kun gæld og ingen opsparing, betyder rentesatsen mere end rentemarginalen.

Læs også: Pres bankens rente ned

Både John Norden og Kim Valentin opfordrer forbrugerne til at forhandle med banken, hvis man finder renten for høj. I sidste ende må man være parat til at skifte bank.

"Man må ud at forhandle med sin egen bank eller finde en en anden bank. Det er den vigtigste mulighed man har. Der er faktisk meget stor forskel mellem bankerne og mellem kunderne i de enkelte banker. Og der en begyndende forståelse i bankerne for, at kunderne vil agere," siger John Norden.

Han forudser samtidigt, at rentemarginalen i den kommende tid vil stige, primært fordi indlånsrenten vil falde yderligere.

Hvad med boligejerne?

Er man først havnet på B-holdet, kan det være meget svært at få bedre vilkår eller få lov til at skifte bank. Det kan for eksempel være tilfældet for de mange boligejere, som på grund af prisfald har en gæld, der er større end boligens værdi. Det luner, at boligrenten er lav, men kommer man i problemer, sidder man i saksen med en usælgelig bolig - og en bank, som det kan være svært at forhandle med.

Læs også: Klar advarsel når banken siger nej

Kim Valentin nævner en særlig gruppe af danskere, der er ekstra hårdt ramt, fordi de ikke har mulighed for at skifte banklånet ud med et realkreditlån.

"Andelsboliglån er blevet meget dyrere den seneste tid. De får virkelig lov at betale prisen i øjeblikket. Der ved bankerne godt, at man ikke har andre muligheder, og mange af kunderne er insolvente. Sådanne metoder er betænkelige," siger Kim Valentin, der er meget kritisk over for nogle bankers behandling af kunderne.

I en kommentar i Berlingske Business mandag skrev han blandt andet, at "det er nok den eneste branche, hvor virksomhedsledelserne kan opføre sig griske, frådsende og egennyttige – og så stadig få staten til at betale for store dele af oprydningen efter finanskrisen og samtidig få kunderne til at betale gildet."

Banker har også lært noget

Mens Nationalbankens udlånsrente er faldet med 2,8 procentpoint på et år, og den etårige pengemarkedsrente er faldet med 3,5 procentpoint i samme periode, så er renten på private lån eksklusive boliglån kun faldet med 1,1 procentpoint, viser Nationalbankens statistikker.

Bankernes organisation Finansrådet påpeger, at renteniveauet er historisk lavt og mener, at kunderne over en bred kam har fået glæde af den faldende rente. Og så kan man ikke sammenligne med Nationalbankens rente, mener Finansrådet: 

"Når bankerne finansierer sig, har de hårdt brug for "lange" penge: De kan ikke gå ud og låne nye penge hver fredag. Bankernes finansiering kommer for 10 procents vedkommende fra Nationalbanken, 40 procent er korte lån på pengemarkedet, og omkring halvdelen finansieres med lange lån, som ikke ikke er faldet i samme omfang," siger finanspolitisk chef Lisbeth Grænge Hansen fra Finansrådet.

Hun kan ikke genkende billedet af en polarisering af bankkunderne, og der findes ikke umiddelbart tal for det.

"Der er sket en generel stramning af kreditvurderingen. Nogle banker har lånt for meget ud, og det er klart, at bankerne har også lært noget af krisen. Men det er de få, ikke de mange, der står i en sværere situation."

Tværtimod fremhæver Lisbeth Grænge Hansen, at mange ting trækker i den rigtige retning for forbrugernes økonomi med lave boligrenter, skattelettelser og senest udbetalingen af SP-pengene. Den stigende ledighed er eneste mørke plet på landkortet.

Læs også: Sådan undgår du tvangsauktion

Uafhængigt af renten og konjunkturerne vil der ifølge Finansrådet altid være forskel på kunderne.

"Det har altid været sådan, at nogle kan forhandle sig til en bedre rente i banken, mens andre oplever at skulle betale en risikorente oveni," siger Lisbeth Grænge Hansen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen