Berlingske Business

Inddragelse af julefri var dråben: Statsansatte afbryder samarbejdet med Sophie Løhde

løhxe
Sophie Løhde (V) minister for offentlig innovation Foto:

Fagforbundene for de ansatte i staten afbryder nu højst opsigtsvækkende samarbejdet med den nyudnævnte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V). Det sker blandt andet i kølvandet på ballade om inddragelse af de såkaldte kutyme-fridage.

Sagen om inddragelse af de statsansattes såkaldte kutymefridage får nu et heftigt efterspil.

Således afbryder fagforbundene for de statsansatte nu samarbejdet med den nyudnævnte minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V).

Sådan lyder den skarpe udmelding fra formand for Offentligt Ansattes Organisationer, OAO, Flemming Vinther. Han taler på vegne af paraplyorganisationen Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, der varetager næsten samtlige statsansattes interesser.

jens

»Vi står på toppen en lang række frustrationer, der er blevet bygget op hos vores medlemmer,« siger han.

Udflytning af arbejdspladser, pres på effektivisering, lærerkonflikt, udlicitering og det seneste eksempel med fridage som bl.a. juleaften og nytårsaftensdag og inddragelsen af de såkaldte kutymefridage er blandt de eksempler, som Flemming Vinther fremhæver.

Den skarpe udmelding kommer efter et møde tirsdag mellem Sophie Løhde og en række ledere fra de faglige organisationer herunder OAO, og betyder helt konkret, at CFU stopper samarbejdet om tre projekter med staten.

Sophie Løhde

Den skarpe udmelding betyder ikke, at de statsansatte nedlægger arbejdet, men det betyder, at medarbejderne trækker sig fra samarbejdet om de tre projekter, der går ud på at styrke det centrale og lokale samarbejde, en fælles indsats for et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø samt et projekt om samarbejde og tillid mellem statens arbejdsgivere og de offentligt ansatte.

4 dage

»Vi kan ikke køre rundt i landet og stå med en arbejdgiver og sige, at vi skal snakke samarbejde, når de samtidig stjæler vores fridage,« understreger Flemming Vinther med henvisning til inddragelsen af de statsansattes fridage juleaften, nytårsaftensdag og grundlovsdag.

Mødet med Sophie Løhde tirsdag blev i en pressemeddelelse fra Finansministeriet kaldt »et hilse på møde«. Men det billede genkender Flemming Vinther på ingen måde:

»Det var derimod et krisemøde med baggrund i helt uacceptabel arbejdsgiveradfærd fra en række styrelser og ministerier,« siger Flemming Vinther.

df

Der falder efter planen onsdag aften afgørelse i en voldgiftssag om, hvorvidt Skatteministeriet har ret til at inddrage fridagene uden yderligere forhandlinger med fagforeningerne.

»Sophie Løhde brugte mødet til at tale om, at nu skal vi se fremad. Det vil vi gerne, men så skal vi se signaler fra de statslige arbejdgivere om, at de ændrer den adfærd, vi har set hidtil,« siger Flemming Vinther.

aaa

»Jeg har brug for at høre, at ministeren vil signalere til styrelserne, at inddragelsen af fridage er noget, man mødes med de faglige organisationer om. Det lød det til på mødet, at ministeren ville, men i den efterfølgende pressemeddelelse kan vi læse, at det har hun ikke tænkt sig,« siger Flemming Vinther.

I pressemeddelelsen skriver Sophie Løhde:

»Som minister for offentlig innovation bakker jeg naturligvis op, når de lokale arbejdsgivere tager ansvaret på sig og træffer nogle vanskelige beslutninger om, hvordan der skal prioriteres i deres organisationer.«

Sophie Løhde

Flemming Vinther tolker ministerens ord således, at hun netop ikke vil blande sig i, hvordan styrelser og ministerier vil håndtere sagen med kutymefridage.

07BUSPix-6-dages-uge-181645.jpg

Læs det åbne brev til Sophie Løhde her.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen