Berlingske Business

Dansk industrigigant er blevet kampplads for opgør om ligeløn

gg
Grundfos afviser at have nogen som helst problemer med ligeløn, ligesom virksomheden afviser, at kvindelige mellemteknikere har fået deres løn reguleret opad på grund af ligelønsproblemer. Foto:

Teknisk Landsforbund og HK har fundet en række eksempler på, at mænd tjener 3.000-5.000 kroner mere om måneden end kvinder for det samme arbejde hos pumpeproducenten Grundfos. Virksomheden afviser at have nogen som helst problemer med ligeløn.

Grundfos har gennem mange år været kendt for sin grønne profil, sit sociale engagement og værdibaserede ledelse. Alligevel er et opgør om ligeløn mellem to fagforbund, Teknisk Landsforbund og HK, på den ene side og den jyske pumpegigant Grundfos på den anden side i fuld gang.

Sidste år røg virksomheden i konflikt med en gruppe på 500-600 mellemteknikere, som bl.a. arbejder med at udvikle nye pumpetyper i Grundfos’ ingeniørafdelinger. Fagforbundene opdagede, at en række kvindelige mellemteknikere tjente væsentligt mindre end deres mandlige kolleger. Og de kvindelige ansatte fik efterfølgende markante lønstigninger. Eller det er i hvert fald sådan, at fagforbundene udlægger konflikten.

07BUSGrundfos-164234.jpg

Grundfos afviser at have nogen som helst problemer med ligeløn, ligesom virksomheden afviser, at kvindelige mellemteknikere har fået deres løn reguleret opad på grund af ligelønsproblemer.

»I Grundfos skal der ikke være forskel i aflønningen på mænd og kvinder. Vi aflønner på baggrund af stillingsindhold, stillingens tyngde, kompetencer og performance. Alt andet ville være i modstrid med vores værdier,« oplyser selskabet til Berlingske.

Men ifølge Teknisk Landsforbund har mandlige mellemteknikere i nogle tilfælde betydeligt mere i lønningsposen hver måned end deres kvindelige kolleger, som udførte samme arbejde på Grundfos i Bjerringbro. Det er sket flere år, at pumpekoncernen ifølge fagforbundene efterfølgende har forhøjet en håndfuld kvindelige teknikeres månedsløn med 3.000-5000 kr. eller mere om måneden. En teknisk designer tjener i gennemsnit 38.800 kroner om måneden.

Mænd er typisk af natur og kultur højtråbende, krævende og gode til at gøre opmærksom på sig selv. Kvinder er af natur og kultur små flinke mus, der er vant til at gøre, hvad der bliver sagt, kende deres plads og i øvrigt ikke brokke sig.

Tillidsmand Jens Lyngsøe, Grundfos
DEL CITAT

Den markante lønregulering skete – igen ifølge fagforeningerne – efter at Teknisk Landsforbund og HK havde konstateret lønforskelle, hvor mænd uden saglig grund tjente væsentligt mere end deres kvindelige kolleger.

Q&A

En aftale med ledelsen på Grundfos gav nemlig forbundet ret til at kontrollere mellemteknikernes individuelle lønninger helt ned på de enkelte navngivne medarbejdere, hvis de havde mistanke om, at der var problemer med ligeløn.

»Vi har gennem flere år via denne proces fået rettet en håndfuld lønninger hvert år. Der var tale om, at kvindelige ansatte tjente 3.000-5.000 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger,« siger faglig sekretær i Teknisk Landsforbund, advokat og ph.d. i ligelønsret Byrial Rastad Bjørst.

Ingen problemer

Grundfos afviser imidlertid, at lønreguleringerne har noget med ligeløn at gøre.

»Vi har ingen ligelønsproblemer. Hvis der er kommet noget op, hvor nogle har skullet aflønnes anderledes, har det handlet om performance ikke køn. Reguleringerne er sket efter et større analysearbejde,« siger Lars Moth Baun-Nielsen, som er head of compensation & benefits i HR-afdelingen.

Artiklen fortsætter under billedet
07BUSBUSINESS-152405.jpg
Tillidsmand Jens Lyngsø, Grundfos

Hertil siger tillidsmand Jens Lyngsøe:

»Virksomheden har aldrig anerkendt, at lønforhøjelserne skyldtes ligelønsreglerne, så formelt er det udokumenteret. Men det er et faktum, at forskellene er dukket op i en ligelønskontrol, og at virksomheden har været enig i, at en række kvinder skulle have deres lønninger hævet. For os er det afgørende resultatet, ikke hvad vi kalder det,« siger han.

30BUSBUSINESS-130233.jpg

Kampen der aldrig hører op

Jens Lyngsø har dette bud på, hvorfor lønforskellene opstår.

»En afdelingsleder, som leder både mænd og kvinder, har mange ting, der skal gå op. Mænd er typisk af natur og kultur højtråbende, krævende og gode til at gøre opmærksom på sig selv. Kvinder er af natur og kultur små flinke mus, der er vant til at gøre, hvad der bliver sagt, kende deres plads og i øvrigt ikke brokke sig. Dette er ikke for at sige noget diskriminerende om hverken mænd eller kvinder. Der er bare nogle grundvilkår, vi må kæmpe imod, når vi ønsker, der skal være ligeløn,« siger han.

»Det kan ende med, at der år efter år sker en akkumulerende skævvridning på grund af de beskrevne grundvilkår for mænd og kvinder, og efter nogle år er der måske et ligelønsproblem på tusinder af kroner. Kampen for ligeløn skal kæmpes hele tiden, hver dag og i alle led i organisationen. Ligelønsproblemer er som senegræs, mælkebøtter eller skvalderkål – ukrudt, der skal luges hele tiden, hvis man vil gøre sig håb om at holde det nede,« siger tillidsrepræsentanten.

BUPL demo Christiansborg Slotsplads

Ifølge professor Niels Westergård-Nielsen fra Institut for International Økonomi og Ledelse på Aarhus Universitet er Jens Lyngsø inde på noget af det rigtige:

»Vi ved fra forskningen, at kvinder er mindre aggressive end mænd, når det gælder om at skaffe sig lønstigninger og skifte job, mens de har små børn. Det kan være noget af forklaringen på, at der opstår store lønforskelle,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen