Berlingske Business

Er der ligeløn i Danmark?

pix-sko
To ud af tre privatansatte er mænd. Syv ud af ti offentlige ansatte er kvinder. Det er en af forklaringerne på lønforskellen. Foto:

Efter halvandet år og 100 møder har Lønkommissionen nu fremlagt sin 3.000 sider lange redegørelse og besvaret spørgsmålet: Er der forskel på mandeløn og kvindeløn? Se svaret her.

For halvandet år siden lå den offentlige sektor brak i månedsvis, mens sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte strejkede for mandeløn til kvindefag.

Nu har Lønkommissionen, der udspringer af strejkerne, så fremlagt sin konklusion på det spørgsmål, som de strejkende rejste: Er der ligeløn i Danmark? Svaret kom fra Lønkommissionens formand, Michael Christiansen, på et pressemøde i dag i Skuespilhuset i København:

- Der er samme løn for samme arbejde, konkluderede den tidligere departementschef og nuværende formand for Det Kongelige Teater, efter at han og den 36 mand store kommission i halvandet år og 100 møder har analyseret lønforholdene i Danmark.

- Men der er også forskellig løn for forskelligt arbejde, tilføjede Michael Christiansen.

Læs også: Analyse: Nu bliver ligeløn virksomhedernes hovedpine

F.eks. er lønforskellen mellem mænd og kvinder ansat i den offentlige sektor 15-20 procent, hvis man ikke tager højde for, at mænd i højere grad er ledere end kvinder, og for at kvinder oftere arbejder på nedsat tid og trækker sig tidligere tilbage. 

Lønforskellen mellem mænd og kvinder med samme arbejdsfunktion derimod er "ikke signifikant", som det hedder i redegørelsen. Eller sagt i tal mellem en halv og tre procent, hvilket fik Michael Christiansen til at understrege igen:

- Der er samme løn for samme arbejde.

Den offentlige sektor er en kvinde
Problemets kerne, ifølge Lønkommissionen, er, at arbejdsmarkedet er brækket over i to: To ud af tre privatansatte er mænd. Syv ud af ti offentlige ansatte er kvinder.

Læs også: HK/Privat vil have nævn for ligeløn

Forklaringen bunder i, at kvinder i højere grad ønsker mulighed for nedsat tid, faste arbejdstider, honorering for overarbejde, løn under sygdom og tryghed i ansættelsen. Det baserer de på en rundspørge til 5.000 offentligt ansatte.

- Det som vi i min ungdom kæmpede for var sådan set, at mænd og kvinder var fuldstændig lige på arbejdsmarkedet og på lige vilkår. Nu er der ved at opstå en helt ny problemstilling, nemlig at det danske arbejdsmarked er blevet et ægteskab, hvor kvinden er den offentlige sektor og manden den private. Hvis det bliver uddybet yderligere, er vi egentlig bombet lidt tilbage, er vi ikke?, spurgte Michael Christiansen ud i salen efter at have fremlagt Lønkommissionens arbejde.

Arbejdsmarkedets parter får rapporten
Den 3.000 sider lange redegørelse vil nu blive overdraget til arbejdsmarkedets parter forud for de offentlige overenskomstforhandlinger, der starter i 2011.

- Vores opgave har ikke været at komme med konkrete anbefalinger. Det har parterne frabedt sig på forhånd, lød det fra Michael Christiansen.

- Man kan sige, at efter den svære periode, man havde på det offentlige arbejdsmarked i forbindelse med strejkerne, der besluttede parterne, at give hinanden en timeout på 18 måneder, hvor man ville forsøge faktuelt at kortlægge, hvad man egentlig havde været uenige om. Det har vi så gjort. Og så vender parterne utvivlsomt tilbage til sine positioner. Sådan er det på arbejdsmarkedet, bemærkede han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen