Berlingske Business

Minister vil investere i flere veje og flere S-tog

Topbillede
PR-foto: Niels Hougaard

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) vil efter flere års massive investeringer i skinner prioritere vejene højest. Han har selv flere forslag til nye vejprojekter, men den blå regering har endnu ikke forhandlet sig frem til finansieringen. Og så får hovedstaden måske mange flere afgange med S-togene.

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Infrastruktur'. Se alle artikler her

Af Nils-Ole Heggland

”De senere år er to tredjedele af trafikinvesteringerne gået til jernbane. Men 90 procent af vores transport sker på vejene, og mange steder er vejnettet hårdt belastet, så behovet for investeringer er størst dér.”

Sådan lyder meldingen fra Ole Birk Olesen (LA), som blev transport-, bygnings- og boligminister, da den smalle Venstre-regering for knap et halvt år siden blev udvidet med Liberal Alliance og Konservative.

Ministeren, der har været i vælten om taxilove og postudfordringer, kan henvise til letbaneprojekter i Aarhus, Odense og forstæderne vest for København, til udbygningen af metroen, til den nye Ringsted-bane over Køge, til signalanlæg til banerne og til en stribe andre projekter, der forbedrer skinnenettet.

Nu står vejnettet for tur
Regeringsgrundlaget nævner fire projekter, som det blå trekløver vil prioritere højt: En ny midtjysk motorvej, en havnetunnel i København, en forlængelse af Hillerød-motorvejen i Nordsjælland og motorvej helt til Kalundborg i Nordvestsjælland.

”Det er alle interessante projekter, og der er flere andre fornuftige vejprojekter. Nordfra er det Aalborg, hvor en tredje Limfjordsforbindelse er oplagt med den nuværende trængsel, på Vestfyn er det oplagt at udvide motorvejen fra fire til seks spor, og i hovedstadsområdet kan en Ring 5 aflaste det øvrige vejnet,” siger Ole Birk Olesen.

Ring 5 omfatter en ny motorringvej fra Køge i syd over Høje-Taastrup og videre op gennem Nordsjælland til Helsingør. Planerne er årtier gamle, men har især i Nordsjælland stødt på lokal modstand, fordi en ny transportkorridor vil gøre indhug i grønne arealer.

”Jeg er godt bekendt med, at begejstringen ikke er så stor i Nordsjælland, men det kan give god mening at etablere den sydlige del. Det vil være et tiltrængt projekt med en meget høj intern forrentning. Når borgmestrene i nord ser fordelene ved den sydlige Ring 5, bliver modstanden i nord måske mindre,” lyder det fra ministeren.

I øjeblikket undersøger vi i ministeriet, om S-togene kan køre uden fører. Det vil betyde, at vi frem for meget lange tog hvert 20. minut kan indsætte flere, kortere tog og køre fx hvert tiende eller syvende minut. Det vil være en stor gevinst for mange mennesker.

Ole Birk Olesen, transport-, bygnings- og boligminister
DEL CITAT

Forhandlinger om penge
I hans øjne vil øgede vejinvesteringer give højere økonomisk vækst. Dels fordi trafikanter sparer tid på vejene og derfor kan arbejde mere, dels fordi bedre vejforbindelser vil øge danskernes villighed til at skifte til job, der ligger lidt længere væk.

Foreløbig ligger der dog ikke en bunke med milliarder klar til transportministeren.

”Den tidligere Venstre-regering havde afsat 27 milliarder i sin 2025-plan, og i den nye regering arbejder vi på en ny 2025-plan. Den skal være klar før sommerferien og redegør for forskellige muligheder for dansk økonomi. Så må vi se, hvor stor viljen er i Folketinget til at finde finansiering, fx ved reformer eller ved at effektivisere den offentlige sektor. I Danmark har vi mange i den arbejdsdygtige alder uden for arbejdsmarkedet – og vi har flere end i de øvrige nordiske lande, som ikke ligefrem er velfærdsmæssige ulande,” siger Ole Birk Olesen og finansieringsmulighederne.

Stamkunde i S-tog og metro
Den liberale minister har selv været flittig bruger af tog, når turen gik fra familiens parcelhus i Vanløse mod Christiansborg.

”I vores husstand har vi én bil, og den bruger min kone til sit job (som selvstændig fotograf, red.). Indtil jeg blev minister, tog jeg stort set hver morgen S-toget fra Jyllingevej Station, kørte et stop og skiftede til metroen ind til Kongens Nytorv. Og det vil jeg sikkert gøre igen, når jeg en dag ikke længere er minister.”

I øjeblikket gransker den skinnevante ministers folk mulighederne for at forbedre S-togene:

”I øjeblikket undersøger vi i ministeriet, om S-togene kan køre uden fører. Det vil betyde, at vi frem for meget lange tog hvert 20. minut kan indsætte flere, kortere tog og køre fx hvert tiende eller syvende minut. Det vil være en stor gevinst for mange mennesker. Det kræver blandt andet investeringer på stationerne, men jeg tør ikke sætte tidshorisont på – ud over at vi venter at være klar med en rapport senere på foråret. Men det er ikke ren science fiction, for metrotogene er jo allerede førerløse.”

 

Denne artikel er en del af annoncetillæget 'Fremtidens Infrastruktur'. Se alle artikler her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen