Berlingske Business

Offentligt ansatte skal kunne tåle mere vold

Erstatningsnævnet under Justitsministeriet får kritik fra fagforeninger og advokater med speciale i arbejdsskadesager på grund af forskelsbehandling af vold mod offentligt ansatte og øvrige voldsofre.

Det er ikke nødvendigvis vold, hvis en offentligt ansat får en skalle i forbindelse med sit arbejde, som det er tilfældet, når en person får en skalle i nattelivet eller i andre henseender. Det skriver avisen.dk, der har fået aktindsigt i en række sager, som er blevet behandlet af Erstatningsnævnet under Justitsministeriet.

Konklusionen er, at vold mod offentligt ansatte takseres ikke på lige fod med vold mod andre.

- Det er dybt uretfærdigt, at de, der investerer sig selv i arbejdet med mennesker - hvilket slider på fysik og psyke - er ringere stillet end andre. Det er en nedgørelse af dem, der tager sig af vores ældre, som ikke hører hjemme i et velfærdssamfund. Vi burde i stedet være taknemmelige for deres arbejdsindsats, siger Dennis Kristensen, formand i FOA, til avisen.dk.

Også Socialpædagogernes Landsforbund er forundret over afgørelserne og kritiserer Erstatningsnævnet for forskelsbehandling.

- Vi vil ikke acceptere, at det er en påregnelig risiko for vores medlemmer at blive pandet ned på jobbet, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund, til avisen.dk.

I en konkret sag fra Bornholm, hvor en social- og sundhedsassistent fik en skalle af »en psykotisk, udadreagerende beboer« på et plejehjem, blev hændelsen ikke takseret som vold på trods af efterfølgende angst og deprimeret tilstand hos offeret. I afgørelsen fra Erstatningsnævnet lyder det:

»Nævnet har i den forbindelse taget hensyn til, at arbejde i plejesektoren typisk involverer mere fysisk kontakt med personer end arbejde i andre brancher.«

Men formanden for socialpædagogerne finder nævnets afgørelse mærkværdig, når den henviser til »fysisk kontakt«.

- På den måde legitimerer nævnet jo, at vold er en del af jobbeskrivelsen, siger Benny Andersen.

Erstatningsnævnet afviser imidlertid kritikken.

- Nu ville det jo være mærkeligt, hvis de offentligt ansattes fagforeninger sagde, at vi var alt for lempelige og alt for flinke til at give erstatning, siger landsdommer Michael Lerche, formand for Erstatningsnævnet, til avisen,dk.

Man kan som offentligt ansat ifølge avisen.dk ikke klage til andre myndigheder over en afgørelse i nævnet, men man kan indbringe sagen for Folketingets Ombudsmand.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen