Berlingske Business

Udlændinges erstatning går til 3F

Til BT Arkiv Metro metrobyggeri
Den nye metrotunnel ved Nørrebroparken. Foto:

Fagforeningen modtager størstedelen af de penge, byggevirksomheder skal betale for at bryde overenskomsten med udenlandsk arbejdskraft.

Virksomheder med udenlandske ansatte betaler millioner af kroner for underbetaling af deres medarbejderne.

Men 3F modtager den største del af beløbet og viderebetaler det kun til de ansatte, der er medlemmer af fagforeningen.

28BUSmetro_opslag.jpg

Sidste år blev udenlandske byggevirksomheder - og danske byggevirksomheder med udenlandsk arbejdskraft - dømt til at betale i alt ni millioner kroner for overenskomstbrud. De skulle efterbetale 2,5 mio. af dem til de ansatte, men resten gik til 3F. Heraf var over halvdelen øremærket som en bod til fagforeningen, der kun viderebetalte en del af øvrige beløb til de udlændinge, som var medlemmer. Det er uvist, hvor meget det drejer sig om, og 3F ikke har en opgørelse over det.

»Vi ser eksempler på, at virksomheder, der bryder overenskomsten, vil betale pengene til deres udenlandske ansatte. Men 3F tror ikke på de gør det og ønsker hele beløbet overført til dem,« siger afdelingschef i Dansk Byggeri, Thorsten Wilstrup, der dog samtidig understreger, at mange udenlandske byggevirksomheder ikke overholder overenskomsten og med rette må bøde for det.

Palle Bisgaard fra 3F

Det har den nu fyrede portugisiske metroleverandør Cinterex erfaret. Virksomheden har i løbet af det seneste år betalt lidt over 800.000 kroner for brud på overenskomstens arbejdstidsregler. Men ifølge Berlingskes oplysninger har de ansatte endnu ikke modtaget nogle penge. I stedet har virksomheden betalt til 3F, selv om fagforeningen ikke har haft nogle medlemmer hos den før nu. Det viser dokumenter i den seneste sag mellem Cinterex og 3F fra oktober. Virksomheden tilbød dokumentation for, at de ansatte fik pengene, men det afviste 3F.

Fagforeningen forklarer, at den bruger langt flere ressourcer på at organisere udlændinge, end den modtager fra deres arbejdsgivere, og at den helst vil føre sagerne på de ansattes vegne. Men vil de ikke melde sig ind, ser fagforeningen ingen problemer i at modtage hele beløbet. Den har flere gange oplevet, at udenlandske virksomheder ikke efterbetaler pengene til deres medarbejdere, selv om de har lovet det.

Københavns overborgmester Frank Jensen

»Vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan for at få udlændingene til at melde sig ind hos os. Men ellers må vi føre sagen som en krænkelse af overenskomsten. Det skal ikke betale sig at underbyde overenskomsten, fordi vi ikke har nogle medlemmer på virksomheden,« siger Palle Bisgaard, næstformand i 3Fs byggegruppe.

3F har anlagt en ny sag for 11 millioner kroner mod Cinterex, som har erklæret sin danske afdeling konkurs.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen