Berlingske Business

Udbud koster samfundet milliarder

Topbillede
Foto: Scanpix

Virksomheder bruger næsten 75 mia. kr. om året alene på at være med i offentlige udbud. Penge som samfundet ikke får nogen værdi af.

Skrevet af IT-Branchen

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

En nylig rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen slår fast, at det i gennemsnit koster 5,08% af kontraktværdien for hver virksomhed, der er med i et udbud.

Da der i gennemsnit deltager fem virksomheder i et udbud, svarer det til, at 25% af de samlede omkostninger er brændt af, allerede inden udbuddet egentligt er afgjort. Det beløb må virksomhederne så regne ind i deres faktiske omkostninger for at undgå underskud.

Vi kunne ansætte tusindvis, hvis omkostningerne gik ned
I 2016 blev der udbudt 2.690 opgaver til en samlet værdi på næsten 300 mia. kr. fra det offentlige.

Af disse 300 milliarder, vil 75 mia. kr. være rene transaktionsomkostninger – altså omkostninger som virksomhederne betaler bare for at deltage i de offentlige udbud.

Udbud er dog helt nødvendige for at få markedet og konkurrencen til at fungere. Men analysen viser, at omkostningerne ved udbuddene er blevet en uforholdsmæssigt stor samfundsmæssig pris.
For 75 mia. kr. kunne man f.eks. ansætte 150.000 flere sygeplejersker, pædagoger og lærere landet over. Der ligger derfor et stort potentiale i at nedbringe omkostningerne.

”Hvis det bliver billigere for virksomhederne at byde ind på offentlige opgaver, vil man se et bredere felt af interesserede leverandører og lavere priser. Den besparelse kan så bruges til andre ting i samfundet,” siger Lars Andersen, salgschef for offentlig sektor i NNIT og formand for offentlig digitalisering i IT-Branchen.

Risikoen for virksomhederne er for høj
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens rapport viser, at de høje omkostninger ved at deltage i et udbud, afholder virksomhederne fra at byde. 80% af de it-virksomheder, der ikke afgiver bud, angiver, at det var for tidskrævende og omkostningsfuldt at byde ind.

”De høje omkostninger gør det risikabelt for særligt mindre virksomheder at byde på opgaverne. Konsekvensen er desværre, at mange simpelthen vælger at blive væk fra det offentlige marked, og det er skidt for konkurrencen,” siger Lars Andersen.

Sådan får man frigivet milliarder
For at få transaktionsomkostningerne ved udbud ned, skal de rette forhold som f.eks. niveau og nødvendigt omfang af kravspecifikationen afklares grundigt før et udbud. Den slags kræver dialog allerede før selve udbuddet, hvilket den nye udbudslov heldigvis giver mulighed for. Man skal dog være bevidst om, hvad man vil gå i dialog om.

”Selvom dialog tager tid, kan det i sidste ende være med til at spare tid og penge. Men det er naturligvis en hårfin balance at sikre den rette afklaring inden et udbud, uden at det får omkostningerne til at stige,” udtaler Lars Andersen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Offentlig Digitalisering'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen