Berlingske Business

Sådan revolutionerer dansk robotteknologi erhvervslivet

Topbillede
Foto: Scanpix

I Odense ligger den verdensberømte robotklynge. Her har Blue Ocean Robotics til huse, en dansk virksomhed, der i dag er aktiv i ti lande, og som er helt med i front, når det kommer til udviklingen af nye robotter.

Af Simone Okkels

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her

“Når man siger robot, så tænker de fleste mennesker på produktion. Men det billede vil forandre sig meget fremover. Robotterne har et langt større potentiale; som servicerobotter, til intern logistik og rengøring, som sociale robotter der kan bistå i social og kognetiv læring, og som robotter til sikkerhed, der kan passe på os og vores huse. Robotterne vil kommer langt mere ud i det åbne miljø. De vil i højere grad blive noget, som aflaster os i mange funktioner.”

Det er bare nogle af de perspektiver, som Claus Risager ser i robotics, en af tidens vigtigste trends. Den vigtigste, hvis man spørger ham. Claus Risager er CEO for Blue Ocean Robotics, en af Danmarks mest succesfulde virksomheder inden for netop robotteknologi.

Han har arbejdet i robotindustrien siden 1988 med en ph.d fra Syddansk Universitet og et samarbejde med Lindøværftet og Teknologisk Institut bag sig. Det var i den periode, at robotteknologien begyndte at udvikle sig for alvor, at robotterne kom ud i virkeligheden. Noget, som Claus Risager arbejdede med som konsulent. Udviklingen tog fart, så han, og han så nogle muligheder for at udvikle sine egne produkter. I 2013 traf han derfor en beslutning; sammen med to tidligere kolleger, Rune K. Larsen og John Erland Østergaard, stiftede han Blue Ocean Robotics.

I dag er de 55 medarbejdere i Odense, virksomheden er aktiv i ti lande, og er moderselskab for et stort antal spin outs, for en del af kernen i forretningen er at fungere som rugekasse for nye partneres robotprodukter. Samlet set er Blue Ocean Robotics derfor en gruppe af 32 virksomheder med i alt 110 ansatte.

Millionstor interesse for odenseanske robotter
Sidste sommer gik virksomheden med til at sælge 28 procent af sine aktier og til gengæld få flere kompetencer med i ejerkredsen. For Claus Risager var det en stor milepæl.

“Det var overvældende med den store interesse, vi fik som følge af annonceringen af vores planer om børsnotering fra private investorer. At nogle ville investere 51 millioner kroner for at komme med ind i en ret ung virksomhed, som vi har arbejdet hårdt på at bygge op. Dét er en stor blåstempling af vores arbejde og vores forretningsmodel,” siger han.

Derfor lyder Blue Ocean Robotics slogan også “for humans”. Og robotter og mennesker kommer til at arbejde endnu tættere sammen i fremtiden.

Claus Risager, CEO for Blue Ocean Robotics
DEL CITAT

Særligt er han stolt over Blue Ocean Robotics transportrobotter, som skærer transportører og lagermedarbejderes op til 20 kilometer lange daglige vandringer kraftigt ned. Og deres UV-desinfektions robot, der fungerer som en ekstra grundig rengøringsassistent på hospitaler, hvor den tøffer efter personalet og fjerner alt det usynlige skidt, som klude og sprit måske har misset.

“Årligt dør mellem 3000 og 5000 mennesker af hospitalsinfektioner. Vi opdagede, at de teknologier, vi arbejder med, kan reducere og forhindre, at folk får infektioner og dør af det. Vi kunne være med til at redde menneskeliv. Det er jeg slemt tilfreds med,” siger Claus Risager.

Derfor lyder Blue Ocean Robotics slogan også “for humans”. Og robotter og mennesker kommer til at arbejde endnu tættere sammen i fremtiden. De vil løfte arbejdsmiljøet, produktiviteten og livskvaliteten for mange, mener Claus Risager.

Han ser nemlig robotter som en underliggende teknologi for alt muligt andet. Og blandt andet derfor, er robotics en af de vigtigste teknologier at holde øje med.

“Robotteknologi påvirker og innoverer på en lang række andre industrier. Det er en teknologi, som har et bredspektret omfang, og som er meget disruptiv i sin natur. Der er ikke blot tale om forbedringer, men ofte en komplet ændring af måden, man driver forretning på,” siger han og tilføjer:

“Udstyr sælges som avanceret eller intelligent. Men der er tale om robotter og robotteknologi. Selvom robotindustrien stadig er en forholdsvis lille industri, er det en industri, der på grund af anvendelsesgraden, vil vokse sig stor.”

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Robotics og Kunstig Intelligens'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen