Berlingske Business

Stor interesse for grønne investeringer

Grøn energi

Sol og vind spiller en afgørende rolle i den europæiske energipolitik, og det skaber forretningsmuligheder for både store og små investorer.

Klimapolitik og grøn energi er gennem de seneste år rykket højt op på den politiske agenda – og dermed også på erhvervslivets. Det betyder samtidigt, at der er penge at tjene for personer og selskaber, der har mulighed for at investere. Og er man i tvivl, kan man blot se på de signaler, de helt store pengetanke sender.
Her viste en undersøgelse fra december, lavet af brancheorganisationen Forsikring & Pension således, at de 10 største danske pensionsselskaber de seneste år har opført vindmøller, solceller og biomasseanlæg – både i Danmark og i udlandet – for over 18,5 milliarder af kroner. Ifølge branchen ”til gavn for såvel fremtidens pensionister og klimaet”.
”Pensionsbranchen bidrager gerne til den grønne omstilling, som vi alle kan blive enige om er helt nødvendig for at forhindre fremtidige klimakatastrofer (…) Branchen har længe haft fokus på at kombinere listen til at investere i grønt med udsigt til et fornuftigt afkast,” lød det i forbindelse med undersøgelsen fra adm. direktør i Forsikring & Pension Per Bremer Rasmussen. Han kunne samtidigt afsløre, at de samlede danske pensionsinvesteringer i grøn energi – inklusive investeringer i forskellige fonde – til og med 2015 løb op i ikke mindre end 42 mia. kroner.

Højtlønnede jagter afkast
Mindre kan dog også gøre det – og de seneste år, har en række udbydere af de miljørigtige investeringer trukket et stort antal private og semi-professionelle investorer til – lokket af muligheder for store afkast, store skattefordele og selvfølgelig, må man formode, ønsket om at blive klimabevidst energiproducent.
Her er der tale om langsigtede investeringer, ofte i form af såkaldte kommanditselskaber (K/S), hvor flere investorer sammen skyder penge i projektet, der henvender sig til en særlig type investorer. Nemlig personer med høj indkomst, og dermed høj skatteprocent samt mulighed for at binde sine penge i et langsigtet og illikvidt aktiv. Det forklarer administrerende direktør Klaus H. Rasmussen fra investeringshuset Difko, der blandt andet tilbyder investorer mulighed for at hoppe med på energivognen.
”Vores ekspertise ligger i at identificere projekter, der kan give nogle fornuftige afkast og har en overskuelig risiko, så folk, der ønsker at binde deres penge i længere tid, får de bedste muligheder,” siger han og understreger, at Difko oplever stigende interesse for både ejendoms og energiprojekter.
Det skyldes blandt andet, at K/S-projekter udløser mulighed for årlige skattemæssigeafskrivninger – og dermed fradrag i den personlige indkomst. En konstruktion, der tidligere har været meget udbredt i forhold ejendomsprojekter, og hvor vedvarende energi i politisk stabile lande i årene efter finanskrisen i høj grad har overtaget.

Hæfter ikke personligt
Fordelen ved at udbyde eksempelvis solcelleparker som K/S-aktiver er, at de enkelte investorer ikke hæfter personligt for gælden, da långiver typisk kun har sikkerhed i solcelleparken.
Det betyder, at den enkelte investor har høj sikkerhed og kombineret med de stabile politiske rammer for afsætning af vedvarende energi som blandt andre Tysklands regering har forpligtet sig på, betyder det høje afkast, lav risiko og med muligheden for skattemæssigt at afskrive solparkens købspris med 25 pct. per år hurtigt at få egenkapital tilbagebetalt.
Dermed ikke sagt, at der ikke er risiko. Det er der altid, når der investeres. Og som Klaus H. Rasmussen fastslår: ”Tillid og troværdighed er afgørende i vores branche.”

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen