Berlingske Business

Offentligt ansatte i protest mod lovfæstet arbejdstid

553975063.jpg
Arbejdstiden er fortsat ikke til forhandling for lærerne. Det finder Forhandlingsfællesskabet ikke acceptabelt.

Arbejdstiden er fortsat ikke forhandling for lærerne. Det finder Forhandlingsfællesskabet ikke acceptabelt.

Staten og kommunerne vil ifølge flere faglige organisationer fortsat ikke forhandle arbejdstid for offentligt ansatte undervisere. Arbejdstiden blev fastsat ved lov efter den store lærer-lockout i 2013.

Det protesterer Forhandlingsfællesskaber og Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, over i et brev til regeringen, kommunerne og regionerne.

Forhandlingsfællesskabet dækker over 51 faglige organisationer, der organiserer de offentligt ansatte. Sammen med CFU dækker de organisationer med over 740.000 medlemmer, der spænder fra SOSU'ere til Djøf'ere.

357685589.jpg

»Her forud for overenskomstforhandlingerne i 2018 har såvel de statslige som de kommunale arbejdsgivere tilkendegivet, at de fortsat ikke vil forhandle arbejdstidsreglerne på underviserområdet«.

»Det kan CFU og Forhandlingsfællesskabet ikke acceptere, skriver de to organisationer i brevet«.

I 2013 kunne lærerne og kommunerne ikke blive enige om en ny overenskomst, der ændrede markant i lærernes vilkår. Det skulle ske for at implementere en større reform af folkeskolen.

Konflikten førte til en lockout af lærerne og lukkede skoler. Den kulminerede i et regeringsindgreb, der er blevet kritiseret for at være et dødsstød til den danske model.

Den danske model dækker over, at arbejdsgivere og arbejdstagere selv forhandler forholdene på arbejdsmarkedet.

Det er senere blevet sandsynliggjort i bogen "Søren og Mette i benlås", at regeringen og kommunerne på forhånd havde aftalt, at regeringen skulle gribe ind lærerkonflikten. Bogen er skrevet på opfordring af Danmarks Lærerforening.

.

»Den danske model er afgørende for et velfungerende arbejdsmarked og for at understøtte og udvikle de offentlige arbejdspladser«, skrives det i brevet.

»Det er derfor magtpåliggende for Forhandlingsfællesskabet og CFU at gøre det klart, at vi forventer, at Kommunernes Landsforening og Moderniseringsstyrelsen optager reelle, frie og fair forhandlinger med organisationerne på undervisningsområdet«, lyder det.

Hos regeringen melder innovationsminister Sophie Løhde ram forbi, når det kommer til fagbevægelsens opfattelse af, at arbejdstiden ikke er til forhandling.

»Jeg er helt enig i, at der skal være frie og reelle forhandlinger om de krav, der bliver bragt til forhandlingsbordet ved de kommende overenskomstforhandlinger. Og det gælder på alle områder«.

»Det vil dog ikke være en overraskelse, hvis vores respektive krav vil trække i forskellig retning, men vi er naturligvis klar til at forhandle om alle de krav, der bliver lagt frem«, skriver ministeren i en kommentar til brevet.

Fem aldre

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen