Berlingske Business

Bliver fremtiden valget mellem fast og variabel rente i banken?

Danske Bank
Danske Bank har lanceret en strivbe nye banklån med fast rente. Foto:

Danske Bank har netop lanceret fast rente i fem år på bolig-, bil- og andelslån. Få to bankeksperters bud på, om de andre banker følger trop, så det fremover bliver almindeligt, at man kan vælge mellem banklån med fast og variabel rente, som vi kender det fra realkreditten. Pengeinstitutterne selv holder nemlig kortene tæt til kroppen.

En stribe af landets største banker holder i disse dage et vågent øje med Danske Bank, der har sat et nyt produkt på hylderne. Mod en merrente på 0,5 pct. kan kunderne binde renten fast i fem år på bil-, bolig- og andelsboliglån. Men bliver det fremtiden, at man ligesom med realkreditlån kan vælge at betale en højere rente på sit banklån for at sikre sig en god nattesøvn. Eller er de fastforrentede lån en enlig svale fra Danske Bank?

»Hvis efterspørgslen er stor nok, og kunderne vil betale tilstrækkeligt for det, kunne jeg godt forestille mig, at det blev udbredt,« siger Hans Peter Christensen, direktør i rådgivningsfirmaet Uvildige.dk.

Årsregnskab fra A.P. Møller Mærsk BM

Men i første omgang vil det primært være de store banker, der melder sig på banen, lyder det fra både Hans Peter Christensen og John Norden fra prissammenligningsportalen Mybanker.dk. De peger begge på, at de nye lån er strikket sammen på en måde, som gør, at de ikke er så lige til at kopiere.

»For at tilbyde kunderne en fast rente i fem år skal man kunne afdække risikoen. Populært sagt skal banken helst finde en, der vil købe forsikringen. For hvis man tager risikoen selv, kan det blive relativt dyrt. Så det er ikke noget, man bare lige kan kopiere, uden at det kan få store konsekvenser for bankens regnskab og balance,« siger John Norden.

Finanstilsynet.

Hvis man er en mindre eller mellemstor dansk bank, henter man de fleste penge til udlån fra sine indlånskunder. Og det er svært at overtale dem til at låse renten fast i så lang tid, forklarer Hans Peter Christensen.

»Er man Danske Bank, Nordea eller en anden af de største banker, kan man i stedet gå hente pengene til udlån ved at udstede nogle obligationer med fast rente. Dem kan man så sælge i markedet og låne ud til sine kunder,« siger han.

John Norden understreger, man skal ikke ret langt ned på listen over de største banker, før det bliver svært at skrue et lån sammen ud fra den model.

»En bank Som Jyske Bank er muligvis ikke stor nok til at gøre det. Det er et kompliceret produkt at strikke sammen, og det er svært at matche Danske Banks pris, da det vil være dyrere for de fleste at lave,« siger han.

Ifølge John Norden vil det være mest oplagt, at næste skridt kommer fra de pengeinstitutter, der er med i Totalkredit-samarbejdet.

11BUSPix-Lars-Petersson.jpg

»I så fald vil det være med fast rente på boliglån, og ikke på andelslån og billån. Men det er ikke noget, man kommer med fra den ene dag til den anden. Jeg tror generelt, at de fleste andre banker lige vil afvente og se, om Danske Bank får succes med det,« siger han.

En rundspørge til de største banker afslører da også, at ingen af dem officielt er klar til at melde ud, om de overvejer at tilbyde kunderne fast rente på banklån.

»Vi overvejer løbende vores produktudbud for at sikre, at vi har et konkurrencedygtigt værditilbud til kunderne,« lyder det kortfattede svar fra Ken Adrian, privatkundechef I Nordea.

05BUSSydbank-og-Nordea.jpg

Nogenlunde samme melding kommer fra Sune Worm Mortensen, områdedirektør i Nykredit:

»Vi overvejer løbende, hvordan vores produkt-palette skal se ud, og vi har set det her produkt komme og overvejer naturligvis altid nye ting, og om det skal indgå.«

Både Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord svarer, at der ingen aktuelle planer er, men at de følger udviklingen for at se, om der er en efterspørgsel på de fastforrentede lån.

Cheføkonom Lone Kjærgaard fra Arbejdernes Landsbank påpeger, at banken allerede har forskellige produkter med fast rente indenfor både billån, andelsboliglån og efterfinansiering af ejerbolig.

Hvad merprisen for at binde renten fast er, afhænger af længden på rentebindingen. På billån er den variable rente 2,95 pct., mens man kan låse den fast på 3,95 pct. i hele lånets løbetid, hvilket kan være op til 8 år, forklarer hun.

30BUS20070205-180419-4.jpg

»På f.eks. billån oplever vi en stor interesse for fast rente. Her bliver kunderne ikke skræmt af en lille merrente for at låse renten fast i 5-7 år. Men når det gælder meget lange lån, hvor renten er bundet i 10-20 år, og merrenten derfor også bliver endnu højere, har mange kunder tidligere takket nej,« siger hun.

Cheføkonomen forventer dog, at det billede kan komme til at ændre sig.

»I mange år er renterne kun faldet - det kan nok give lidt renteblindhed. Men nu, hvor renten er begyndt at bevæge sig lidt op fra sit allerlaveste niveau, kan vi komme til at se en stigende efterspørgsel efter at låse renten fast. Det holder vi løbende øje med. Og også om det bliver nødvendigt med flere fastrente produkter, end dem vi allerede har på hylderne,« siger Lone Kjærgaard.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen