Berlingske Business

Nye krav til lederen

Topbillede

Digitaliseringen, den globale konkurrence og truslen fra it-kriminelle stiller nye krav til lederne i organisationen.

Virksomhederne digitaliserer deres forretning, processer og kommunikation for at blive mere konkurrencedygtige, effektive og for at kunne udvikle nye services i et højere tempo end tidligere.

En nødvendig prioritering i en verden, hvor ens konkurrenter og kunder gør det samme. Men også et strategisk valg, der stiller helt nye krav til ledelsens fokus på it og sikkerhed i alle forretningsmæssige beslutninger.

”Der er en stigende forventning til, at den digitale strategi er forankret hos topledelsen, og at de forstår de nye muligheder, der ligger i en digital forretningstransformation. Derfor ser vi også en ændring i de profiler, der søges efter hos virksomhederne,” siger Jannie Kluge, adm. direktør for headhunting og assessment virksomheden Kluge & Partners A/S.

Topledelsen skal ikke nødvendigvis blive bedre til teknik af den grund, men de skal have forståelse for sammenhængen mellem systemer og dataflows, da det er herfra, de kan bygge virksomhedens fremtid, men også her de største sikkerhedshuller i den digitale transformation findes.

Har virksomheden ikke styr på sine data, kan det koste millioner i tabt markedspotentiale og enorme omkostninger pga. mistede data. Derfor stiller digitaliseringen også helt nye krav til lederne.

Bedre kommunikation fra maskinrummet
Langt de fleste virksomheder er i dag drevet af data. Uden deres kunde-, produkt- og medarbejderdata ville de færreste virksomheder kunne eksistere.

Af samme grund skal topledelsen også have et langt større fokus på it og data, så de kan være med inde over de nødvendige beslutninger om digitale processer, risici og forretningsmuligheder. Det betyder dog ikke, at flere dataloger nødvendigvis ender som topchefer i de danske virksomheder.

”Der er ingen tegn på, at de danske CEO’s i højere grad hyres på baggrund af deres it-erfaring. Til gengæld stilles der højere krav til de mellemledere, der skal forsyne toplederteamet med de nødvendige informationer om bl.a. datasikkerhed og nye digitale muligheder,” forklarer Jannie Kluge.

Desværre oplever flere konsulenthuse og topledere, at it-mellemlederne er for dårlige til at ”brobygge” til topledelsen. Forventningen er, at mellemlederne skal kunne forklare, hvad der foregår i maskinrummet, uden at topledelsen skal oplæres i teknik eller forstå de tekniske sammenhænge.

”It-mellemlederne skal kunne formidle, hvad det f.eks. vil betyde for forretningen at få fornyet gamle it-systemer, uden at topledelsen skal fordybe sig i, hvordan det skal ske. De skal også kunne belyse den forretningsmæssige risiko ved ikke at have styr på it-sikkerheden, uden at skulle dykke ned i de tekniske bagvedliggende forklaringer,” fortæller Jannie Kluge.

En ny rapport fra PwC viser, at i 56% af danske virksomheder briefes ledelsen kvartalsvis eller oftere om risikoen ved cybertrusler. Så it-sikkerhed ér vigtig for topledelsen, men det er it-mellemledernes ansvar at kommunikere disse ting gennem forretningens eksisterende KPI’er.

Et skifte i ledelsen
Topledelsen og bestyrelsen ved godt, at det i sidste ende er dem, der står for skud og skal forklare sig, hvis datasikkerheden kompromitteres, eller hvis en ny digital konkurrent pludselig dukker op og ud af det blå lykkedes med at tage en stor del af kunderne.

Kluge & Partners tror dog ikke på en øget efterspørgsel efter bestyrelsesfolk med mere tekniske kompetencer. Til gengæld er de sikre på, at bestyrelserne fremover vil stille langt flere spørgsmål til virksomhedens datasikkerhed. Samme analyse fra PwC viser da også, at 40% af de danske bestyrelser bruger tid på at drøfte it-sikkerhed. Året før var tallet blot 27%.

Den udvikling betyder, at vi nødvendigvis bør se langt flere it-ansvarlige komme op i topledelsen. For der er brug for folk, der kan formidle, hvordan virksomhedens kritiske data kan sikres og bruges til at øge indtjeningen.

”Data er blevet forretningskritisk, og derfor vil vi også se, at den it-ansvarlige i langt højere grad flyttes op i lederteamet, så der er direkte kommunikation med manden med indsigt i de forretningskritiske data og dem med den strategiske beslutningskompetence. Dennes opgave bliver så at tale mindre teknik og mere forretning, så de to verdener kan mødes og træffe de rette beslutninger,” slutter Jannie Kluge.

Så måske er det endegyldigt slut med at placere den it- eller digitaliseringsansvarlige under CFO’en og i stedet give personen plads direkte i topledelsen, så der kommer fuld fokus på it-sikkerheden og fremtidens digitale muligheder.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen