Berlingske Business

Investering er andet end aktier

KimValentin
Overskrift
Kim Valentin. Foto:
hhh
Overskrift

Interessen for aktier er stor efter gode afkast i de seneste år. En anden årsag til aktiernes popularitet er, at det er svært at finde alternativer, der kan matche aktiernes afkast. Alligevel er det vigtigt at have andre aktiver end aktier i formuen. Også selv om alternativerne i nogle perioder giver et lavt eller måske endda negativt afkast. Det er stadig at foretrække frem risikoen for et stort negativt afkast ved at være over­eksponeret i aktier.

Det er afgørende, at du kender din investeringshorisont, når du vælger investeringsaktiver. Risikoen i aktie­markedet er relativt høj på kort sigt, og derfor bør du være særligt opmærksom på at sprede risikoen. Det gør du ved at vælge mange forskellige aktiver i din portefølje. Jo kortere din tidshorisont, desto mere bør du sprede din investering.

Hvis du betragter udviklingen på aktiemarkedet i det lange perspektiv, bliver det tydeligt, at de mange udsving i kurserne udjævnes i én lang stigende tendens. Det gælder også relativt store fald som f.eks. dotcomkrisen i 2001 og finanskrisen i 2007. Der har dog også været lange perioder, hvor afkastet har været beskedent – som eksempelvis fra 1970-80.

Man with chart business web diagram.

En fast del af porteføljen

Nogle investorer søger at maksimere deres afkast ved kun at have aktier i perioder, hvor aktierne stiger. Erfaringen viser dog, at det i praksis er vanskeligt, og at du skal være mere end almindeligt heldig for at få et afkast, der er højere end gennemsnittet ad denne vej. Din risiko for at ramme forkert, når du går ind og ud af markedet, er simpelthen for stor. Derfor er det en bedre langsigtet strategi for dig at have aktier som fast bestanddel i porteføljen.

Se på det afkast, du har fået indtil nu, og vær tilfreds med det. Det er bedre end at jagte det fremtidige afkast og lade risikoen i din portefølje stige i takt med aktieindekset. Denne overvejelse er aktuel for mange investorer i denne tid.

Tænk risiko før afkast

Alternativerne til investering i aktier virker ikke så spændende i øjeblikket. Obligationsmarkedet tilbyder kun meget lave renter på risikofrie papirer. Der er næsten intet afkastpotentiale i virksomhedsobligationer. Og ejendomsmarkedet kræver stor tålmodig­hed og grundige analyser for at finde de rigtige investeringer. Det er svært at få gode afkast i det nuværende investeringsmarked.

Derfor er det fristende at lade andelen af aktier i porteføljen vokse – også mere end godt er. Men her bør du tage de lange briller på og acceptere, at afkastet på kort sigt er under pres. Ja, du skal have aktier i porte­føljen – måske også mange aktier – men du skal også sørge for at sprede risikoen i din portefølje.

Man with chart business web diagram.

Aktier giver højst sandsynligt store afkast på langt sigt – måske meget langt sigt. Men aktier giver ikke altid større afkast end andre investeringer. Som du kan se af figuren øverst i artiklen, har der været lange perioder, også længere end ti år, hvor det har været sådan.

Derfor bør du have mange aktier i porteføljen i det nuværende marked, men du skal også have en god blanding af forskellige andre aktiver. Tro ikke, at du kan forudsige fremtidige afkast ud fra historiske data, men brug dem med omtanke. Sammen­sæt i stedet din portefølje, ud fra hvor stor risiko du ønsker og kan tåle – ikke ud fra dine drømme om store afkast.

Kim Valentin er uafhængig økonomisk rådgiver og stifter af Finanshuset i Fredensborg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen