Berlingske Business

Danske sværvægtere byder flygtninge indenfor

22BUSlaila-144225.jpg
Dansk Supermarked er langt fremme med at få flygtninge i sprogpraktik. Foreløbig har koncernen 300 flygtninge i praktik primært i Bilka, men også i Føtex og enkelte Netto-butikker. Laila på billedet har arbejdet i Bilka i Hundige siden november 2015. Foto: Sophia Juliane Lydolph

De fleste sværvægtere i dansk erhvervsliv er klar til at invitere flygtninge indenfor i praktik i de kommende måneder. Men der er stor forskel på hvordan og hvor mange, virksomhederne tager ind, og der er lang vej til de 14.000, som ventes at skulle i virksomhedspraktik i år.

Laila og Shabhana er to af de omkring 300 flygtninge, som du vil støde på, når du jagter tilbud langs de meterlange hylder i Bilkas varehuse landet over.

Dansk Supermarked, som ejer Bilka-varehusene, Føtex og Netto, er nemlig den danske virksomhed, der indtil videre er kommet længst og har taget flest flygtninge ind i integrationsforløb med sprogundervisning og praktik ude i butikkerne.

22BUSlaila2-144244.jpg

Som omtalt i Berlingske torsdag ventes det, at mindst 14.000 flygtninge i år skal ud i en virksomhed i en eller anden form for praktik eller løntilskudsjob for at lære sproget og det danske arbejdsmarked at kende.

21BUSSabhana-side-3-180915.jpg

Berlingske har derfor spurgt 11 store danske virksomheder i forskellige brancher, hvordan de håndterer situationen.

Seks af de elleve virksomheder, Berlingske har været i kontakt med, har eller planlægger at få flygtninge ind i forskellige typer integrationsprogrammer, typisk programmer, som kombinerer praktik og sprogundervisning. Længst fremme er Dansk Supermarked med 300 flygtninge i praktik og yderligere 50-60 pladser på vej, efterfulgt af servicevirksomheden ISS, som i øjeblikket har 123 flygtninge i praktik. Industrivirksomheden Danfoss har også haft flygtninge ude i forløb gennem en længere periode uden at sætte konkrete tal på.

bundsgaard

Men mange af virksomhederne har først lige taget de første flygtninge ind eller er på vej til det. Det gælder for eksempel Novo Nordisk, som sammen med Dansk Røde Kors og Foreningen Nydanskere arrangerer et forløb for 50 veluddannede flygtninge det næste halve år.

Kun tre virksomheder har ikke gang i initiativer. Det gælder rederigiganten A.P. Møller-Mærsk og Danske Bank, som overlader det til henholdsvis datterselskaber og de lokale afdelinger at indgå aftaler med kommuner eller tage lignende initiativer. Hvorvidt det sker, har de to virksomheder intet samlet overblik over. Én virksomhed, legetøjsproducenten Lego, har ingen aftaler om integration af flygtninge med en kommune.

Tæt på smertegrænsen

Når Dansk Supermarked på under et år har kunnet få 300 flygtninge i sprogpraktik over hele landet, skyldes det, at virksomheden allerede har sat arbejdet med at indsluse almindelige kontanthjælpsmodtagere i system med et netværk bestående af 70 praktikkoordinatorer. Sprogpraktikken er bygget oven på denne ordning. Men med op mod 400 flygtninge i sprogpraktik må Dansk Supermarked dog snart sige stop.

lizette

»Vi nærmer os grænsen, hvor vi ikke kan tage flere, fordi lovgivningen stiller nogle rimelighedskrav for, hvor mange man må have i praktik i forhold til antal ordinært ansatte. Det sætter en stopper i nogle butikker. Men vi er også ved at nå en grænse, fordi det ikke må gå ud over gruppen af almindelige kontanthjælpsmodtagere,« siger HR-partner i Dansk Supermarked Annette Vittrup.

Mens Dansk Supermarked er ved at nå smertegrænsen, ser det anderledes ud hos IT- giganten Microsofts danske datterselskab.

Her er potentialet først lige begyndt at blive udfoldet fortæller Sidse Theill, der er afdelingsleder med ansvar for partnerstrategier hos Microsoft Danmark.

Forsker: Opsving kan skaffe job til flygtninge

I flere år har Microsoft og selskabets 3.700 partnere (forretningsforbindelser) i Danmark kæmpet med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Sidste år skete der, hvad Sidse Theill betegner som et gennembrud, da Microsoft i samarbejde med virksomheden Firebrand fik etableret en akademiuddannelse for fortrinsvis unge ledige, som sikrer dem en certificering, så de kan arbejde for Microsoft og Microsofts partnere som konsulenter. På et år har 150 fået denne uddannelse. Nu forsøger Microsoft sammen med Firebrand og Dansk Flygtningehjælp at udvikle konceptet målrettet mod flygtninge og forventer at kunne byde de første 15 velkomne i løbet af foråret.

»Vi har fået at vide, at det ikke bliver noget problem at finde egnede kandidater blandt flygtninge. For os handler det om, at vi i Microsoft har behov for arbejdskraften, og at det er ressourcespil, hvis der går kvalificerede flygtninge rundt,« siger Sidse Theill.

15BUSDavos-Jim-Hagemann-Sna.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen