Berlingske Business

Danmark sænker renten mest

20011010-082718-L_artikel_og_teaser_615_x_339.jpg
Danmarks Nationalbank sænker renten. Foto:

Den danske rente går solo og falder mere end euro-renten. Dermed indsnævres spændet mellem den danske og den europæiske rente yderligere og sender den danske rente mod bundrekord. (Opdateret)

Renten i Danmark har fået endnu et nøk ned til glæde for de borgere og virksomheder, der skal låne penge. Og et nøk mere ned end den europæiske rente, der tidligere i dag blev sat ned med et halvt procentpoint.

Nationalbanken sænker renten med 0,75 procentpoint og indsnævrer dermed  forskellen på den danske og den europæiske rente yderligere fra 1,25 procentpoint til 1 procentpoint.

Nu skal det vise sig, om bankerne lader kundernes renter følge med ned. I øjeblikket øger de renteforskellen. Men Danske Bank var umiddelbart efter nationalbankens rentemeddelelse ude med en meddelelse om, at banken også sænker sine variable rentesatser med "op til" 0,75 procentpoint, som det udtrykkes.

Kunderne mærker rentefaldet fra fredag den 23 januar.

Baggrunden for den kraftige danske rentesænkning er, at den danske nationalbanks valutabeholdnings beholdning af fremmed valuta i december steg med 39,9 milliarder kroner, så den nu er oppe på 212,7 milliarder kroner - mere end på noget andet tidspunkt siden sommeren 2005. Og stigningen er fortsat i januar, vurderer økonomer.

Den solistiske danske rentesænkning bliver ikke den sidste, og det er godt nyt for dansk økonomi, vurderer cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian:

"Vi venter, at rentespændet vil blive indsnævret yderligere over de kommende måneder. Da ECB samtidig ventes at sætte renten yderligere ned, kan vi se frem til, at den danske rente vil nå ned på 2 procent, inden vi når sommeren, fra de nuværende 3 procent. Det vil i givet fald være den laveste korte rente i den tid, Nationalbanken har eksisteret, skriver han i en kommentar.

Især boligmarkedet vil nyde godt af rentefaldet, mener han.

"Boligmarkedet er under et kraftigt pres, og lavere renter trækker i den rigtige retning, selv om det naturligvis ikke vender boligmarkedet på en tallerken. Den lavere rente er derfor med til at dæmpe den økonomiske krise,"skriver han i sin kommentar.

Afstanden mellem renten i Danmark og de 16 eurolande steg fra 0,35 procentpoint før finanskrisen brød ud til 1,75 procentpoint, da den var højest i slutningen af 2008 - det største spænd i euroens ti år lange historie, og et rentespænd, der gør det dyrere for danskerne at finansiere alt fra huse til virksomheders kreditter end for resten af EUs borgere.

Den seneste danske nedsættelse af renten var 19. december sidste år, og dengang blev der skåret 0,5 procentpoint.

Det bragte den danske rente ned på 3,75 procent, som altså nu er skåret ned til 3 procentpoint og et gab mellem renten i Danmark og euroområdet på 1 procentpoint mod 1,25 procentpoint tidligere.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen