Berlingske Business

Knap hver femte mor oplever diskrimination på jobbet

2
Foto: Iris

Arbejdsgiverne diskriminerer kvinder, der er gravide eller overvejer at blive det. Den oplevelse giver en ud af fem kvinder udtryk for i en ny undersøgelse. Forsker mener, at politikerne har sovet i timen i forhold til at skabe ligestilling på arbejdsmarkedet.

Næsten hver femte kvinde oplever, at de bliver diskrimineret på arbejdet, når de er gravide eller overvejer at blive det, eller når de er på barselsorlov, skriver Ugebrevet A4.

Det viser en ny undersøgelse, som Gallup har lavet på vegne af Institut for Menneskerettigheder.

I undersøgelsen, der er foretaget blandt 1.589 kommende eller nuværende forældre, fortæller kvinderne, at de har oplevet at få frataget opgaver, få færre vagter og i værste tilfælde at blive afskediget. Dette til trods for, at det er ulovligt at forskelsbehandle på grund af graviditet og barsel.

»Vi har et problem, når så mange oplever diskrimination. Da det særligt er kvinder, der oplever det, er det udtryk for en kønnet ulighed på arbejdsmarkedet. Det cementerer, at det er mændene i vores samfund, der er den primære arbejdskraft, og at kvinderne er den sekundære,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, Kenn Warming fra Institut for Menneskerettigheder, til Ugebrevet A4.

vibeke

Han forklarer uligheden i diskriminationen med, at kvinderne udover at stå alene med graviditeten også tager langt den meste barsel. Det medfører, at kvinderne oplever ringere arbejdsvilkår som følge af at blive mor.

Hos Ligebehandlingsnævnet nikker chefkonsulent Susanne Fischer genkendende til undersøgelsens resultater.

»Vi får omkring 400 sager om året, og en stor del af dem vedrører graviditet og barsel. Særligt afskedigelsessager er der mange af, og vi ser, at de gravide og forældre på orlov ikke bliver skånet ved massefyringer,« siger hun til Ugebrevet A4.

Arbejdsmarkedsforsker Anette Borchorst fra Aalborg Universitet mener, at politikerne har sovet i timen, når det kommer til at skabe ligestilling mellem kønnene på arbejdsmarkedet.

»Der er ingen harmoni mellem politikernes skåltaler om højere fødselstal og den lovgivning og de overenskomster, der rent faktisk bliver lavet. De snakker om fertilitet, men glemmer ligestillingen i forbifarten. De burde i stedet tage en alvorlig snak om, hvordan man får arbejde, familie og ligestilling til at gå op,« siger hun til Ugebrevet A4.

Hos LO finder man det alarmerende, at så mange kvinder føler sig diskrimineret.

»Det er dybt bekymrende, at så mange kvinder oplever diskrimination. Det viser, at vi langt fra er i mål med ligestillingen i Danmark,« siger næstformand Lizette Risgaard.

Topchefernes kvindelige rollemodeller

Arbejdsgiverne i DA er imidlertid mindre bekymrede.

Chefkonsulent i DA Lise Bardenfleth pointerer, at der i undersøgelsen er spurgt til kvindernes oplevelser af diskrimination. Og hvis der er tale om reel diskrimination, så findes der muligheder for at klage, understreger hun.

»Hvis der er tale om reel diskrimination, så har vi en gennemreguleret lovgivning på området, hvor lønmodtagerne står meget stærkt, og hvis man ikke gennem dialog med sin arbejdsgiver kan finde en løsning, kan lønmodtageren i sidste ende lægge sag an,« siger Lise Bardenfleth til Ugebrevet A4.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen