Berlingske Business

Momsfrit salg af udlejningsejendomme

Topbillede
PR-foto: Søren Lehmann Nielsen

I en ny afgørelse har Skatterådet bekræftet, at en udlejningsejendom kan sælges momsfrit, til trods for at det fremgik af spørgers årsregnskab, at ejendommen blev opført med henblik på salg.

Af advokat Søren Lehmann Nielsen, Bruun & Hjejle

Som hovedregel skal salg af en byggegrund eller nye bygninger med tilhørende grund pålægges moms. En ny bygning kan dog være momsfritaget, når bygningen alene har været anvendt i forbindelse med momsfritaget udlejning. I den situation lægges der ikke moms på salget, men der er heller ikke ret til momsfradrag ved anskaffelsen/opførelsen.

Det rejser vanskelige spørgsmål i de situationer, hvor en udlejet ejendom sælges i et vist tidsrum efter opførelsen. Efter SKAT’s praksis er det afgørende, om ejeren på opførelsestidspunktet havde til hensigt at drive udlejningsvirksomhed eller reelt opførte ejendommen med henblik på videresalg. Der verserer en række sager for Landsskatteretten, hvor SKAT har nægtet momsfrihed af salg af udlejningsejendomme.

Momsfrit salg
I en nylig sag påtænkte spørger et samlet salg af 40 lejligheder, fordelt på to bygninger, som blev opført i tre etaper. Spørger havde erhvervet ejendommen i 2006. I 2008 besluttede spørger at rive den eksisterende ejendom ned og opføre et nyt ejendomskompleks med henblik på udlejning. Første etape påbegyndtes opført i 2010, anden etape i 2012 og tredje etape i 2015, efterhånden som tilfredsstillende finansiering blev tilvejebragt. Tredje etape var en bygning for sig med selvstændigt fundament.

Det fremgik af spørgers årsrapport for 2013/14, at det var hensigten, at det samlede ejendomskompleks på 40 lejligheder skulle afhændes efter opførslen af tredje etape.

For de to første etaper var et salg momsfrit, da deres fælles fundamentet var påbegyndt støbt i 2010. Det tredje spørgsmål vedrørte bygningen opført i tredje og sidste etape. SKAT fandt, at der var tale om en udlejningsejendom, der udelukkende havde været anvendt til momsfri udlejning, og at spørgers hensigt med opførelsen kunne anses for at være understøttet af objektive beviselementer. Den kunne derfor også sælges momsfrit.

Spørger oplyste, at salgsprocessen havde været tilfældighedspræget. Spørger var blevet kontaktet af en potentiel køber af det samlede ejendomskompleks. Hvis salget ikke kunne gennemføres momsfrit, fortsatte spørger udlejningsvirksomheden.

SKAT lagde blandt andet vægt på, at momsen ikke var fratrukket af opførelsesudgifterne, at alle lejligheder i ejendommen var udlejet, at administration af ejendommen skete via koncernens eget administrationsselskab, at ejendommen/lejlighederne ikke var annonceret til salg, at der var indgået sædvanlige, tidsubegrænsede standardlejekontrakter, at lejerne ikke havde købsret eller forkøbsret på lejlighederne, og at ejendommen ikke var opdelt i ejerlejligheder.

Uklar praksis
I foråret afviste SKAT, at en pensionskasse kunne sælge en udlejningsejendom momsfrit, selvom ejendommen var opført på et tidspunkt, hvor pensionskassen efter loven var afskåret fra at opføre fast ejendom med henblik på videresalg, og det er svært at se, hvorfor denne sag fik et andet udfald end den ovenfor omtalte sag.

Selvom man i den nyeste sag fremhæver de momenter, som fører til momsfrihed, har SKAT og Skatterådet ikke benyttet lejligheden til at forsøge at præcisere, hvad der afgørende taler for momsfrihed og momspligt. Måske er det fordi, Skatterådet er på afveje. Det er klart, at man ikke bør acceptere, at det, der reelt er en aktivitet med salg af ejendomme til privat beboelse, kan gøres momsfrit ved at maskere aktiviteten som momsfri udlejning. Men jeg har svært ved at se omgåelsesproblemet, når en udlejningsejendom sælges som udlejningsejendom, selv kort efter opførelsen, og køberen reelt viderefører udlejningsaktiviteten.

Det virker mere fornuftigt at nøjes med at kræve moms i de situationer, hvor der er tale om ejerlejligheder eller lignende, som reelt opføres med henblik på salg til privat benyttelse, men som maskeres som udlejninger via korte udlejningskontrakter med køberet for ”lejeren”. Vi venter på Landsskatteretten.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen