Berlingske Business

Ingeniørbranchen desperat efter talent

26BUSdtu.jpg
Microsoft har udlovet et job til de, der kan løse udfordringerne på en computer på virksomhedens stand. Her er et par studerende dybt engageret i opgaven. På det lille billede Pernille Rehné Jensen, der er formand for DSE, som har arrangeret job- og karrieremessen på DTU. Foto: Davis Leth

I disse dage afholdes Danmarks største job- og karrieremesse, og virksomhederne møder op i stort tal. Ingeniører er en eftertragtet vare, som virksomhederne vil kæmpe hårdt om.

En rød Ferrari holder parkeret ved dørtrinet til Danmarks Tekniske Universitet. Den er en af de rekvisitter, der skal tiltrække dygtige, unge ingeniører til samtaler hos virksomheder. Ferrarien tilhører Weibel, der udvikler radarer.

De er langtfra de eneste på Danmarks største job- og karrieremesse i Lyngby, der går langt for at vække nysgerrigheden hos de godt 10.000 studerende og nyuddannede, der kommer gennem dørene onsdag og torsdag, hvor messen er i gang. Store virksomheder som Siemens, Maersk og Novo Nordisk og mange flere er til stede.

Overalt i samfundet mærkes et spirende opsving, og i ingeniørbranchen kommer det til udtryk som en enorm higen efter de bedste talenter. De færdiguddannede ingeniører uddanner sig til et samfund, hvor deres branche kan fremvise flotte beskæftigelsestal og en ledighed på kun 2,2 procent i januar 2015. Den lave ledighed har været nogenlunde konstant for ingeniører også gennem den finansielle krise, og nu tyder det på, at der bliver endnu mere rift om ingeniørerne.

Frida Frost

Sulten efter kvalificeret arbejdskraft mærkes på job- og karrieremessen på DTU, hvor alle gange og rum fyldes af virksomhedsstande, snak og udveksling af CVer. En af de virksomheder, der håber på at netværke sig til de rigtige talenter på messen, er høre-apparatsproducenten Widex.

»Vi vil have fat i de unge så tidligt som muligt, og vi har stillingsopslag med her på standen. Det er ikke, fordi der bliver ansat nogen på messen, men hvis der kommer den helt rigtige kandidat, kan det da godt være, at vedkommende får tilbudt en samtale om et par uger,« siger Mette Sewohl, der er HR-konsulent i Widex.

Hun bekræfter, at man forventer mangel på arbejdskraft, og at det derfor er vigtigt for virksomhederne at være proaktive i deres rekruttering.

19BUSdtu.jpg

Nogle store årgange er på vej ud af arbejdsmarkedet, og de nye er klar til at tage over på messen i Lyngby. Ingeniørernes fagforening, IDA, melder om en kommende mangel på ingeniører, og virksomhederne på messen bekræfter billedet. Messen er arrangeret af De Studerendes Erhvervskontakt (DSE), som genkender billedet.

»Der er stor interesse fra virksomhederne, og der kommer til at være mangel på ingeniører, hvoraf de nyuddannede i høj grad bliver specialiserede, og virksomhederne er derfor ude at lede efter de dygtigste,« siger Pernille Rehné Jensen, som er formand for DSE.

Selv om arbejdsløsheden er lav blandt ingeniører, kommer de nye kuld ingeniører ud til en hård konkurrence om at få det gode job. De nyuddannede ingeniører kæmper på et globalt marked, hvor danske studerende i høj grad skal spidse albuer, for der er masser af dygtige, udenlandske ingeniører.

»Min oplevelse er, at de udenlandske ingeniørstuderende er mere proaktive og opsøgende. De tænker ofte mere på fremtiden tidligt i deres uddannelesforløb. Derfor skal man i endnu højere grad skille sig ud,« siger Pernille Rehné Jensen, der har arbejdet på højtryk med de andre studerende for at gøre alt klar til messen.

13BUSChris-Day-hos-MUUTO#2.jpg

På Microsofts stand står en computer. Hvis du løser udfordringen på computeren og svarer rigtigt på alle 12 spørgsmål, får du en plads hos virksomheden. Rekrutteringschef for Microsofts udviklingsafdeling i Danmark, Johnny Rosenby, håber, at et naturtalent kommer forbi standen i løbet af messen og overrasker dem. Han mener også, at konkurrencen om de bedste ingeniører er blevet større.

»Det er blevet sværere at få fat i de bedste. På vores område er der kommet hårdere konkurrence, så selv om der bliver uddannet mange ingeniører, bliver kampen om de største talenter hård,« siger han.

PIX-studerende

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen