Berlingske Business

Flere års uddannelse fører unge direkte ud i ledighed

06BUSledighed-155110.jpg
Brian Jægerfeldt Pedersen har ikke tal på, hvor mange job han har søgt, siden han blev færdiguddannet som cand. merc i foråret. Foto: Linda Kastrup

Unge strømmer ud på arbejdsmarkedet, der slet ikke kan opsluge tilgangen. Ledigheden blandt de unge stiger, og udviklingen bekymrer både Djøf og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Flere år er brugt på drømmeuddannelsen, og nu er man klar til at komme ud på arbejdsmarkedet. Men for rigtigt mange unge kan begyndelsen på arbejdslivet blive en frustrerende oplevelse, hvor de sidder fast i køen af arbejdsløse. Og det kan få konsekvenser resten af livet, hvis ens arbejdsliv indledes med en lang periode som ledig.

Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE.

Tallene viser, at det overordnet set går godt på arbejdsmarkedet. Ledigheden er over det seneste år faldet for samtlige aldersgrupper, når man altså lige ser bort fra personer mellem 25 år og 29 år. Deres ledighed er steget fra 7,3 pct. til 8,1 pct. Det skal sammenholdes med, at den samlede ledighed på det danske arbejdsmarked er på 4,2 pct.

Cheføkonom i AE Erik Bjørsted mener, at den negative udvikling skyldes, at det i disse år vælter ud med unge på arbejdsmarkedet. De har taget en uddannelse i kriseårene og er nu klar til at tage deres tørn, men selv om det går godt på arbejdsmarkedet, kan de mange unge ganske enkelt ikke blive absorberet.

06BUSledighed2-155128.jpg

Erik Bjørsted frygter, at det bliver endnu sværere i den kommende tid, fordi han er bange for, at jobfremgangen er ved at gå i stå.

»Det er rigtigt dårlig timing for de unge, hvis arbejdsmarkedet går ned i tempo nu. Desværre kan det komme til at tage længere tid end håbet at bringe ungdomsledigheden ned,« siger Erik Bjørsted.

»Hvis de unge ikke får hurtigt fodfæste på arbejdsmarkedet, får vi heller ikke det fulde afkast af deres uddannelse. De kan havne i længerevarende ledighed og på sigt få en dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet eller et dårligere betalt arbejde,« siger Erik Bjørsted.

06BUSledighed2-155128.jpg

Står foran samme dør

Ungdomsledigheden herhjemme skød i vejret under finanskrisen og toppede tilbage i 2013. Den dykkede kraftigt i starten af 2014, men det skyldes ifølge AE i høj grad teknik. Kontanthjælpsreformen sendte nemlig en række unge fra ledighed og over til at være kontanthjælpsmodtagere, der ikke bliver regnet med som arbejdsløse.

I tallene fra AE kan man ikke se, om de mange unge ledige har en uddannelse og i givet fald hvilken.

Men hos økonomernes og juristernes fagforening Djøf er man ikke i tvivl om, at en del af de arbejdsløse er nyuddannede fra universiteterne.

Fremdriftsreformen, som blev vedtaget under den tidligere regering, har i den sammenhæng gjort meget mere skade end gavn. De unge skal nu være færdige på de videregående uddannelser på normeret tid, og det vil sige, at de alle afslutter deres uddannelser 1. juli.

Det har dobbelt negativ effekt på de unges muligheder på jobmarkedet, fremhæver forsknings- og uddannelsespolitisk chef hos Djøf Wenche Marit Quist.

Demonstration mod helhedsplan

»Vi skaber problemer for os selv, fordi de unge bliver tvunget til at være færdige midt om sommeren, hvor der ikke er ret mange job-opslag. Samtidig skal de alle være færdig på samme tid. Ikke som førhen, hvor de kunne gøre deres uddannelser færdige hen over året. De står alle sammen foran den samme dør på samme tid. Det er tåbeligt,« siger Wenche Marit Quist.

Hun fremhæver, at der på grund af fremdriftsreformen i år er kommet rekordmange nyuddannede ud fra universiteterne. Mere præcist er der tale om 3.600 flere end i 2015. Af dem er det 1.300, som stadig sidder fast i ledighed.

»Det er en god historie, at der er kommet mange flere i arbejde, men der er nogen, som hænger. Vi har nogle uddannelser, hvor folk gerne skal hurtigt i arbejde, ellers begynder arbejdsgiverne at se efter den næste generation. Der er nogle skæbner med nogle medlemmer, som virkelig kan komme i klemme,« siger Wenche Marit Quist, som opfordrer regeringen til at lempe på fremdriftsreformen, så de unge kan komme ud fra universiteterne på forskellige tider af året.

Kira Cecilie Borgstrøm Brianca bor på Nordisk Kollegium. Husle

Skjult ledighed

På arbejdsgiversiden maner cheføkonom Steen Bocian fra interesseorganisationen Dansk Erhverv til besindighed. Han mener godt, at arbejdsmarkedet kan opsuge alle de nyuddannede unge.

»Der har været en stigning i den målte ledighed, men det skyldes i høj grad, at mange unge blev lang tid i uddannelsessystemet, da vi havde krise – en skjult ledighed. De kommer ud på arbejdsmarkedet nu, og det er positivt for uden dette løft i arbejdsstyrken så ville vi have endnu større flaskehalsudfordringer,« siger Steen Bocian – som understreger, at han er helt enig i, at ungdomsledighed skal undgås, da det kan give tab af kompetencer.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen