Berlingske Business

Postkonventioner giver urimelige fordele til pakker fra Kina

Topbillede
Foto: Scanpix

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her

Af Chefkonsulent transport og infrastruktur Christoffer Greenfort, Dansk Erhverv

Kinesiske pakker vælter ind over grænsen til Danmark. Det er billigere at bestille en pakke fra Kina end fra Danmark, når danskerne e-handler, grundet gamle postregler og manglende momskontrol.

Regler med rødder i den internationale postkonvention fra 1874 gør det muligt for kineserne at sende pakker til Danmark billigere end danske netbutikker kan sende pakker internt i Danmark – op til en tiendedel af den danske pris. Forskellen i prisen betales af PostNord, der til gengæld har hævet prisen på brev- og pakkeomdeling internt i Danmark de senere år.

Resultatet har været en stor og stigende strøm af pakker fra Kina til Danmark de senere år.

”Med de nuværende regler er danske forbrugere og virksomheder reelt til grin for egne penge. Danske netbutikker betaler så at sige for at udkonkurrere sig selv. ” siger Matthias Vesterdal, politisk konsulent i Dansk Erhverv.

Aftalen blev lavet længe før international e-handel gjorde det muligt, at købe kinesiske kabler på sin computer hjemme fra stuen. På daværende tidspunkt var landet et uland, og international kommunikation foregik i høj grad via breve. I dag er Kina en af verdens største online økonomier. Ifølge Dansk Erhvervs beregninger udgjorde e-handel i udlandet omtrent en tredjedel af de ca. 111 mia. kroner danskerne e-handlede for i 2016.

Omgåelse af moms og told forstærker problemet
Samtidig er de kinesiske pakker blevet hjulpet af lempelige moms og toldregler. En momsfritagelse på import af varer fra ikke-EU-lande med en værdi på maksimalt 80 kroner, blev oprindeligt lavet som en bagatelgrænse. Toldgrænsen går ved ca. 1150 kroner. Men kombineret med den kunstigt lave fragtpris, betyder det, at mange af de billige kinesiske varer kan importeres uden hverken moms eller told.

”Et er problemet med den lave fragtpris, som er et centralt konkurrenceparameter for netbutikker. Noget andet er den måde nogle asiatiske netbutikker mere eller mindre systematisk omgår at betale moms og told af deres varer.” siger Matthias Vesterdal, og nævner, at Dansk Erhverv har flere eksempler på, at moms og told er blevet undgået, enten ved at sende en ordre i flere pakker, eller ved at angive værdien af pakken til at være under 80 kroner.

”At det så har betydet at PostNord skal håndtere flere pakker gør bestemt ikke problemet mindre. Samtidig har vi set, at SKAT ikke har været gode nok til at kontrollere om pakkerne nu også har haft den værdi, der stod på dem” siger han.  En rapport fra Rigsrevisionen viste at Danmark i 2016 havde det laveste kontrolniveau af vareimporten i EU, med 0,2 procent af importen. Dansk Erhverv estimerer, at den danske statskasse årligt går glip af 500-600 mio. kr. som følge af udenlandske netbutikkers momssnyd.

Mere lige konkurrencevilkår i sigte
Sammen med andre nordiske erhvervsorganisationer har Dansk Erhverv arbejdet for at lægge pres på EU og FN for at ændre reglerne. Fra den første januar 2018 og frem til 2021 vil en del af støtten til kineserne udfases, så det bliver dyrere for dem at sende pakker til Vesten – selvom kinesiske forsendelser stadig vil få rabat.

Samtidig blev et forslag fra EU Kommissionen om nye momsregler vedtaget i december 2017. De nye regler betyder bl.a. at momsgrænsen på 80 kroner vil afskaffes – dog først med virkning i 2021.

”De nye tiltag er meget positive, og de vil bestemt gøre konkurrencen mere lige for de danske netbutikker. Men vi er ikke helt i mål, og meget af de nye tiltags succes afhænger af, at SKAT sørger for at få kontrolleret importen af varer fra Asien, så der kommer konsekvenser for dem der bryder reglerne,” siger Matthias Vesterdal.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Transport og Logistik'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen