Berlingske Business

Rockwool Fonden: Fars barsel giver flere penge til husholdningsbudgettet

barsel
Malene Jensen (opdigtet navn) Foto:

En ny analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at det er til gavn for hele familiens økonomi, hvis far tager en større del af barslen. Fædre bliver ikke i samme grad som kvinder ramt på lønnen, når de holder barsel.

Fars barsel mindsker løngabet mellem mænd og kvinder og øger husholdningens samlede indkomst. I familier, hvor faren tager en større del af barslen, reduceres lønforskellen mellem far og mor i to til fire år efter barnets fødsel. Der, hvor effekten er størst, bliver forskellen på helt op til 14.000 kroner om året, hvis far tager en uges ekstra barsel, viser analysen.

Ifølge analysen er det sådan, fordi fædre ikke i samme grad som kvinder bliver ramt på lønnen, når de tager barsel.

»Da fars barsel har en mindre betydning for hans egen indtjening, betyder denne reduktion i lønforskellen, at også den samlede indkomst i husholdningen stiger, hvis far tager mere barsel,« skriver Rockwool Fondens Forskningsenhed.

malene

Ifølge analysen kan der være flere forklaringer på, at fars barsel har en gavnlig effekt både på løngabet mellem far og mor og på den samlede lønindkomst i familien.

»For eksempel kunne man forestille sig, at fars barsel frigiver nogle ressourcer hos moren til at forfølge karrieremæssige mål og få et lønmæssigt afkast heraf. Disse tidsmæssige ressourcer kan både fremkomme ved, at moren påbegynder arbejdet tidligere efter barnets fødsel, fordi forældrene typisk deler den barsel, der er, men også ved, at barslen øger farens engagement på hjemmefronten og i børnepasningen også efter barslen er overstået. Det giver moren mulighed for, over tid, at hente ind på farens lønmæssige forspring,« skriver forskningsfonden.

Barsel

Ifølge analysen er arbejdsgivernes lønmæssige forskelsbehandling af mænd på barsel og kvinder på barsel også en del af forklaringen på, at hustandens samlede indkomst stiger.

»Det er interessant, at fars indkomst ikke synes at lide under hans øgede barsel, men faktisk – og især i kraft af barslens betydning for mors indkomst – bidrager til en generel lønstigning i familien. Det kan være et signal om, at arbejdsgiverne sætter pris på mandlige medarbejdere, som viser at de også engagerer sig i familien – eller i hvert fald om, at mændene ikke bliver straffede for at tilvælge et sådant engagement,« skriver forskningsfonden.

Resultaterne stammer fra en ny analyse, som undersøger effekten af fem reformer af barselsorloven implementeret i 1989, 1994, 1997, 1998 og 2002, og som alle, på den ene eller anden vis, påvirker fars tilskyndelse til at tage barsel. Analysen fokuserer på familier, der fik deres første barn fra ét år før til ét år efter de pågældende reformer af barselsorloven.

Karen Ellemann

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen