Berlingske Business

Sikkerhed i balance

Topbillede

Data er blevet forretningskritiske og kan være den altafgørende årsag til ens fremtidige succes. Derfor er det også vigtigere end nogensinde før, at vi finder den rigtige balance, når vi sikrer vores data.

Af Birgitte Hass, adm. direktør i IT-Branchen

Der er ingen tvivl: Data er guld, og guld skal beskyttes – næsten for enhver pris. Det har it-afdelingen vidst i mange år, og nu er topledelsen (endelig) også blevet opmærksom på, hvor vigtig it-sikkerheden er.

Kundernes data skal sikres, og virksomhedens forretningskritiske informationer skal beskyttes, hvis man vil overleve i den digitale og globale konkurrence.

Samtidig er virkeligheden også, at data i dag skal findes og kan tilgås i alle virksomhedens afdelinger og på tværs af systemer, der måske ovenikøbet fysisk er fordelt på servere i flere lande. Og det gør it-sikkerhed til en kompleks størrelse. For hvor skal man starte og slutte?

Ser man på de rå tal, virker det måske umiddelbart som om, at vi er inde i en udvikling, hvor det bare handler om at købe mere sikkerhed. Ifølge en analyse fra MarketsandMarkets runder markedet for it-sikkerhed 800 mia. kr. i 2016 og vil stige til 1.300 mia. kr. i 2021.

God sikkerhed handler dog ikke bare om at bygge de højeste sikkerhedsmure eller at have multifaktor autentikation på alle ens it-systemer. Det handler om at finde den rette balance mellem omkostninger og gevinst og om at bruge de rette proaktive og reaktive værktøjer til at højne sikkerheden de helt rigtige steder.

Dykker man lidt dybere ned i omsætningstallene viser det sig da heldigvis også, at der ikke bare er tale om hovedløse indkøb, men om at virksomhederne er blevet langt mere bevidste om, at der skal bruges forskellige sikkerhedsløsninger til forskellige data og systemer.

Topledelsens øgede fokus på it-sikkerhed betyder også, at der stilles langt højere krav til, at den it-ansvarlige kan oversætte sikkerhedsudfordringer til forretningsproblematikker og -KPI’er. Derfor vil vi også se, at der stilles nye krav til både sikkerhedsorganisationen og dens kompetencer. De skal ikke bare kunne håndtere de tekniske udfordringer, men skal også kunne forandre kulturen og være dygtige kommunikatører.

For din sikkerhed er ikke bedre end dit svageste led - og ofte findes det svageste led i en manglende awareness omkring sikkerhed hos medarbejderne. Det bliver udnyttet i høj grad til f.eks. fishing og mail-fraud og kræver nogle helt andre værktøjer end blot en firewall og kryptering. Det kræver viden og kritisk sund fornuft hos den enkelte medarbejder.

I EU ved man også godt, at datasikkerhed er altafgørende for både forbrugere og erhvervslivet. Derfor har de netop vedtaget en ny persondataforordning, der tvinger virksomhederne til at kunne dokumentere og forholde sig til, hvilke data de har placeret forskellige steder – og hvem der har adgang til dem.

Et kæmpe sikkerhedsarbejde ligger for mange virksomheder forude, men det er en nødvendig prioritering i en datadreven verden.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen