Berlingske Business

Grundfos sætter stopper for tillidsmændenes ligelønstjek

07BUSGrundfos-164234.jpg
Grundfos produktion i Bjerringbro.

»Vi ønsker ikke at overtræde persondataloven,« lyder det fra Grundfos’ HR-afdeling.

Fremover bliver det langt sværere for tillidsfolkene på Grundfos at finde ud af, om kvinder og mænd får lige løn for samme arbejde.

I august sidste år opsagde Grundfos nemlig en lokalaftale, som gav tillidsfolk adgang til at se individuelle lønoplysninger på en skærm på HR-chefens kontor, hvis de havde mistanke om, at der kunne være ligelønsproblemer.

På grund af aftalen er det lykkedes tillidsfolkene at få Grundfos til at hæve lønnen for flere kvindelige teknikere med 3.000-5.000 kroner om måneden.

gg

Ifølge Grundfos er det i strid med persondataloven at lade tillidsfolk og andre se individuelle lønoplysninger.

»Vi burde aldrig have indført denne kutyme, som stod på i et par år. Ved at åbne op for det, er det vores juridiske vurdering, at vi overtrådte persondataloven,« siger Lars Moth Baun-Nielsen fra Grundfos-koncernens HR-afdeling.

Ifølge Teknisk Landsforbund har Grundfos med opsigelsen af aftalen gjort det umuligt for fagforeningerne at kontrollere, om virksomheden overholder loven om ligeløn og lønner mænd og kvinder ens for samme arbejde.

»Fremover er det slut med at se de underbetalte blandt Grundfos’ ansatte i forhold til kolleger af det modsatte køn,« siger faglig sekretær i Teknisk Landsforbund, advokat og ph.d. i ligelønsret Byrial Rastad Bjørst.

Q&A

Striden opstod, da Grundfos i foråret 2015 i modsætning til tidligere praksis afviste at give tillidsmændene adgang til at se de individuelle lønoplysninger. Det protesterede tillidsfolkene over, og sagen endte i februar i år i det arbejdsretlige system, hvor CO-Industri på vegne af HK Privat og Teknisk Landsforbund klagede over, at Grundfos havde opsagt aftalen om ligelønstjek for 2014-lønnen uden det varsel, som overenskomsten kræver.

Gav fagforeningen ret

Berlingske har haft adgang til klageskriftet fra HK og Teknisk Landsforbund samt Grundfos’ svarskrift, hvor virksomheden i marts i år gav fagforeningerne ret i deres klage, inden sagen overhovedet nåede for en faglig voldgift. Grundfos måtte også betale 50.000 kr. til HK og Teknisk Landsforbund for procedurefejlen.

»Vi begik to fejl. For det første, at vi overhovedet udviklede kutymen og indgik en aftale om at se data. Da vi så bliver opmærksomme på problemet, reagerer vi lidt for hurtigt. Juridisk ønskede vi ikke at overtræde persondataloven. Vi overså fristen for at opsige en lokalaftale og kørte over for rødt,« siger Lars Moth Baun-Nielsen.

30BUSBUSINESS-130233.jpg

Den udlægning køber Byrial Rastad Bjørst fra Teknisk Landsforbund dog ikke.

»Hvis aftalen havde været i strid med persondataloven, så ville virksomheden have vundet deres sag og ikke været nødt til at betale så meget som en øre,« siger han.

I oktober sidste år opsagde Grundfos så lønaftalen i henhold til overenskomsten. I stedet henholder Grundfos sig til den årlige ligelønsstatistik, som selskabet hvert år udarbejder. Med udgangspunkt i en såkaldt regressionsanalyse, som ligelønsloven kræver, at virksomhederne udarbejder, slår Grundfos fast, at selskabet ikke har problemer med ligeløn.

»Der er sammenhæng mellem anciennitet og løn, mellem stilling og løn, men ikke mellem køn og løn. Der er også kvinder, der får mere i løn end mænd,« siger Lars Moth Baun-Nielsen.

Torben Möger

Men det system kan ikke bruges til at kontrollere, om virksomhedens pligt til at betale ligeløn er blevet overholdt hvad angår konkrete medarbejdere, mener Teknisk Landsforbund.

»Uden adgang til lønoplysninger på konkrete personer er ligelønsstatistikken stort set ubrugelig for tillidsrepræsentanterne,« lyder det fra Byrial Rastad Bjørst.

Artiklen fortsætter under billedet
07BUSBUSINESS-152405.jpg
Tillidsmand Jens Lyngsø, Grundfos

Teknisk Landsforbunds tillidsmand på Grundfos, Jens Lyngsø, anlægger dog en mere forsonende tone og håber at få løst problemet.

»Den gode gamle aftale eksisterer nu ikke længere. Vi vil nu prøve at forhandle en ny aftale, og det har vi selvfølgelig forhåbninger om lykkes,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen