Berlingske Business

PensionDanmark presser på for ligeløn

Torben Möger
»Ud fra et shareholder value-synspunkt er det interessant for os, at en række studier viser, at mindre løngab fører til højere produktivitet og bedre beskæftigelse,« mener PensionDanmarks adm. dir., Torben Möger Petersen. Foto:

En af Danmarks største institutionelle investorer har allerede ligeløn som en parameter i CSR-arbejdet, mens ATP melder hus forbi

En af Danmarks største institutionelle investorer, PensionDanmark, som har en balance på 183 milliarder kroner på vegne af sine medlemmer, har ligeløn på dagsordenen, når pensionsgiganten investerer.

En anden af Danmarks allerstørste investorer, ATP, melder til gengæld hus forbi.

Lone Fønss Schrøder ser ligeløn som en ny parameter inden for Corporate Social Responsibility (CSR).

»Eksempelvis institutionelle investorer investerer jo forhåbentlig ikke i en virksomhed, som forurener eller bruger børne­arbejde. De bør heller ikke investere i virksomheder, som ikke lønner mænd og kvinder ens for samme arbejde,« siger hun. PensionDanmark er allerede i gang:

»Det er et emne, vi gennem en del år har haft integreret i vores overvågning af og dialog med virksomheder, hvor vi er aktionær,« oplyser administrerende direktør Torben Möger Petersen, som har hyret det britiske konsulenthus Hermes EOS til at stå for overvågning og dialog med de mange virksomheder, som PensionDanmark er aktionær i.

26BUSRB-PLUS-Brug-10-minutt.jpg

Tilgængelige indikatorer

»Vores politik på området tager udgangspunkt i ILO-konventionen om lige løn for lige arbejde. Konventionen er ratificeret af 172 lande, og de lande, der ikke har ratificeret den, for eksempel USA, har lignende lovgivning på plads.

»Hermes EOS opfordrer virksomhederne på vores vegne til at stille indikatorer for kønsbestemte lønforskelle til rådighed for alle interessenter, herunder medarbejdere og aktionærer. Når det gælder børsnoterede selskaber, opfordrer vi virksomhederne til at offentliggøre disse informationer i deres årsrapporter,« skriver Torben Möger Petersen i en e-mail.

Og det er en rigtig god idé, vurderer Erik Alhøj, som er direktør og indehaver af konsulentfirmaet Engagement International, som bistår virksomheder med ansvarlige investeringer: »Lighed mellem kønnene er et af FNs 17 udviklingsmål. De kommer alle til at spille en helt afgørende rolle både for virksomhedernes sociale ansvar (CSR) og ansvarlige investeringer fremover,« siger han.

Ligeløn øger produktiviteten

PensionDanmark lægger vægt på, at forskning viser, at ligeløn giver højere produktivitet:

»Ud fra et shareholder value-synspunkt er det interessant for os, at en række studier viser, at mindre løngab fører til højere produktivitet og bedre beskæftigelse, og at virksomheder, der formår at indsnævre lønforskelle mellem mænd og kvinder, oplever lavere medarbejderomsætning og højere medarbejdertilfredshed,« skriver Torben Möger Petersen.

21BUSTorben-Mger-Pedersen-1.jpg

Han forklarer, at PensionDanmarks arbejde med CSR og Social Responsible Invest­ments (SRI) bygger på engagement med virksomhederne med henblik på at hjælpe dem i den rigtige retning. Engagementet kan for eksempel foregå via løbende dialog og stemmeafgivning på generalforsamlinger.

»Udelukkelse af virksomheder fra vores investeringsunivers sker kun i situationer, hvor dialogen ikke fører nogen vegne, eller hvor der er tale om virksomheder, som overtræder FN-konventioner om blandt andet forbud mod klyngebomber og lignende,« forklarer Torben Møger Petersen.

Mens PensionDanmark altså aktivt bruger sine finansielle muskler til at presse virksomheder til at indsnævre lønforskelle mellem mænd og kvinder, har ATP valgt at lade det spørgsmål ligge:

»Vi har ikke nogen holdning til ligeløn i forhold til investeringer,« skriver ATPs koncerndirektør med ansvar for HR og administration, Lillian Mogensen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen