Berlingske Business

Persondatabeskyttelse på tværs af lande: Unilever udarbejder 65 privacy-nøgleprincipper

billede

Globale virksomheder som Unilever skal ikke kun forholde sig til EU-forordninger, men til lovgivning fra hele verden.

EU-persondataforordningen er blot én af mange forordninger og love, en multinational koncern som Unilever skal forholde sig til. Koncernen, der har brands som Lipton, Knorr og Axe i sin portefølje, opererer i mere end 180 lande. Det giver selvsagt en række udfordringer, hvis man ønsker at strømline persondatabeskyttelse og samtidig skal overholde lokal og regional lovgivning.

Modstridende privacy-politikker
I slutningen af 2012 begyndte Unilevers Chief Privacy Officer at se nærmere på koncernens håndtering af data i et privacy-perspektiv.
”Da jeg gik igang med det, havde vi 32 modstridende privacy politikker, der var forankret i forskellige lande og regioners lovgivning,” forklarer Steve Wright, daværende Chief Privacy Officer i Unilever.
Sammen med sine kollegaer begyndte han at undersøge, hvordan de mange forskelligartede privacy-politikker kunne simplificeres.
”Vi kiggede på privacylove i hele verden og opstillede en liste med over 800 privacy-principper. Vi gennemgik listen, fandt fællestrækkene og endte så med en liste med 65 privacy-nøgleprincipper,” fortæller Steve Wright.
De 65 privacy-nøgleprincipper blev gennemgået sammen med advokater fra verden over, så det blev sikret, at de fundne principper ikke var i modstrid med lokal lovgivning.

Monitorering og måling af principper
En ting er at have principper, noget andet er selvfølgelig at overholde principperne. Derfor formulerede Unilever 35 privacy-kontroller, der beskriver, hvordan Unilever rent praktisk skal håndtere data i overensstemmelse med nøgleprincipperne. Eksempelvis er der retningslinjer for, hvordan dataoverførsel skal foregå, så risikoen for, at data i transit bliver lækket eller opsnappet, minimeres. Blandt andet har man angivet hvilken kryptering, der skal anvendes ved dataover­førsel.

Regionale krypteringsforskelle
Lige netop med kryptering blev privacy-kontrollen dog med Steve Wrights ord nødt til at ”være lidt generisk”. Eksempelvis er der specielle regler for anvendelse af krypteringsteknologi i Kina og Rusland, hvor myndighederne ofte skal godkende brugen af kryptering.
”Her gælder det om at sikre et tilstrækkeligt krypteringsniveau, der med rimelighed kan modstå et angreb, men som ikke overtræder lokale love,” som Steve Wright formulerer det.

Lokalt databeskyttelsesansvar
For at sikre en forankring i de enkelte lande og regioner udnævnte Unilever 42 Data Protection Officers (DPO) verden over, som fik ansvaret for, at data håndteres i overensstemmelse med Unilevers privacy-principper. DPO’erne fik stillet en række frameworks og værktøjer til rådighed for deres arbejde. Som eksempel nævner Steve Wright et cloud-baseret system, der blev anvendt til at vurdere, hvorvidt planlagte marketingkampagner overholder Unilevers privacy-principper.
”Enhver marketingkampagne skal gennemgå en Privacy Impact Assessment-evaluering i systemet,” forklarer Steve Wright.
Systemet tjekker, hvorvidt der indsamles personlige data, hvor mange det drejer sig om, og hvilken betydning det kan have. Hvis konstellationen af potentielt indsamlede personlige data vurderes at være over et vist kritisk niveau, rejses et rødt flag, og der sendes automatisk en e-mail til den lokale DPO. DPO’en vurderer så, om de nødvendige kontroller er på plads for at beskytte de personlige oplysninger. Først derefter får marketingkampagnen grønt lys.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen