Berlingske Business

Musik kan få vigtig rolle i plejesektoren

Topbillede
Pressefoto af Peter Vuust

Forskning i musiks påvirkning af hjernen peger på stort potentiale i plejesektoren, hvor eksempelvis demente kan have stor gavn af at lytte til kendte sange.

Af Martin Poul Pedersen

Musik kommer i stigende grad til at spille en rolle i udførelsen af kommunale ydelser som ældrepleje og genoptræning. Det mener professor Peter Vuust, der er internationalt anerkendt musik- og hjerneforsker på både Det Jyske Musikkonservatorium og på Aarhus Universitet, hvor han leder grundforskningscenteret ”Center for Music in the Brain”.

”I et hjerneforskningsperspektiv er musik interessant, fordi det påvirker mange forskellige dele af vores hjerne på samme tid. Både vores hørelse, vores bevægeapparat og vores følelser er i spil, og det er ting, der er placeret forskellige steder i hjernen,” siger professoren, der desuden selv er jazzkomponist og orkesterleder med en lang række pladeindspilninger på samvittigheden.

Dermed er han også erklæret  musikelsker med forkærlighed for alle lydens egenskaber. Alligevel slår han fuldstændigt fast, at musik ikke helbreder sygdomme. Når det så er sagt, kommer musik i takt med at ny forskning afdækker mulighederne i stigende grad til at påvirke vores liv.

”Musik bliver ikke en kur mod sygdomme, men det bliver uden tvivl et mere og mere anvendt supplement til behandling og pleje,” siger Peter Vuust.

”Medicin” uden bivirkning
Han fremhæver blandt andet forskning, der dokumenter, at musik virker smertelindrende – noget, som mange tandlæger længe har brugt, når de patienter under boret. Dertil har kontrollerede forsøg vist, at musik øger bevægelæsesfriheden hos personer med kroniske smerter.

”Her er fordelen jo så først og fremmest, at musik i modsætning til smertelindring med medicin ikke har anden bivirkning, end at vi nyder det, og derfor giver det utrolig god mening, at forske,” siger Vuust og forklarer, at musikken smertelindrende effekt endnu ikke kan forklares videnskabeligt.

”Men kan man ved at spille musik, skære bare lidt ned på forbruget af smertemedicin, repræsenterer det jo en klar gevinst for både patient og samfund,” siger han.

Trommer og demens
Andre områder, hvor musik har vist gavnlig effekt er i genoptræning, hvor det at spille musik – for eksempel på trommesæt – beviseligt virker motiverende på patienter i genoptræning efter slagtilfælde, samt i pleje af demens-patienter.

Her peger flere konkrete erfaringer på, at musik gavner livskvaliteten markant. Men heller ikke her er der – endnu – klart forskningsmæssigt belæg for at sige, at det virker.
”Udfordringen er, at effekten skal vises over tid, men i forhold til demens, forværres lidelsen jo netop over tid, og derfor er de resultater, der findes på området forbavsende svage,” siger Peter Vuust og forklarer, at blandt andet det forhold har medført et skift i forskningsområdets fokus.

”Indtil nu har man fokuseret meget på, om det virker, mens bevægelsen nu går langt mere mod at finde ud af, hvorfor det virker og hvad det er for nogle mekanismer i hjernen, som musik påvirker,” forklarer professoren.

Han peger på, at netop den type forskning kan være med til at åbne for flere anvendelsesområder  for musikken. Ikke mindst sammenholdt med forskning i hvilke musik-karakteristika, der udløser hvilke reaktioner i hjernen – der udgør den anden store bevægelse i den moderne musikalske hjerneforskning.

Vigtige smagsnuancer
”Kort sagt sker der to store ting i den internationale forskning på det her område lige nu, der begge kan få stor betydning for eksempelvis plejesektoren i fremtiden,” siger Peter Vuust:
”Hvad kan man rent faktisk med sikkerhed bruge musikken til, og hvilke karakteristika skal den musik, man benytter så leve op til.”

I den forbindelse fremhæver Peter Vuust, at forskellig musik påvirker mennesker forskelligt, hvilket alt andet lige komplicerer forskningen:
”Der er ingen tvivl om, at musik har universel effekt på mennesker – rolig musik får os til at slappe af, mens hurtig eller aggressiv musik kan have modsat effekt. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at effekten altid også afhænger af kulturelle faktorer – den påvirker forskelligt fra land til land. Dertil kommer helt individuelle faktorer, hvor vi foretrækker musik vi kender, knytter særlige oplevelser til eller helt enkelt bare godt kan lide,” siger han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen