Berlingske Business

Peter trak sine penge ud af private banking

05BUSforside-121017.jpg
Virksomhedsejer Peter Møller jages af bankerne, der gerne vil forvalte hans formue. Men de tager sig ganske godt betalt for det. Foto: Asger Ladefoged

Peter Møller er virksomhedsejer og har en større formue. Han har ikke tillid til, at de traditionelle banker kan forvalte formuen tilfredsstillende.

Peter Møller er typen, der ikke gider have noget bøvl med at få sin opsparing til at yngle. Det skal bare fungere, men han vil også gerne kunne gennemskue, hvad der foregår.

Det er baggrunden for, at den 58-årige virksomhedsejer nu får sin private formue på omkring seks millioner kroner i henholdsvis pensionsopsparing og frie midler placeret i de billige og enkle værdipapirer ETF­er, som kort sagt afspejler et givent aktiemarked eller indeks.

Tryghed og gennemskuelighed i omkostningerne er vigtige faktorer for Peter Møller.

»Jeg vil gerne kunne føle mig tryg ved, at folk varetager mine investeringer ordentligt. Hos kapitalforvalteren Miranova betaler jeg ét fast fee hvert år, uanset hvor meget de handler. Og jeg accepterer præmissen, at du ikke kan slå markedet, og at de aktive forvaltere er to procentpoint bagude fra start på grund af omkostningerne,« siger Peter Møller, stifter og direktør i Alpha Akustik i Roskilde, der leverer løsninger til lyddæmpning af arbejdspladser.

peter møller

Alpha Akustik er en 17 år gammel virksomhed, som især i de seneste seks år er begyndt at opbygge formue for sine ejere. For seks år siden var Peter Møller kunde i Jyske Bank, som fik øje på, at hans bankkonti begyndte at vokse. Det fik banken til at kontakte Peter Møller og bl.a. foreslå at belåne hans hus og investere pengene i værdipapirer – en såkaldt gearet investering.

»Men jeg følte mig ikke rigtigt overbevist, og jeg havde også læst lidt artikler om det her og der.«

Det endte med, at han kontaktede kapitalforvalteren Miranova og fik rådgivning, der ifølge Peter Møller »gennemhullede argumenterne for at låne til at investere – du får ikke noget ud af det,« som han siger.

»Så vi flyttede pengene over i Nordnet og gennemgik i øvrigt hele min bankforretning, som jeg flyttede over i Nordea. Så overtalte Nordea mig for cirka fire år siden til at flytte formueforvaltningen over i Nordea Private Banking,« fortæller han.

Nordea fik Peter Møller overbevist om, at aktiv forvaltning af investeringer virker.

»De har jo masser af specialister, og de gør jo meget for at få dig til at føle dig speciel. Der sad masser af mennesker med til møderne, og jeg tror gerne på, at aktiv investering kan være bedre isoleret set. Men når omkostningerne kommer til, så er jeg ikke overbevist. Jeg betalte et fast fee hvert år, og dertil kom omkostningerne nede i investeringerne,« siger Peter Møller.

Billede

De særlige goder

Han kunne se, at formuen i næste lag bl.a. blev investeret i Nordeas egne investeringsforeninger. Men han kunne ikke gennemskue de samlede omkostninger.

»Jeg kunne godt se, hvad jeg betalte til den enkelte investeringsforening, men jeg kunne ikke se, hvad det kostede inde i selve investeringsforeningen. Så reelt kunne jeg ikke se, hvad jeg betalte i omkostninger. Men investering interesserer mig egentlig heller ikke. Når Nordea ringede og spurgte, om vi skulle sælge noget i Rusland, fordi der skete noget derovre, så sagde jeg: »Det ved jeg ikke. Hvis du gør dit arbejde, så gør jeg mit«,« siger Peter Møller.

Han understreger, at han ikke har noget at udsætte på Nordeas forretningsmodel, men at han foretrækker en mere enkel og gennemskuelig forretningsmodel. Og så var Nordeas andel i sagen om de såkaldte Panama-papirer, der afslørede omfattende skattetænkning via offshore selskaber, også medvirkende til, at han flyttede sin opsparing.

14BUSBUSINESS-100058.jpg

Endelig lægger han ikke særlig vægt på de goder, som statussen som private banking-kunde medfører. Goderne omfattede invitationer til nogle arrangementer med eksempelvis mad og drikke og måske prøvekørsel af en Tesla. Og så fik han et af de fine Mastercard med adgang til lounge i lufthavnen og gratis forsikring ved billeje – en forsikring, som dog ved leje af en bil i Syditalien ikke dækker mindre ridser og buler.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen