Berlingske Business

Hver tredje på Danish Crown er udlænding

13BUSDanish-Crown-fyrer-280.jpg
Hos Danish Crown understreger man, at det ikke er billigere at ansætte en polsk medarbejder. Løn for såvel udlændinge som danskere følger overenskomsten.?Foto: Liselotte Sabroe

Trods fyringer af flere hundrede timelønnede ansatte vokser andelen af udenlandske slagteriarbejdere på Danish Crowns danske slagterier. På koncernens største slagteri i Horsens er 45 pct. ikke-danske statsborgere.

Berlingskes jagt på virksomheder med mange udenlandske medarbejdere har ført os til Jylland, hvor Danmarks suverænt største slagterikoncern har til huse. Danish Crown beskæftiger hundredvis af polakker og 30-40 andre folkeslag. På slagteriet i Sæby er der f.eks. mange burmesere, og slagterikoncernen har fået flere priser for god integration.

Det seneste år har været hårdt for Danish Crown, som har sagt farvel til rigtigt mange ansatte. Men trods fyring af hundredvis af slagteriarbejdere, stiger andelen af ikke-danske statsborgere på koncernens slagterier.

DC

»Ud af Danish Crowns 6.120 timelønnede medarbejdere er de 2.031, eller 33,19 pct. ikke danske statsborgere. Det tilsvarende tal var for to år siden 29,93 pct.,« oplyser slagterikoncernens pressechef Jens Hansen, som også fortæller, at på koncernens største slagteri i Horsens er koncentrationen af udlændinge endnu større. Her er 45 pct. af de timelønnede slagteriarbejdere ikke-danske statsborgere. Det svarer til 663 mand ud af 1.487 slagteriarbejdere.

»Det er ikke sådan, at vi bliver overløbet af danskere, der gerne vil arbejde på slagteri. Ansøgninger til Danish Crown, uopfordrede såvel som svar på stillingsopslag kommer i højere og højere grad fra udlændinge,« siger Jens Hansen, der vurderer, at en tredjedel af de uopfordrede ansøgninger kommer fra udlændinge.

11BUSDorte-Krak.jpg

I indeværende regnskabsår, som slutter 1. september, siger Danish Crown farvel til 400-500 timelønnede medarbejdere i bl.a. Faaborg og Ringsted. Danish Crown har de sidste 12 år kraftigt reduceret arbejdsstyrken i Danmark, som i 2001 omfattede næsten 16.000 personer. I dag er antallet af medarbejdere i Danmark nede på 8.500. Samtidig er arbejdsstyrken udvidet tilsvarende i udlandet, hvor koncernen beskæftiger 17.500 ansatte. I 2001 var tallet 7.300. Danish Crown har bl.a. flyttet løntunge processer til Tyskland, hvor timelønnen andrager 60-80 kroner.

Blandt de timelønnede ansatte i Danmark er de ikke-danske statsborgere som gruppe bedst til at fastholde deres job i forhold til danskerne.

»Vi opretter jobbanker, hvor ledige bliver tilbudt job, inden de bliver slået op. En del vælger at flytte til f.eks. Horsens. Men de udenlandske medarbejdere er mest mobile. En polsk medarbejder, der arbejder for os fire-fem dage om ugen i en begrænset periode, er meget mobil. Han kommer f.eks. fra Warszawa og kører til arbejde, og så gør det måske ikke den store forskel, om han skal til Faaborg eller Horsens,« siger Jens Hansen.

10BUSzara.jpg

Det er langtfra noget lavtlønsjob at være slagteriarbejder. »Den overenskomstmæssige timeløn er p.t. 135,15 kr., som gives i oplæringsperioden. Den gennemsnitlige akkordløn efter oplæring ligger mellem 180 og 200 kr. i timen, så hos os er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt det kan betale sig at arbejde.«

Jens Hansen understreger, at det ikke er billigere for Danish Crown at ansætte en polsk medarbejder. Løn for såvel udlændinge som danskere følger overenskomsten.

»Vi spørger os selv om, hvorfor det ikke er attraktivt for danskere at tjene deres penge her, hvis man står uden arbejde. Hvad er det, der holder folk tilbage? Danish Crown vil gerne bidrage til at få flere i gang, men spørgsmålet er, hvilken model, der skal til i praksis,« siger Jens Hansen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen