Berlingske Business

Hoteller parate til opgør med 3F

Kim Bach og Café Latinerly er én af dem der har prøvet at komme af med overenskomsten med 3F
Kim Bach og Café Latinerly er én af dem der har prøvet at komme af med overenskomsten med 3F Foto:

Et år efter konflikten på Vejlegården kræver Horestas bagland afgørende ændringer i overenskomsten med 3F, som de mener, spænder ben for deres forretning.

Selv om konflikten på Vejlegården er slut, er der lagt op til et stort slagsmål mellem på den ene side hoteller og restauranter og på den anden side fagforbundet 3F til vinterens overenskomstforhandlinger.

De små virksomheder i arbejdsgiverforeningen Horesta kræver afgørende ændringer i overenskomsten, og flere er tilmed parate til at tage en konflikt med fagforeningen eller melde sig ud af Horesta, hvis ikke overenskomsten bliver mere fleksibel.

Det viser en rundringning til otte regionale bestyrelsesmedlemmer i foreningen. De er især utilfredse med, at ufaglærte tjenere skal have det samme i løn som faglærte, og at de for eksempel ikke må vaske tallerkner op eller tømme skraldespanden.

Skrappe regler

»3F giver kendte steder som Noma lov til at køre helt uden overenskomst, mens vi kan risikere en bøde, hvis vi så meget som lader en receptionist servere et glas vand for en ventende gæst. Vi bliver jo fuldstændig udkonkurreret af steder, som ikke er på overenskomst,« siger én af de krodirektører, Berlingske har talt med.

Spørgsmålet kan på sigt splitte arbejds-giverne, fordi de store hoteller har lettere ved at efterleve overenskomstens krav, typisk fordi de har flere ansatte.

»Alle er enige om, at vi skal have ændret på overenskomsten. Men de, der er store nok til at kunne overholde overenskomsten, er ikke vilde efter en dyr konflikt,« lyder det.

Horesta har ingen kommentarer, da forhandlingerne endnu ikke er begyndt.

Men fagforeningen 3F fastholder, at de ufaglærte tjenere skal have det samme som de faglærte, med mindre arbejdsgiverne selv betaler for det ved at sætte lønnen op for de faglærte.

De mener også, at der er god mulighed for at lave fleksible lokalaftaler og henviser til en særlig aftale fra 2009, som de lavede specifikt til de små kroer.

»Arbejdsgiverne må bruge de muligheder, de har for at lave lokalaftaler. Hvis ikke vi har nogen faggrænser, kan de jo konsekvent sætte tjenere til at vaske op. Vi vil gerne gøre overenskomsten mere simpel, men ikke ud fra den laveste fællesnævner,« siger John Frederiksen, der leder 3Fs overenskomstforhandlinger på området.

Ved de seneste overenskomstforhandlinger i februar 2012 opsagde syv spisesteder i Viborg og 11 cafeer i Aarhus deres overenskomst med 3F – og fik dermed en konflikt med fagforeningen på nakken.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen