Berlingske Business

25-årige Mathias låner 180.000 kr. af staten til køb af aktier

MDW
Mathias Demandt Winther investerer i aktier for de SU-lån, han optager under sit studie. Foto: Heidi Lundsgaard. Foto:

Mathias Demandt Winther er en af de studerende, der optager SU-lån for at investere pengene. Målet i sidste ende er at have et billigt boliglån, men indtil da investerer han pengene i aktier som Novo Nordisk og Danske Bank.

For førstegangskøbere er det normalt dyrt at låne penge til bolig. Men 25-årige Mathias Demandt Winther har fundet en smart genvej til et billigt boliglån. Hver måned tager han et billigt SU-lån, så han slipper for at tage dyrere banklån efter endt studie. Som SU-modtager er det muligt at låne 3.040 kr. om måneden, og med en forventet studietid på fem år giver det samlet set Mathias Demandt Winther mulighed for at låne 180.000 kr.

Pengene fra SU-lånet sætter den studerende løbende i aktier. Det sker i håb om, at pengene kan vokse yderligere, før han skal bruge dem til udbetaling af en bolig i København eller udlandet om tidligst tre år.

»Jeg tager SU-lån for at stille mig i den bedste situation, når jeg er færdig med at studere,« siger Mathias Demandt Winther, der efter sommerferien tager hul på tredje år af HA Almen-uddannelsen på Copenhagen Business School (CBS).

18BUSOskar-1-135135.jpg

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange studerende, der optager SU-lån med henblik på investering. Men Berlingske Business har kendskab til en række, der ligesom Mathias Demandt Winther investerer SU-lånet i aktier.

Attraktiv rente

Årsagen til, at de studerende vælger at tage SU-lån til at investere for, er først og fremmest, at renten på dette lån er forholdsvis lav. I studietiden er renten fire pct., mens renten efter endt studie falder til blot én pct.

Denne rentesats finder Mathias Demandt Winther yderst attraktiv, fordi han tilsvarende vil skulle betale omkring fem pct. i rente for at låne penge i banken. Under studietiden giver lånet ham samtidig mulighed for at tjene penge på aktiehandel, hvis han altså får et afkast på over fire pct.

»SU-lånet er rigtig billigt, og når jeg står og skal købe en lejlighed, kan jeg formentligt nøjes med låne 100.00 kr. af banken frem for 300.000 kr.,« siger han.

Det er naturligvis forbundet med risici at investere for lånte penge, erkender Mathias Demandt Winther. Alligevel får et pludseligt kursdyk ham ikke til at gå i panik, fordi han handler via en såkaldt stop loss-funktion, som sikrer mod enorme kurstab.

Jacob Mark

»Min handelsplatform er indstillet til, at en aktie bliver solgt helt automatisk, hvis den pludseligt falder ti pct. På den måde sikrer jeg mig, at jeg undgår at tabe det hele, for det vil selvfølgelig være rigtig ærgerligt at stå efter fem år og have en gæld på 180.000 kr.,« siger Mathias Demandt Winther.

Spred din risiko

På CBS-studiet har den 25-årige studerende samtidig lært, at det gælder om sprede sin risiko, så en enkelt investering ikke ødelægger det langsigtede afkast. På nuværende tidspunkt ejer han aktier i ti forskellige selskaber – både i danske og udenlandske. Aktiedepotet tæller blandt andre Novo Nordisk og Danske Bank, mens han senest efter Brexit har købt op af aktier i den engelske supermarkedskæde Sainsbury’s.

I afkast har Mathias Demandt Winther – ifølge eget udsagn – fået 8,5 pct. i løbet det seneste år.

Hand with danish coins and money in the background

»Jeg kan kun glæde mig over det positive afkast, men jeg ved også, at der kan gå tre uger, og så har jeg måske pludselig tabt fem pct. Det kan ændre sig fra måned til måned, men det betyder ikke så meget, fordi jeg har en mere langsigtet horisont,« siger han.

Som en ganske almindelig studerende medgiver Mathias Demandt Winther, at det kan være fristende at bruge pengene fra SU-lånet på en rejse eller ny MacBook.

»Men jeg har lavet en klar regel om, at jeg ikke skal bruge pengene til forbrug,« siger Mathias Demandt Winther, der i fritiden arbejder som studentermedhjælper hos lysvirksomheden Fischer Lighting.

Pix: Real Gold Bars

Mener du, at det er på sin plads, at staten skal finansiere dit aktiekøb?

»Jeg kan godt se, at tanken bag SU-lånet ikke er, at man investerer pengene og tjener penge på det. Lånet er selvfølgelig til for at hjælpe studerende, så de måske er fri for at arbejde og kan bruge mere tid på studiet. Men på mit studie beskæftiger vi os meget med finansering, og her giver SU-lånet mig mulighed for at bruge den teori, jeg lærer, i praksis. Og så har SU-lånet indtil videre stillet mig bedre økonomisk,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen