Berlingske Business

Planlov hæmmer ambitiøse by-planer

Topbillede
Foto af Skive Kommune

På baggrund af et oplæg fra de verdenskendte arkitekter i tegnestuen BIG, ønsker Skive at binde byen sammen med Karup Å som en ”syning”, der skal sætte endnu mere fart på byens udvikling. Men skrappe redegørelseskrav i Planloven bremser projektet.

Af Martin Poul Pedersen

Planloven risikerer at lægge en massiv dæmper på et af landets mest ambitiøse byudviklingsprojekter. Sådan lyder nødråbet fra Skive Kommune, hvor  redegørelseskrav i forhold til den såkaldte kystnærhedszone skaber udfordringer for blandt andet projektet ”BIG Blue Skive 2040”.

Et projekt tegnet af den internationalt anerkendte tegnestue BIG med Bjarke Ingels i spidsen, og som ifølge visionen blandt andet skal skabe nye muligheder for attraktiv bosætning ved, at binde den gamle og den nye del byen sammen – henover Karup Å, der på arkitektsprog er blevet til en ”syning”.

BIG Blue Skive 2040 udvikles som navnet antyder over de næste mange år, og kommunen har allerede vedtaget flere lokalplaner, der skal bringe projektet nærmere virkeligheden. Muligheden for at bygge i kystnærhedszonen er dog en central del i Skives vision for fremtiden, og netop her skaber tolkningen af Planloven problemer.

”For os er det et vigtig projekt, fordi det sætter en vision for, hvordan vi kan foretage en byomdannelse af tidligere erhvervsområder til byudviklingsområder, samtidigt med at det er en vision, der binder byen sammen, og i løbet af de næste mange år skaber nogle rigtigt spændende områder, hvor åen bliver det, der binder sammen  frem for at være en skillevæg,” siger Skives Borgmester Peder Christian Kirkegaard (V) og fortsætter:

”Men hvis det skal kunne lade sig gøre, er vi nødt til at få hjælp fra Christiansborg.”

Håber på dynamik
Borgmesteren understreger, at han egentlig finder Planloven i den nuværende form, ”ganske udmærket”, ligesom han roser regeringen for den revision af loven, der blev lavet i sommers. Samtidigt slår han dog fast, at selve udmøntningen af loven risikerer at blive en alvorlig hæmsko.

”Jeg er faktisk rigtigt glad for, at plan­loven har været til revision, og der er rigtigt mange positive elementer. Men der er et meget klart behov for, at man bliver mere dynamisk i forhold til kystnærhedszonen,” siger Peder Christian Kirkegaard.

Den primære udfordring er, ifølge borgmesteren, at loven kræver et meget tungt planlægningsarbejde, blandt andet med krav om omkostningstunge redegørelser.
”Her mener jeg – og håber jeg – at man kan lægge lidt mere kompetence ud i de enkelte kommuner i forhold til redegørelsesniveauet,” siger han.

Samtidigt understreger både Peder Christian Kirkegaard og andre fortalere for byggeplanerne i BIG Blue Skive, at der ikke er planer om at bygge i naturområder – eller for den sags skyld lade byen vokse ud i det åbne land.

”Det er vigtigt at få sagt, at det jo er et område, der i forvejen er bebygget, og det der ligger i planen handler jo egentlig om at udfylde nogle huller. Det er klart, at hvis det er ting, der går imod de nationale beskyttelseshensyn, så vil det være både fair og rimeligt med høje krav, men det er der ikke tale om her,” siger borgmesteren.

Svært at konkurrere
Skive er i dag inde i en rimelig fornuftig udvikling med lav arbejdsløshed og vækst i erhvervslivet. Men selv om borgmesteren selvfølgelig glæder sig over den udvikling, anerkender han også behovet for, at fremtidssikre byen og kommunen. Netop derfor ærger det ham, hvis de ambitiøse BIG-planer ikke kan føres ud i livet.

”Vi ser store perspektiver, fordi vi løfter de rekreative områder og skaber nye attraktive områder, som kan trække mennesker til kommunen, men det kan kun lade sig gøre, hvis vi opnår en lidt mere dynamisk tilgang. Samtidigt virker det jo grotesk, at vi i Skive ikke – i et byområde – må bygge inden for kystnærhedszonen, når man i de store byer må bygge selv helt ud i vandet,” siger Peder Christian Kirkegaard og beskriver situationen som et ”unfair konkurrenceforhold”.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen