Berlingske Business

Offentlig ledelse handler om at skabe værdi for borgeren

Topbillede
Foto: Scanpix

Som samfundet udvikler sig, ændrer opgaverne for god ledelse sig også. Og god ledelse er fundamentet for, at den offentlige sektor kan sikre borgerne den bedste service. Nu nærmer sig tiden for, at Ledelseskommissionen skal udkomme med sine anbefalinger.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her

Af Simone Okkels

Når vi sender vores børn i folkeskole, bliver indlagt på hospitalet eller ender på plejehjem forventer vi, at ungerne kommer ud med gode læsefærdigheder, at vi bliver raske igen så hurtigt som muligt, og at vi får værdig pleje i den sidste tid. Den offentlige sektor berører os i alle livets faser, og skal vi sikre den bedste service for alle, er fundamentet god ledelse.

Derfor nedsatte Regeringen i foråret 2017 Ledelseskommissionen, hvis opgave det er at understøtte bedre ledelse i hele den offentlige sektor til gavn for os alle. Ved udgangen af året skal kommissionen udkomme med en række anbefalinger ud fra 13 teser, som de opstillede inden for lederroller, ledelsesrum og ledelsesudvikling.

“Ledelseskommissionen handler om at skabe værdi for borgeren. Samlingspunktet er, at vores arbejde skal give resultater og få den offentlige sektor til at lykkes. Der bliver allerede skabt resultater hver dag i det offentlige, men vores fokus er på, at vi er til for borgerne, og at det er rammen for den måde, vi arbejder på,” siger Lotte Bøgh Andersen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet samt Det Nationale Forsknings og Analysecenter, VIVE.

Påtag dig rollen som leder
Hun er et af Ledelseskommissionens ni medlemmer samt én formand udpeget af ministeren. Noget af det vigtigste, de har erfaret gennem deres arbejde både i kommissionen, og med eksperter, organisationer og ledere, er betydningen af ledelsesidentitet.

“Nogen har en større faglig identitet end andre. Men det er vigtigt at påtage sig rollen som leder og handle som leder, da det giver en adfærd, som skaber resultater og dermed større værdi for borgeren,” fortæller Lotte Bøgh Andersen:

“Og har man en offentlige organisation, skal den skabe værdi for borgeren. Det er et privilegium. Der skal være nul tolerance i forhold til, når man ser en offentlig organisation og en ledelse, som ikke interesserer sig for velfærd for samfundet. Det er blevet mere ultimativt.”

Du bliver ikke en god leder fra den ene dag til den anden
Formand for Ledelseskommissionen Allan Søgaard Larsen er enig i, at ledelsesidentitet og driftsledelse er kernekomponenter i at sikre en god offentlig sektor. Det er nemlig ikke kun den enkelte leder, det handler om, men sammenhængen i hele styringssystemet fra teamet til top­ledere og politikere.

“Hvis man ser på, hvem der har været med til at flytte en selv i tiden løb, så er det folk med autoritet. Hvis du ikke ønsker at lede, kan du ikke flytte folk. Det kommer ikke af sig selv; nok bliver man udnævnt til leder fra den ene dag til den anden, men kompetencerne kommer først senere og er stærkest efter en håndfuld år,” siger han.

Derfor er der brug for mere fokus på faglighed. Især også fordi ledelsesspændet er vokset i takt med tiden.

“I dag er der styr på budgetterne - om der er midler nok, kan man så altid diskutere - men lederne er blevet gode til at holde sig inden for rammerne. I dag skal der arbejdes med fagligheden og udvikling af velfærdssektoren. Den udvikling er man nødt til at lede sig til, og det kan man kun, hvis man ved, hvordan ens egen organisation klarer sig, og hvordan man flytter sig fremad. Dét er der brug for fagprofessionelle til,” fortæller Allan Søgaard Larsen.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Moderne Ledelse'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen