Berlingske Business

Ny teknologi tager djøfernes arbejdsopgaver

aa
Foto:

20 pct. af djøfernes opgaver er væk i 2030, viser nye tal. Alligevel er der ingen tilbud til den gruppe i den nye trepartsaftale på efteruddannelsesområdet, og det vækker vrede i faglige kredse.

Arbejder du bag en computerskærm? Så er der stor sandsynlighed for, at dine arbejdsopgaver i et pænt stort omfang vil forsvinde i løbet af de næste 10-12 år.

En ny undersøgelse fra juristerne og økonomernes forbund, Djøf, og konsulenthuset McKinsey viser, at en femtedel af de opgaver, som medarbejderne udfører i dag, kan automatiseres med teknologi, som vi allerede kender. Det skriver Ugebrevet Mandag Morgen.

Netop derfor vækker det stor undren i visse dele af fagbevægelsen, at regeringen og arbejdsmarkedets parter i den nyligt indgåede trepartsaftale om et styrket videre- og efteruddannelsessystem efterlader meget lidt fokus på eksempelvis erhvervsakademikere, professionsbachelorer og akademikere.

“Trepartsaftalen forslår som en skrædder i helvede for akademikere. Man har altid sagt, at akademikerne nok skal klare sig. Men når ens jobfunktioner bliver automatiseret, så er det jo lige meget, om man er ufaglært eller akademiker,” siger Henrik Funder, formand for Djøf Privat, til Mandag Morgen.

08BUSJesper-Hvirring-Henr#2.jpg

Også i hovedorganisationen FTF, der organiserer 450.000 offentligt og privat ansatte, vækker det manglende fokus på alle andre end faglærte og ufaglærte undren.

“Behovet for fra politisk side at investere i efter- og videreuddannelse over en bred kam – også for højere uddannede – er evident, hvis vi ønsker at fremtidssikre medarbejdernes kompetencer, så de kan udnytte blandt andet de teknologiske landvindinger til at løfte kvaliteten og effektiviteten i det daglige arbejde,” siger formand Bente Sorgenfrey.

Hun pointerer, at man også bør prioritere faglærte og ufaglærte, som det skete i trepartsaftalen, men kompetencebehovet som følge af ny teknologi bør tænkes bredere, mener hun.

Ifølge Kristoffer Stensbo-Smidt, der forsker i kunstig intelligens på Datalogisk Institut ved Københavns Universitet, er der gode grunde til også at favne personer, der sidder bag en computer – og dermed også i høj grad akademikerne. Faktisk er det dem, der i første omgang vil blive ramt af den teknologiske revolution med kunstig intelligens, vurderer han.

"Lige nu er det, som om vi forbereder os på en fremtid, hvor vi ser robotter køre rundt alle vegne. Det gør, at man – som vi også ser med Disruptionrådet – kun fokuserer på de fysiske robotter i industrien," siger han.

"Robotter har vi lært at kende igennem hele industrialiseringen – det er noget, vi kan forstå. Computeren og software derimod ser vi ikke som noget særligt intelligent, så vi har svært ved at forestille os, at software og kunstig intelligens rent faktisk kan løse opgaver, der tidligere blev løftet af eksempelvis en bankrådgiver," forklarer han.

Hund eller muffin?

Netop det manglende fokus i trepartsaftalen parret med tidligere signaler fra regeringen vidner om, at der er behov for mere politisk handling på området. Bente Sorgenfrey fra FTF opfordrer til en national handlingsplan.

“Vi har brug for en samlet indsats. Der er bl.a. brug for, at vi får nedsat et nationalt kompetenceråd, der løbende kan se på, hvilke kompetencer Danmark har behov for, og som kan levere en strøm af analyser, der kan give et slagkraftige indspark i debatten,” siger hun.

Regeringens Disruptionråd mødes igen den 4. og 5. december netop for at drøfte fremtidens kompetencer på arbejdsmarkedet.

pix-Augmented reality

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen