Berlingske Business

Penge samler støv i banken

kontanter_artikel_og_teaser_615_x_339.jpg
Danskerne puger penge sammen i banken på trods af, at det på længere sigt giver et lavere afkast end værdipapirer. Foto:

Danskerne gemmer kontanterne på konti, der giver et langt lavere afkast end obligationer og aktier.

Renten rasler ned, og dermed minder placering af kontanter i banken mere og mere om at gemme dem i madrassen hjemme i soveværelset.

Det er til at forstå, hvis finanskrisen har skræmt danskernes kontanter langt væk fra aktier. Men helt tilbage fra 2002 har danskerne samtidig med en årrække med kraftigt stigende aktiekurser sat flere og flere penge i banken. 

De danske husholdningers indestående i bankerne er steget fra knap 420 milliarder kroner i januar 2002 til knap 700 milliarder kroner i november 2008. Og det er ikke kun husholdningerne, der lader pengene samle støv på konti. De samlede indlån i bankerne er i perioden næsten fordoblet fra knap 660 milliarder kroner i januar 2002 til 1.230 milliarder kroner, og det er en rigtig dårlig ide, mener aktiestrateg i Nordea Henrik Drusebjerg og nævner to gode grunde til at sende pengene ud på finansmarkederne:

  • Indlånsrenterne er på vej ned over en bred front.
  • Priserne på aktier er rekordlave, og afkastudsigterne på lidt længere sigt er positive og markant højere end forventningerne til renterne på indlån.

"Jeg synes først og fremmest, at det er ærgerligt for folk, at kontantbeholdningerne er steget, og at det vil vise sig at blive en dårlig forretning," siger Henrik Drusebjerg med henvisning til, at aktier og obligationer over længere perioder giver et bedre afkast end bankernes renter.

Artiklen fortsætter under billedet
kontantafkast.jpg

Ifølge de fleste økonomer er centralbankernes renter på vej ned under to procent og dermed et renteniveau for bankkunder et stykke under.

"Kunderne får ikke noget ud af kontant indlån, men aktienedturen under finanskrisen sidder nok i baghovedet af kunderne og bankrådgiverne, som sikkert er varsomme med at rådgive folk, der har tabt massivt på aktier, til at investere mere i aktier," siger Henrik Drusebjerg.

Han erkender, at bankerne måske ikke er gode nok til at forklare om det langsigtede afkast på henholdsvis værdipapirer og bankkonti. Men han afviser, at bankernes behov for kontante indlån i en periode med knaphed på likviditet spiller ind.

"Hensynet til indlånsoverskud må ikke overskygge den rigtige rådgivning om kundernes behov," siger han.

Danskerne er ikke alene om at puge penge sammen i banken. På trods af mange amerikanske husholdningers problemer har amerikanske bankkunder så store kontantbeholdninger, at det svarer til markedsværdien af samtlige 500 største amerikanske aktier i det såkaldte S&P 500-indeks. Det svarer til en femdobling af de kontante indestående på 10 år.

Læs også: Banker øger rente-forskel

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen