Berlingske Business

Kostbart tabu: Vores løn er hemmelig

453518302.jpg
Op mod halvdelen af de adspurgte danskere i en større undersøgelse tror det er ulovligt at diskutere løn med deres kollegaer.

Det er et tabu blandt danske lønmodtagere at tale om deres løn, dokumenterer Institut for Menneskerettigheder i ny rapport.

Rapporten er baseret på en undersøgelse foretaget af Megafon blandt et repræsentativt udsnit af danske lønmodtagere og offentliggøres tirsdag, ifølge Ugebrevet A4.

Seks ud af ti taler aldrig om løn med deres kolleger, og op mod halvdelen af os tror, det er ulovligt, hvis vi gør det. Resultatet er uigennemskuelige lønsystemer, som står i vejen for ligeløn, vurderer instituttet. Det anbefaler derfor initiativer fra politisk hold og arbejdsmarkedets parter for at sprede kendskabet til ligelønsloven og retten til at tale åbent om løn.

Danmarkskortindkomst

- Det er lettere at diskriminere og forskelsbehandle, når ingen ved noget om det, påpeger ph.d. Kenn Warming, specialkonsulent på Institut for Menneskerettigheder, som står bag rapporten, over for Ugebrevet A4. Institut for Menneskerettigheder i rapporten fokus på åbenhed om løn i forhold til ligeløn mellem kønnene. Der er en forskel i løn på 4-7 procent mellem kvinder og mænd, som ikke kan forklares med et kønsopdelt arbejdsmarked, påpeger instituttet. Men større åbenhed om løn vil også kunne afdække forskelsbehandling i forhold til for eksempel etnisk baggrund, alder, politisk anskuelse, handicap og seksuel orientering, påpeger Kenn Warming.

Institut for Menneskerettigheder har i deres undersøgelse bedt lønmodtagerne om at begrunde, hvorfor de ikke taler om løn med kollegerne. Hyppigste grund er, at løn opfattes som en personlig sag. Det siger 55 procent. To andre almindelige begrundelser for at holde tæt med éns løn er, at løn er kompliceret (19 procent), og at det ligefrem er upassende at tale om løn (13 procent). Men det er dyrt at gøre éns løn til et tabu, mener forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen.

mette flink

- Hvis der var større gennemsigtighed og folk kunne se, hvad andre med tilsvarende arbejde fik i løn, kunne det være, at de kunne gå til lønforhandling næste gang og pege på, at dét de laver plejer at give mere. Det ville være en løftestang. Ellers sidder du og pejler i blinde, og det er svært. Du sidder og forhandler med én, der har al information, og du har ingen. Du spiller ikke med blind makker, du ER den blinde makker, siger hun.

Various size of coins

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen