Berlingske Business

Virksomhed vasker Bornholm grønnere

Topbillede
Arkivfoto Scanpix

Det bornholmske industrivaskeri Victor Vask er én af de virksomheder, der har set det grønne lys i en mere cirkulær produktion, som giver bedre tal på bundlinjen – også i klimaregnskabet. Samtidig er virksomheden med til at hjælpe Bornholms vision om at blive en CO2-neutral ø på vej.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Af Sofie Hougaard Nielsen, Gate21

Maskiner, der bruger strøm, vand og kemikalier til at vaske og rense tekstiler, lyder ikke som oplagte bud på elementer i en virksomhed, der har fokus på det grønne. Men industrivaskeriet Victor Vask har formået at gøre deres virksomhed grønnere.

Det 70 år gamle vaskeri, som leaser tekstilprodukterne til deres kunder, har i flere år haft fokus på at spare på vand, kemikalier og energi i produktionen, men er nu også begyndt at tage fat på den cirkulære dagsorden. Gennem et tæt samarbejde med leverandører, kunder og forskningsinstitutioner udvikler Victor Vask tekstiler, der holder længere og kræver færre kemikalier i vaskeprocessen. Ifølge Kenn Kellberg, der er direktør og ejer af Victor Vask, er den cirkulære økonomi fremtiden for virksomheder.

”Ved at tænke cirkulært kan vi spare på ressourcerne og samtidig spare penge, og på den måde skaber cirkulær økonomi mere værdi for producent, leverandør og kunder,” forklarer Kenn Kellberg.

Victor Vask er med i projektet Bæredygtig Produktion 3.0, der fokuserer på optimering af virksomheders produktion og serviceydelser. Forsker Signe Pedersen fra Aalborg Universitet forklarer, hvorfor det tætte samarbejde giver mening.

”I Bæredygtig Produktion opnås de gode resultater, når virksomheden imødekommer et egentlig kundebehov ved at samarbejde med såvel kunder som leverandører om helhedsorienterede, bæredygtige løsninger. Når en virksomhed ændrer noget i et led, for at tilpasse produktet til kunden, påvirker det også alle de andre led, og derfor er det interessant at tænke i en helhed fra starten.”


Arkivfoto Scanpix

Høje ambitioner på klippeøen
At hjælpe virksomheder med at blive mere bæredygtige er én af flere indsatser i Bornholms Regionskommunes vision, Bright Green Island. I 2008 besluttede kommunen, at øen i år 2025 skal være 100 procent bæredygtig og CO2-neutral, og at al den energi øen bruger, skal komme fra vedvarende energikilder.

Ifølge borgmester Winni Grosbøll har Bornholm været nødt til at gentænke, hvad de skulle leve af i fremtiden, da øen har gennemgået store forandringer. Traditionelle erhverv, der har brødfødt øens indbyggere i mange år er forsvundet, befolkningstallet har været faldet og antallet af turister er steget.

”Vi har knækket kurven og oplever nu vækst i erhvervslivet. Jeg tror, det er fordi, vi har sat nogle ambitiøse mål om at styrke øen gennem bæredygtig vækst i en bred forstand: skabe arbejdspladser, fællesskaber og en grøn omstilling,” siger borgmesteren.

Hvis ikke Danmark kan, hvem kan så?
Selvom Bornholms Kommune har store visioner og ambitioner, kan ingen gennemføre den grønne omstilling alene, understreger Winni Grosbøll.

”Den grønne omstilling kræver samarbejde på tværs af øen i forpligtende partnerskaber mellem civilsamfund, politikere, virksomheder og organisationer. Og hvis vi ikke kan drive den udvikling i Danmark med det veludbyggede, demokratiske fundament, vi har, hvor skulle man så kunne?” spørger borgmesteren.

Hos Victor Vask har de set gevinsterne ved at indgå i partnerskaber.

”Når vi samarbejder med vores leverandører og kunder, kan vi udvikle de bedste løsninger for kunden og slutbrugerne. For eksempel er vi sammen med hospitalet ved at udvikle et tekstil, der både holder længere og giver en bedre oplevelse for patienterne,” siger Kenn Kellberg.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen