Berlingske Business

Ny juridisk direktør i ED får lejeloven som første, store opgave

Topbillede
PR-foto: Morten Østrup Møller, juridisk direktør i DEAS

Morten Østrup Møller har som juridisk direktør i DEAS fingrene helt nede i ejendomsbranchens muld. Og dén erfaring får han brug for, når han snart skifter til Ejendomsforeningen Danmark og blandt andet skal give input til evalueringen af lejeloven.

Af Sten Thorup Kristensen

Medio næste år skal regeringen evaluere de ændringer, der blev foretaget i lejeloven for to år siden. Og da denne lov udgør den suverænt vigtigste regulering af ejendomsbranchen, får Ejendomsforeningen Danmarks nye juridiske direktør Morten Østrup Møller ikke meget tid til at finde sig til rette i stolen, når han tiltræder 1. marts: Han skal i ilden med det samme.

Heldigvis er han langt fra uforberedt. Han har stærke meninger om, hvad politikerne skal have at vide er en ommer i den nuværende lovtekst.

”Loven har vist sig at være fyldt med huller og snubletråde. Der er en masse dobbeltadministration, som der blev advaret mod, allerede mens loven blev behandlet, men uden at der var lydhørhed for det. Vi har fået et system, hvor virksomhederne skal gardere sig ekstra. Det betyder højere omkostninger, også for lejerne, fordi administrationsbidragene er sat op i huslejenævnene. Loven har skabt flere konflikter, men uden at nogen af parterne får noget ud af det. Vi spilder hinandens tid,” siger Morten Østrup Møller.

Som bare ét eksempel på problemerne nævner han, at loven mangler regler for elektronisk kommunikation mellem lejere og udlejere.

Absurde regler
”Vi har situationerne, når vi sender for eksempel varsler og rykkere. Der er regler i lovgivningen, som siger, at man skal udlevere flytterapporten fysisk til lejeren. Vi har nu set afgørelser, hvor lejeren ikke har villet modtage rapporten, og hvor huslejenævn og domstole så siger, at der ikke kan rejses et krav. Det er absurd, og folk uden for systemet forstår ikke, at man ikke bare kan sende en e-mail,” siger Morten Østrup Møller.

Også den anden lejelov – erhvervslejeloven – kan den nye juridiske direktør hurtigt komme til at beskæftige sig med. Loven er ganske vist netop i disse uger ved at blive ændret, men regeringen lægger op til, at der hurtigt skal ske en ændring igen, således at det under en eller anden form bliver muligt at indgå tidsbegrænsede lejeaftaler.

Det lykkedes lejernes organisationer at få dette punkt ud af den igangværende ændring af loven, men Morten Østrup Møller håber, at udfaldet bliver anderledes i næste forsøg. Han ser muligheden for midlertidige lejeaftaler som noget, der vil skabe en større dynamik, uden at det i praksis vil stille de helt små og kapitalsvage lejere dårligere.

I Ejendomsforeningen Danmark afløser Morten Østrup Møller Lars Brondt, der i december sidste år blev forfremmet til at være direktionsmedlem, men som kun blev i denne funktion et lille års tid, inden han skiftede til DATEA.

Morten Østrup Møller går så at sige den modsatte vej, idet han i ni år har arbejdet som juridisk direktør hos en anden stor administrator, nemlig DEAS. Han kommer således med en masse jordnær erfaring, som han tror kan blive en styrke i det nye job.

”Det, jeg i hvert fald kan tilføre i foreningen, er en praktisk tilgang til arbejdet. Jeg ved, hvad det er for nogle problemer, medlemmerne har. Ejendomsforeningen Danmark har overordnet tre arbejdsområder, nemlig interessevaretagelse, undervisning og medlemsservice. På alle område skal der være en løbende udveksling med virksomhederne. Vi er en tæt reguleret branche, og der er et stort behov at vide, hvad al denne regulering betyder i praksis,” siger Morten Østrup Møller.

Han håber også, at han kan være med til at skabe et bånd mellem alle de lavpraktiske opgaver, som nemt løber med opmærksomheden, og så det helt store billede, hvor ejendomsbranchen jo beskæftiger sig med intet mindre end Danmarks fysiske opbygning, lige som branchen er meget vigtig på nogle store politikområder, for eksempel økonomi og klima.

”Vi fortaber os meget i dag til dag-problemstillinger, og det er lidt ærgerligt, konstaterer Morten Østrup Møller.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen