Berlingske Business

Banklån fulde af fejl

bankkunder_RuneFeldt_artikel_0.jpg
Arkivfoto Foto:

8 ud af 10 banker oplyser for lave gebyrer.

Selv om der er præcise regler for, hvordan bankerne skal vise prisen på et lån, så følger mange banker ikke reglerne viser en gennemgang, som analysefirmaet Mybanker har foretaget. Det skriver Politiken.

Gebyrer bliver udeladt, og forkerte lånebeløb og rentesatser bliver anvendt. Resultatet er, at bankernes tilbud kommer til at fremstå bedre, end de i virkeligheden er, og kunden kommer til at betale mere end oplyst, skriver Politiken.

Hos Ringkjøbing Landbobank kunne man eksempelvis tirsdag læse, at det er muligt at låne op til 30.000 kroner på et Mastercard 'Platinum'-kort og betale 12,68 procent i årlige omkostninger (ÅOP), uanset hvor meget man trækker på kortet.

Ved et nærmere kig på bankens tilbud viser det sig dog, at banken har glemt at regne et årligt gebyr på 1.395 kroner med, og så løber de reelle årlige omkostninger op på 18,5 procent, hvis man bruger hele kreditten - og 40,1 procent, hvis man blot trækker 7.500 kroner på kortet på et år.

»Det er en fejl, og den skal vi simpelthen have rettet med samme. Der er tale om en forglemmelse«, siger salgs- og markedschef Klaus Gamst fra Ringkjøbing Landbobank til Politiken. Han afviser, at det er et problem at udregne de årlige omkostninger:

»Vi synes ikke, at det er for stor en opgave at udregne de her satser - det foregår i regneark. Her er blot en svipser«, siger Klaus Gamst til Politiken.

Læs også: Bank- og boliglån bliver dyrere

Men eksemplet er blot et blandt mange, fortæller Elisabeth Arendt, partner i Mybanker, som overvåger og analyserer bankernes renter og gebyrer.

»80 procent af bankerne oplyser forkerte tal. Der er tonsvis af regnefejl i bankernes priser, og det bliver kun værre. Vi ringer hele tiden til dem og må korrigere deres tal. Almindelige mennesker har ikke en jordisk chance for at gennemskue fejlene og risikerer at blive vildledt, når de forsøger at danne sig et overblik over, hvor de kan få det billigste lån«, siger Elisabeth Arendt til Politiken.

Hun vurderer, at blot 10-15 banker følger reglerne, og blandt synderne er både små og store banker.
Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) vil have Finanstilsynet til at gå ind i sagen i samarbejde med Finansrådet og Forbrugerrådet. Kredsen skal se på, hvordan bankernes information til kunderne kan forbedres, blandt andet når det gælder bankernes oplysninger om renter og gebyrer ved lån.

»Det skal ske for at vurdere, om der er problemer i forhold til gældende regler«, skriver Lene Espersen i en e-mail til Politiken.

Læs også: Bliv klar til stævnemødet med banken

I Finanstilsynet, som har ansvaret for området, erkender man, at bankernes oplysninger ikke bliver tjekket efter.

»Vi laver ikke rutinemæssige undersøgelser af, om bankerne angiver de rigtige ÅOP, men vi forventer, at bankerne overholder lovens bestemmelser for, hvordan ÅOP skal beregnes. Det er meget overraskende, hvis det ikke sker«, siger kontorchef Annette Bjåland Andersen fra Finanstilsynet.

»Foranlediget af Politikens henvendelse er vi nu opmærksomme på det og vil undersøge sagen«, siger Annette Bjåland Andersen.

Se alle prissammenligninger fra Mybanker

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen