Berlingske Business

Ny ekspertgruppe skal stoppe stress-bølge blandt akademikere

Trods milliardløft er der færre penge til psykisk syge Når ul
Arkivfoto. Voksende stressproblemer blandt vidensarbejdere får nu Akademikernes Centralorganisation (AC) til at gå nye veje for at fremme trivslen blandt medlemmerne. Foto:

Akademikernes Hovedorganisation har tilkaldt en sværm af de fremmeste eksperter inden for psykisk arbejdsmiljø for at få gjort noget ved medlemmernes alarmerende stressproblemer.

Voksende stressproblemer blandt vidensarbejdere får nu Akademikernes Centralorganisation (AC) til at gå nye veje for at fremme trivslen blandt medlemmerne. Det skriver Avisen.dk.

Tre ud af fire akademikerne oplever, at deres arbejdsplads er præget af stress, og op mod halvdelen føler sig stressede i hverdagen, har en nylig undersøgelse vist. Det har været en alarmklokke, der får akademikernes hovedorganisation til at erkende, at dens hidtidige indsats for et bedre psykisk arbejdsmiljø ikke har været tilstrækkelig.

Derfor nedsætter man nu et ekspertpanel med 15 af de eksperter, der har den største viden på området enten fra forskning eller behandling. Som formand for panelet er udpeget formanden for Dansk Psykologforening, Eva Secher Mathiasen, som i de senere år har deltaget meget aktivt i debatten om den voksende mistrivsel blandt danske lønmodtagere.

Billede

»Den har blandt andet vist sig i flere og flere tilfælde af angst og depresssion. Sværhedsgraden af opgaven er meget stor det ved vi godt. Det handler om måden, man driver virksomhed på, om lovgivning, rammevilkår og om tendenser i tiden, som måske ligger uden for den enkelte virksomheds rækkevidde. Men vi kan ikke være bekendt ikke at forsøge, når så mange ikke har det godt. For det går jo den forkerte vej. Der er simpelthen alt for mange, der ikke har det godt, og arbejdslivet er en stor del af tilværelsen og bærer derfor en del af ansvaret og dermed også løsningen«, siger Eva Secher Mathiasen til Avisen.dk.

Ekspertpanelet skal ifølge AC se på, hvordan det psykiske arbejdsmiljø forbedres for vidensarbejdere, så vi i år 2030 har et langt lavere stressniveau, bedre forebyggelse og bedre ledelse på arbejdspladserne både i den private og offentlige sektor.Med ekspertpanelet vil AC placere psykisk arbejdsmiljø tydeligere på den politiske dagsorden, og det kommer også til at fylde ved de offentlige overenskomstforhandlinger i 2018, varsler forbundet.

Nanna Eller, overlæge på Arbejds- og miljømedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, er en af de eksperter, der er udpeget til at sidde i ekspertpanelet, og hun mener, det er påkrævet at få gjort noget ved arbejdsvilkårene for vidensarbejdere.

Lisbeth

Når Nana Eller møder akademikere, der er bukket under for arbejdet, er det alvorligt.

»Når man taler med de stressramte, kan man høre, at det er et problem med meget høje krav fra arbejdspladsen, og at det kræves, at man står til rådighed med hud og hår,« siger hun.

Malene Friis Andersen, forsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), er også med i panelet og bifalder projektet. Hun mener, at hun med sin baggrund kan bidrage med masser af viden om, hvad der øger henholdsvis stress og trivsel på vidensarbejdernes arbejdspladser.

»I panelet kommer vi fra forskellige miljøer, og det er mit håb, at vi kan samle og bringe den efterhånden ret store viden, der findes på området, i spil for alvor. Behovet for tillidsfulde relationer til både leder og kolleger er også noget, der går igen i vores undersøgelser. Det peger på vigtigheden af, at der er den rigtige kultur på arbejdspladsen. Det er jo svært at sige til den enkelte, at vedkommende bare skal blive bedre til at sige fra, hvis der ikke er en kultur, der understøtter den form for drøftelse. Den kultur er vi først nødt til at arbejde med«, siger Malene Friis Andersen til Avisen.dk.

Enhedslisten

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen