Berlingske Business
17:44Business Live vender tilbage tirsdag

MP Pension - medlemmernes pensionskasse

billede

Pensionskassen for magistre og psykologer er en medlemsejet pensionskasse, og det forpligter. MP Pension har derfor de seneste år iværksat et omfattende arbejde for at skabe et tættere forhold til medlemmerne, der består af magistre, psykologer og gymnasielærere. Det skal give en mere personlig rådgivning og en større inddragelse af medlemmerne i pensionskassens udvikling.

Hos pensionskassen for magistre og psykologer er hovedparten af medlemmerne tilknyttet via deres overenskomstaftalte ­pensionsordninger, de har ikke selv aktivt valgt at være i MP Pension. I mange tilfælde ved medlemmerne ikke, at de rent faktisk er medlemmer og dermed medejere med demokratiske rettigheder. Det er administrerende direktør i MP Pension, Jens Munch Holst, i færd med at lave om på.

Et nyt samarbejde med medlemmerne
”Vi er på en rejse, hvor vores medlemmer skal have oplevelsen af, at MP Pension er deres pensionsselskab. Vores mål er, at de skal have et så nært forhold til os, at de også vælger at blive, selv hvis de skifter arbejde. Vi har i mange år fokuseret på at opbygge en infrastruktur i virksomheden, hvor vi har strømlinet alt det tekniske og organisatoriske. Det er lykkedes, men i den proces har vi ikke arbejdet nok på de udadvendte aktiviteter. Vi har kommunikeret formelt og korrekt til medlemmerne, men i 2013 blev vi enige om at ændre grundlæggende på, hvordan vi samarbejder med vores medlemmer,” siger Jens Munch Holst.

Den gode medlemsoplevelse
MP Pension satte en række initiativer i søen under overskriften ’Den gode medlemsoplevelse’. Først og fremmest valgte man at inddrage medlemmerne og spørge dem, hvordan de kunne tænke sig, at deres pensionsselskab kommunikerer og agerer. Et medlemspanel på 400 brugere blev etableret og via spørgeskemaer og interviews har MP Pension fået en langt større forståelse for medlemmernes behov. Medlemspanelet bruges løbende til at teste og få input til, hvordan samarbejdet kan blive bedre. MP Pension har nedsat et udviklingshold, der hurtigt og agilt kan iværksætte projekter ud fra panelets input og ønsker. Eksempelvis bliver breve fra MP Pension til medlemmerne diskuteret med medlemspanelet for at undersøge, om de er forståelige. Der blev også udarbejdet en række cases, hvor typiske medlemmers samlede oplevelse af deres pensionsforhold blev beskrevet, for at MP Pension bedre kan sætte sig ind i deres ­behov.

Individuel rådgivning
”Tidligere har vi arbejdet som et traditionelt pensionsselskab, hvor kommunikationen foregår fra os i form af formelle skrivelser, og hvis der er konkrete spørgsmål, så må kunden henvende sig. Mange af vores medlemmer har ikke kendt til, at de er medejere af en pensionskasse, der blandt andet har medlemsdemokrati, og at de kun betaler kostpris for deres pensionsprodukter. Det er vi ved at ændre. Vi skal have en relation til langt flere af vores medlemmer, så de oplever, at vi tilbyder dem individuel rådgivning, når det er relevant for den enkelte, og at vi proaktivt tager fat i dem, når behovet opstår” fortæller Jens Munch Holst.
En af de ting, som han blev bekræftet i var, at pension fylder ret lidt i medlemmernes bevidsthed til trods for, at det er op til 10-15% af deres månedlige løn og nok er den største opsparing, de har. Omvendt blev det tydeligt for MP Pension, at det var nødvendigt at have langt mere viden om medlemmerne for at kunne øge kvaliteten af råd­givning.

Direkte kontakt giver resultater
”Hvis vi skal kunne give en relevant og helhedsorienteret rådgivning, så skal vi kende medlemmerne. Vi skal vide, om de har børn, om de er gift eller samboende etc. Det er oplysninger, som vi nu er i gang med at indhente via samtykke, så vi løbende kan tilpasse deres pensionsordninger til deres aktuelle liv,” siger Jens Munch Holst.
Det gøres ved bl.a. at henvende sig direkte til medlemmerne via e-mail og e-Boks. Tidligere foregik kommunikationen pr. brev, som ikke var oplagt til tovejs kommunikation. Senest er 75.000 adviseringer sendt ud direkte til medlemmerne via e-Boks, og takket være medlemspanelet var indholdet så relevant og brugbart for modtagerne, at MP Pension har kunnet registrere en øget forståelse og aktivitet på de dele af websitet, der blev linket til.  ”Vores nye kurs skaber en dialog med det enkelte medlem, som vi forpligter os til at gøre forståelig, så medlemmet kan forholde sig til sine muligheder og konsekvenserne af forskellige valg. Dialogen skal af medlemmet opleves som inviterende, empatisk, enkel og berigende, og den skal altid være personaliseret og relevant,” fortæller Jens Munch Holst.

Ansvarlige investeringer
En anden ting, som det tættere samarbejde med medlemmerne skal føre til, er en større forståelse for MP Pensions investeringer.
”Vores medlemmer er højtuddannede, de har et bredt udsyn, og de har en holdning til aktivt ejerskab og ansvarlige investeringer. De tænker ikke kun med tegnebogen, og de forventer også, at dette bliver afspejlet i deres pensionsselskabs investeringer. Derfor er det et af de områder, vi har meget fokus på,” påpeger Jens Munch Holst.
Hos MP Pension arbejder tre medarbejdere på fuld tid med Environmental, Social and Governance (ESG). MP Pension er dermed et af de danske pensionsselskaber, der har størst fokus på ansvarlige investeringer. Samtidig er MP Pension blandt de bedst performende, når det kommer til afkast af de investerede pensionsmidler. I alt investerer MP Pension cirka 110 mia. kr. i markeder og virksomheder verden over.

Aktivt ejerskab kan gøre en forskel
”Vi investerer ansvarligt og ud fra objektive kriterier. Det betyder, at vi bl.a. følger kriterier, som er defineret af FN, og at vi gør det i samarbejder med andre pensionskasser og investorer internationalt. Vi er i løbende dialog med virksomheder om deres langsigtede strategier for at sikre os, at de også fortsat lever op til krav om blandt andet klima, miljø, korruptionsbekæmpelse og arbejdstagernes rettigheder. Det er en udfordring, særligt i den tredje verden. Vi kan aldrig sikre os 100 procent mod disse ting, men vi gør alt, hvad vi kan, og vi kommunikerer med vores medlemmer om vores strategiske arbejde, så de også har en forståelse for, hvordan vi investerer,” siger Jens Munch Holst.
Der vil eksempelvis altid være en større risiko for korruption, når der investeres i Afrika end i Nordeuropa, men det betyder ikke, at MP Pension afviser at investere i Afrika – det vil altid være en konkret ­vurdering. MP Pension investerer også en begrænset andel i selskaber, der arbejder ­inden for udvinding af fossile brændstoffer, og her er det ansvarlige rationale, at et frasalg ikke nødvendigvis vil betyde en gevinst for klimaet. Det kan nemlig være en fordel, at påvirke selskaberne gennem aktivt ejerskab.
For at imødekomme medlemmernes ønske om mere ansvarlig investering har MP Pension iværksat en række tiltag. Fem mia. af medlemmernes pensionsopsparing er sat i en særlig pulje, der udelukkende benyttes til klimavenlige investeringer. Desuden indretter MP Pensions bestyrelse investeringspolitikken, så den understøtter den globale klimaaftale fra COP21 i Paris.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen