Berlingske Business

Partnerskaber er vejen frem for cirkulær økonomi

Topbillede
Arkivfoto Scanpix

Cirkulær økonomi bliver kun mere toneangivende på klima- og ressourcedagsordenen så vel som i direktionslokalerne hos danske virksomheder og kommuner. Og det er der god grund til, for der er et stort potentiale i et mere cirkulært samfund. Men hvis det skal indfries, kræver det et nyt mind-set, nye forretningsmodeller - og særligt nye samarbejdsformer.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Af Katrine Munch Vollesen, Gate 21

Cirkulær økonomi får stadig mere opmærksomhed på både den nationale og internationale politiske scene. Blot de seneste par år har politiske initiativer som EU’s pakke for cirkulær økonomi, FN’s bæredygtighedsmål og anbefalinger fra det nationale Advisory Board om cirkulær økonomi understreget områdets potentiale og vigtighed. Cirkulær økonomi spiller en vigtig rolle i forhold til at få den grønne omstilling til at hænge sammen og sikre, at vi ikke skubber miljøproblemerne et andet sted hen.

”Der er et stort uindfriet potentiale for den cirkulære økonomi i Danmark. Ifølge Ellen MacArthur Foundation kan vi opnå en årlig gevinst på op mod 45 mia. kr. i 2035 ved omstillingen til cirkulær økonomi,” fortæller Poul Erik Lauridsen, direktør i den grønne partnerorganisation Gate 21. Han slår fast, at vi når hurtigere i mål sammen ved at udvikle nye partnerskaber og måder at samarbejde på:

”Hvis vi som samfund skal være cirkulære og indfri potentialet, så kræver det, at vi fokuserer på helheden. En virksomhed kan selv indføre en række cirkulære tiltag, men de store gevinster kommer, når vi på tværs af brancher og virksomheder kan optimere ressourcer, forbrug og skabe værdi af affald”.

Han fremhæver her Gate 21’s projekt Silent City. Her samarbejder virksomhederne NCC og Miljøskærm med Vallensbæk Kommune, hvor de udvikler nye støjskærme lavet af udtjente vindmøllevinger, som ellers skulle deponeres. Det samarbejde har resulteret i, at de har fået sat en 82 meter lang og to meter høj støjskærm op i Vallensbæk.


Arkivfoto Scanpix

Bæredygtighed som konkurrenceparameter
Hos Gate 21 oplever man, at flere kommuner er mere nysgerrige på mulighederne i cirkulær økonomi, som et led i at nå deres vækstmål - for eksempel inden for de kommunale klimastrategier, affalds- og ressourceplaner og grøn erhvervsudvikling. Og det kan være godt nyt for virksomhederne, der både har ressource- og økonomiske besparelser i sigte ved at indgå i partnerskaber.

I Frederikssund Erhverv har man i flere år haft fokus på at koble grøn erhvervsudvikling med partnerskaber i kommunen.

”I Frederikssund Erhverv hænger grøn erhvervsudvikling og partnerskaber uløseligt sammen. Først havde vi Symbiose Frederikssund og nu har vi Bæredygtig Bundlinje, hvor vi i samarbejde med Gate 21, AAU, DTU og andre kommuner tilbyder vores virksomheder hjælp til at udvikle en grønne forretningsmodeller”, fortæller Patrick Zaubitz, projektleder i Frederikssund Erhverv.
Erfaringerne fra Frederikssund er et af flere gode eksempler, der ifølge Poul Erik Lauridsen bør bane vejen for resten af landet:

”Det vil være helt centralt for morgendagens virksomheder at tænke bæredygtighed som et konkurrenceparameter. Der vil kun komme mere fokus på grøn produktion og produkter, og det vil favorisere dem, som går i forvejen og tænker cirkulært i deres produktion”.

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Cirkulær Økonomi'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen