Berlingske Business

Jeg bliver stresset, hvis jeg skal være offline i ferien

28BUSVibeke-Skytte-Lederne-.jpg
Vibeke Skytte, direktør i interesseorganisationen Lederne. PR-foto

Jeg tror ikke, at dét at tjekke sin mail eller foretage et mobilopkald i en ferie er det, der giver stress.

For et par dage siden var jeg til et netværksmøde, hvor der under frokosten livligt blev drøftet de kommende sommerferieplaner. Snakken kom i den forbindelse også ind på at være online eller offline i ferien. Der var delte meninger og argumenter både for og imod, men jeg vil alligevel vove at konkludere, at flertallet på et eller andet tidspunkt ville være tilgængelige for deres arbejdsplads, enten via mail, SMS, sociale medier eller ved et hurtigt besøg på kontoret.

Dette er faktisk helt i tråd med en ny undersøgelse fra Lederne, som viser, at halvdelen af de adspurgte ledere forventer at løse arbejdsopgaver i sommerferien. Blandt topledere er det fire ud af fem, som i større eller mindre grad arbejder indimellem i ferien.

Ageras

Hvis nogen havde spurgt for mig for år tilbage, om jeg troede, at jeg ville løse arbejdsopgaver i sommerferien, ville jeg nok have svaret: »I meget begrænset omfang« – men svaret ville også være givet ud fra, at det slet ikke var muligt at arbejde digitalt på samme måde, som det er i dag, hvor man kan løse arbejds­opgaver, hvad enten man er i Kina eller hjemme i hængekøjen på terrassen.

Tilgængeligheden, lederrollen og måden at bruge de digitale medier og muligheder på har ændret sig. Faktum er, at vi stort set alle er på 24/7, og det er for de flestes vedkommende ikke noget problem – heller ikke, når der står »ferie« i kalenderen. Sådan vil det også være for mit vedkommende, nye tider og nye mulig­heder.

Men der er alligevel et ord, som bliver ved med at dukke op, når jeg taler med ledere om arbejde i ferien, og det er stress.

ferie

Ingen kan være uenige i, at ferie handler om at trække stikket ud og nyde livet uden for arbejdspladsen. Men jeg tror ikke, at det at tjekke sin mail eller foretage et mobilopkald i en ferie er det, der giver stress.

De fleste ledere er rigtigt gode til at sætte grænser og dermed også finde en fornuftig balance, og det at være »på« er en helt naturlig del af den livsstil, som rigtig mange ledere har.

I forhold til stress har jeg det lige præcis modsat. Jeg bliver stresset, hvis jeg skal være offline og ikke have kontakt til min arbejdsplads i længere tid. For mig giver det ro og mindre stress at holde mig opdateret og orienteret i min ferie, og jeg har det rigtig godt med, at jeg kan følge med på sidelinjen.

Min erfaring er, at hvis man sørger for at afstemme forventninger med sine med­arbejdere og lederkolleger, kan det sagtens lade sig gøre både at holde ferie og være opdateret om de vigtigste arbejdsrelaterede opgaver.

18BUSPix3-Hanne-Blume-09570.jpg

En anden vigtig pointe i forhold til at holde sig opdateret er også, at selv om jeg og det meste af Danmark lige om lidt holder ferie, går verden ikke i stå. Der kan stadig være vigtige beslutninger, der skal træffes i denne periode. Derfor giver det også mening for mange ledere at være lidt »på« i ferien. Og betyder det, at man er nødt til at kigge forbi kontoret, går det nok også.

Ja, jeg er altså en af dem, der ser det som en naturlig del af mit job at løse arbejdsopgaver, selv om der står ferie i min kalender, og for mig betyder det, at jeg vender tilbage på jobbet efter endt ferie med et rigtig godt overblik og masser af overskud til nye arbejds­opgaver.

Men når det er sagt, vil jeg også lige slå fast, at jeg er meget bevidst om, hvordan jeg arbejder i min ferie, og for den sags skyld generelt uden for »normal arbejdstid«. Jeg kunne for eksempel aldrig drømme om at sende mail eller arbejdsopgaver til medarbejdere, med mindre det er aftalt på forhånd. Det gør sig også gældende i weekender og om aftenen. Jeg er meget bevidst om, at jeg er rollemodel for mine medarbejdere, og den kultur vil jeg gerne være bannerfører for.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen