Berlingske Business

Private skaber en tillidsbro for udsatte mødre

Topbillede

Gennem et offentlig-privat partnerskab ”På vej” får udsatte mødre i Københavns Sydhavn nu hjælp tidligere. Kommune og organisationer peger på, at de ved samarbejdet tidligere kan nå de unge mødre.

Af Lars Ohlsen & Rasmus Larsen ­Lindblom, Dansk Erhverv

Fra brandslukning til forebyggelse: På socialområdet har tidlig indsats og forebyggelse i mange år været et mantra.  Alligevel har tusindvis af børn i udsatte familier i Danmark stadig store, uløste problemer, når de når teenagealderen. Problemer, der, hvis de får lov til at vokse sig store, kan ende i dyre anbringelsessager.  Det mønster var medvirkende til, at Folketinget i 2014 tydeliggjorde kommunernes forpligtelse til en tidlig og forebyggende indsats.

Når unge mødre vinder, vinder samfundet
Samme år fandt Københavns Kommune, Mødrehjælpen og SydhavnsCompagniet sammen om projektet ”På vej” for unge mødre i Københavns Sydhavn.  Erfaringerne fra de første to år viser, at mødrene typisk er først i 20’erne, på kontanthjælp og ofte i svære livssituationer. De fleste kun med 10 års skolegang.

Over 100 mødre har de seneste to år deltaget i bl.a. individuel rådgivning, gruppeforløb eller sundhedssamtaler. Fokus har været på rollen som forældre, men også på større grad af selvforsørgelse gennem uddannelse og arbejde.

Der er med andre ord store samfunds-økonomiske gevinster at hente. Det dokumenterede CBS, Copenhagen Business School, allerede i 2010. 160.000 kr. pr. deltager var et dengang konservativt sat beløb i CBS´s cost-benefit af Mødrehjælpens lignende indsatser.   De første erfaringer fra Københavns Sydhavn viser, at de unge mødre primært har henvendt sig til Mødre­hjælpen med tvivl om rettigheder, og fordi kommunen ikke havde et tilsvarende tilbud. Det er ifølge direktøren i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen ikke tilfældigt.

”Vi taler her om socialt udsatte, enlige og ofte sårbare mødre. Ikke alle tør åbne op for en offentlig myndighedsperson og fortælle, hvor svært de egentlig har det. Gennem vores rådgivning og netværk kan vi skabe en tillidsbro mellem borgeren og den offentlige myndighed”, forklarer Mads Roke Clausen.

Derfor er det også med et fast partnerskabsprincip, at Mødrehjælpen henvender sig til landets kommuner. Altid med en tydelig adskillelse mellem, hvornår borgeren møder Mødrehjælpen, og hvornår det er kommunen.

Borgmesteren - Velfærdssamfundet når længere ud
Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), er enig i, at organisationerne kan bidrage til at gøre effekten af samfundets indsatser større.

”Projektet er et konkret eksempel på, hvordan vi i fællesskab med organisationer kan skabe nogle gode løsninger for borgerne. De unge kvinder får både hjælp til at få styr på økonomien og struktur i hverdagen som børnefamilie – ligesom projektet tilbyder psykologsamtaler, kostvejledning, motionshold og rådgivning om barnets trivsel”, siger Ninna Thomsen.

Ninna Thomsen opnåede under årets budgetforhandlinger politisk opbakning til at forlænge projektet i Sydhavnen frem til år 2020.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen