Berlingske Business

Bankerne hæver renten - modsat Nationalbanken

bankkunder_RuneFeldt_artikel_2.jpg
Mens den danske nationalbank sætter renten ned, er renten over for kunderne i bankerne steget. Foto:

Det giver ikke hr. og fru Danmark flere penge mellem hænderne og sætter gang i forbruget, når Danmarks Nationalbank sætter renten ned. Samtidig sætter bankerne nemlig kundernes rente op.

I løbet af et halvt år har Danmarks Nationalbank sat sin udlånsrente ned med 1,35 procent. Men bankkunderne kan kigge i vejviseren efter det samme rentefald.

Bankernes rente på forbrugslån er nemlig i samme periode sat op med 0,6 procent for de kunder med de højeste rentesatser og med 0,37 procent for kunder med den laveste.

Det viser en beregning, som Berlingske Research har lavet på basis af tal fra analysevirksomheden Mybanker.

Her er de ti banker, hvis renter på et forbrugslån for almindelige kunder har lagt størst afstand til Nationalbankens renteændringer i løbet af det seneste halve år. Tallet angiver i procentpoint spændet, der i løbet af perioden er opstået mellem Nationalbankens udlånsrente og bankernes rente:

  • EBH Bank 4,50%
  • Helgenæs Sparekasse 3,00%
  • Forstædernes Bank 2,25%
  • Københavns Andelskasse 2,25%
  • Sparekassen Vendsyssel 1,75%
  • Vordingborg Bank 1,75%
  • Sparekassen Østjylland 1,60%
  • Jyske Bank 1,50%
  • Nørresundby Bank 1,50%
  • Sparekassen Løgumkloster 1,50%

Kilde: Mybanker og Berlingske Research

Men der er store forskelle bankerne imellem. Se hele listen her

Mybanker følger rentebevægelserne i de cirka 80 største banker, og det tegner et broget billede af bankernes reaktion på rentebevægelser fra Nationalbanken, siger partner i Mybanker og cand. polit. Morten Westergaard.

”Nogle banker reagerer fra dag til dag, men for hovedparten er der en vis træghed. Det værste er de situationer, hvor de ændrer først og informerer om det mange dage senere,” siger Morten Westergaard.

Han vurderer, at effekten for forbrugerne er en højere pris, og det er da også slået igennem på forbrugslånene.

”Effekten er negativt for forbrugere – det bliver dyrere at have penge i udlån i bankerne, og du får også knap så meget i rente på dit indlån. Bankerne er tilsyneladende enige om, at der skal tjenes flere penge nu – formentlig fordi de som samlet flok har tabt store summer penge på finanskrisen,” siger han.

Læs også: Banker øger renteforskel

Hovedparten af de banker, der har sat renten på forbrugslån mest op, er mindre pengeinstitutter, som er medlem af brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter.

Her forklarer direktør Jan Kondrup de stigende renter med kreditkrisen.

”Der er en meget høj rente i pengemarkedet i øjeblikket, fordi markedet var ved at fryse helt til. Og den reelle pris på penge spiller ind på prissætningen over for kunderne. Rentemarginalen bliver normalt udvidet under dårlige konjunkturer og indsnævret under gode,” siger han og henviser til, at rentemarginalen – forskellen på ind- og udlånsrenterne – blev indsnævret fra midten af 1990erne frem til udbruddet af den amerikanske boligkrise.

”Men mange ting spiller ind på renten, og forbrugerne kan ikke forvente at få den samme rente, som Nationalbanken stiller,” siger han.

Et kig på bankernes eget prisværktøj www.pengepriser.dk viser enorme forskelle på de priser, som bankkunderne skal betale i øjeblikket.

Den årlige pris for bankforretninger til en familie med eget hus og en indkomst mellem 500.000 kroner og 700.000 kroner svinger i ti udvalgte store og små banker mellem 13.818 kroner i Nordea til over 24.000 kroner i de tilfældigt udvalgte men meget forskellige banker Arbejdernes Landsbank, Basisbank og VestjyskBANK.

Se også Mybankers prissammenligninger af banker

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen