Berlingske Business

Statskassen scorer milliarder på løntunge indvandrere

Business people conference
Foto: Iris

Veluddannede indvandrere er en god forretning for Danmark. Vindmøllegiganten Siemens har hyret skarpe hjerner fra 70 forskellige nationer.

Det er en rigtig god forretning for den danske statskasse, når højtuddannet arbejdskraft bliver importeret fra udlandet. Det fremgår af en rapport, som tænketanken DEA har udarbejdet for Dansk Industri (DI).

I rapporten har DEA kigget på de indvandrere, der er kommet til Danmark for at arbejde i job, der normalt kræver en lang videregående uddannelse. Dermed ses der bort fra eksempelvis flygtninge, der kommer til Danmark af humanitære årsager, selv om de har en lang uddannelse bag sig.

Fra 2003 til 2013, den tiårige periode, som DEA har undersøgt, drejer det sig om ca. 7.500 personer, der tilsammen har bidraget med milliarder til de offentlige finanser.

Et af de firmaer, der ofte importerer højt­uddannet arbejdskraft, er Siemens i Danmark, hvor ca. ti procent af firmaets 8.500 fuldtidsansatte er udlændinge fra 70 forskellige nationer. Siemens, der bl.a. producerer vindmøller, kigger ofte mod udlandet, når videnstunge specialistposter skal besættes, fortæller administrerende direktør Jukka Pertola, der selv er fra Finland:

»Vi er nødt til at vælge fra hele verden, fordi vi har brug for de skarpeste hjerner. Vi kan finde mange i Danmark, men det er trods alt et relativt lille land, og her er ikke specialister i alting, som vi har brug for,« siger Jukka Pertola.

Han ser samtidig en fordel, at en global arbejdsstyrke kan være med til at udfordre den gængse tankegang – men understreger dog også, at det er dyrt for virksomheder at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Anna Rivera Jove

Stort overskud på bundlinjen

I gennemsnit bidrager én højtuddannet indvandrer med godt 130.000 kroner til statens konti om året, når man tager deres skattebetaling og fratrækker de udgifter, som staten har på den person.

For indvandrere fra vestlige lande er beløbet lidt højere, mens overskuddet på ikke-vestlige, men stadig højtuddannede indvandrere er en smule lavere.

I gennemsnit bliver den højtuddannede arbejdskraft 5,5 år i Danmark, hvis ikke de har familie eller ikke har familien med sig, hvilket munder ud i et samlet overskud på ca. 720.000 kroner for den danske statskasse for de 5,5 år, arbejdsnomaderne er i landet.

Norwin

Derfor mener Linda Wendelboe, der er chef i DIs Global Talent, også, at det er en god ting, når virksomheder kigger mod kvalificeret arbejdskraft i udlandet:

»De højtuddannede indvandrere bidrager positivt til vores samfund. De betaler høje skatter, og de trækker ikke særlig meget på vores velfærdsgoder,« siger Linda Wendelboe.

Hun bakkes op af cheføkonom Claus Seidelin fra DEA, der står bag rapporten:

»Der er udsigt til lav vækst og stigende pres på de offentlige finanser herhjemme. Der kan de højtuddannede indvandrere være én del af svaret. Uanset om vi kigger på vestlige eller ikke-vestlige indvandrere, kan vi se, at de giver et meget stort overskud til statskassen,« siger Claus Seidelin.

Billede

Familier bidrager med endnu mere

Faktisk er overskuddet endnu større, hvis den højtuddannede indvandrer har sin ægtefælle og børn med. Ikke alene bliver de som oftest længere tid i landet – ti år mod 5,5 for enlige højtuddannede indvandrere i gennemsnit – det årlige overskud er også større for Danmark.

I gennemsnit bidrager en familie med en højtuddannet indvandrer, der kommer til Danmark for at arbejde, med 220.000 kroner om året, selv når man trækker udgifter til lægebesøg, sygehusophold, børnepasning, skoleundervisning og eventuel offentlig understøttelse fra.

Ifølge Dansk Industris chef for Global Talent, Linda Wendelboe, skyldes det, at de højtuddannede indvandrere tit har veluddannede ægtefæller, og at man tager deres skattebetaling med i regnestykket:

»Ofte er den medfølgende ægtefælle også højtuddannet, så når de går ud og tager et job, bidrager de også til vores velfærdssamfund i form af deres skattebetalinger,« siger Linda Wendelboe, som til daglig arbejder for at fremme udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

Billede

Rapporten afslører desuden, at det er vigtigt for, hvor længe den højtuddannede arbejdskraft bliver i Danmark, om deres ægtefælle er i arbejde.

Således er fire ud af fem familier, hvor ægtefællen er i arbejde, senest ét år efter at familien er ankommet til Danmark, stadig i landet efter fem år. Hvis ægtefællen omvendt ikke er kommet ud på arbejdsmarkedet året efter, de flyttede til Danmark, så er det kun 68 procent af familierne, der stadig er i Danmark efter fem år.

Rapporten viser desuden, at fænomenet med højtuddannede indvandrere er blevet mere almindeligt på det danske arbejdsmarked. I 2003 kom der 398 personer, der faldt inde for DEAs definition, mens der i 2013 – rapportens sidste år – blev sat rekord med 1.073 nytilkomne.

I alt indvandrede 7.439 højtuddannede personer fra 2003 til 2013 til Danmark, hvoraf ca. 3/4-dele er fra vestlige lande.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen