Berlingske Business

Lyngby-Taarbæk Vidensby med på international trend

billede
Caroline Arends, direktør for Lyngby-Taarbæk Vidensby

Moderne vidensvirksomheder vil ligge tæt sammen og i nærheden af et universitet. Det kaldes Innovation Districts og er en del af en global trend inden for byudvikling. Lyngby er en del af trenden.

Af Steen Trolle

Der var engang, hvor innovative virksomheder placerede sig langt fra bycentre og nysgerrige øjne, og hvor universiteter holdt stor afstand til det private erhvervsliv.

Den tid er forbi. I dag rykker mange vidensvirksomheder ind i byerne, og de vil gerne ligge tæt på andre virksomheder og universiteter, hvor de kan netværke og lade sig inspirere på kryds og tværs.
Tendensen har fået et navn. Områder med mange innovative virksomheder, økonomisk vækst og stærke netværk, placeret rundt om en vidensinstitution, kaldes Innovation Districts. De skyder frem i amerikanske universitetsbyer som Boston og Philadelphia, og de kan ses i hippe europæiske byer som Barcelona, Manchester og Eindhoven.

Og så minder tendensen om udviklingen i Lyngby. Så meget, at en af verdens førende eksperter i Innovation Districts, Bruce Katz, vicepræsident i tænketanken The Brookings Institute i Washington DC og bestyrelsesmedlem i Bloxhub, besøger Lyngby. Her skal han se, hvordan DTU og de lokale virksomheder samarbejder, og han skal høre mere om, hvordan der netværkes, bl.a. via Foreningen Lyngby-Taarbæk Vidensby, som i dag tæller 74 medlemmer, hvoraf 65 er virksomheder.

For netværk er vigtigt, når der skal skabes vækst og innovation, forklarer Bruce Katz:
”Netværk gør det muligt at dele ideer, ikke bare på universiteter, men også på tværs af universiteter, virksomheder, klynger og sektorer. Den næste generation af produkter og services opstår ofte i krydsfeltet mellem flere discipliner og på forskellige stadier i innovationsprocessen. Netværk er dermed afgørende for at skabe nye ideer, igangsætte opfindelser og hjælpe iværksættere til at vokse og skalere deres virksomheder,” siger den amerikanske forsker pr. mail fra Washington DC.

Vil tæt på DTU og netværk
Caroline Arends, direktør for Lyngby-Taarbæk Vidensby, har mødt Bruce Katz flere gange. Hun genkender mange af de træk i udviklingen omkring DTU, som Katz peger på, når han spotter et Innovation District.

”Noget af det, man taler meget om, er proximity, dvs. nærhed. Man skal være tæt på andre og man skal dele sin viden. Det ser vi tydeligt i Lyngby. Vi har set, hvordan en række store vidensvirksomheder og kontorfællesskaber inden for få år har valgt at placere sig i Lyngby, fordi det er tæt på DTU og fordi der er skabt et stærkt vidensnetværk på tværs af sektorer, som de gerne vil være en del af,” siger Caroline Arends.

Foreningen Vidensbyen faciliterer syv faglige netværk. Her deltager både repræsentanter for virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kommunen, og ud af disse netværk vokser konkrete projekter og aktiviteter, som binder området tættere sammen og skaber nye relationer.
”Et godt eksempel er Vidensbyens mentor program, som er igangsat af netværket for Internationalisering, hvor medrejsende ægtefæller til internationale forskere og specialister hjælpes til at finde arbejde hos danske virksomheder. Når internationale familier trives, bliver de boende længere i Danmark, og det har en afgørende betydning for både universitetet og virksomhederne,” fortæller Caroline Arends.

Et andet eksempel er Smart Vidensby-projektet, som er opstået i netværket for Klima og Grøn Teknologi. Her har man nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med forslag til smarte byløsninger, baseret på åbne data som f.eks. oplysninger om energiforbrug. Både virksomheder, kommune og DTU deltager i projektet, og hele ideen har afsæt i, at DTU ligger i byen.

Fra lukket til åbent innovationsmiljø
Sådan et projekt var utænkeligt for nogle år siden, hvor DTU levede sit eget liv ude på Lundtoftesletten. Men i dag er det næsten en selvfølge, at DTU sidder med ved bordet, og set fra Washington er det den helt rigtige vej at gå.

”Universitetsbyer i Danmark og resten af Europa kan sagtens udvikle sig til fremtrædende Innovation Districts, forudsat, at de understøtter et stærkt økosystem af forskere, virksomheder, iværksættere, inkubationsmiljøer og investorer i et levende setup, som varetager mange funktioner. Overgangen fra et lukket til et åbent innovationsmiljø anerkender vigtigheden af nærhed, tæthed, kritisk masse, særlige kompetencer og et netværk af virksomheder og mennesker, der samarbejder for at øge deres konkurrenceevne,” siger Bruce Katz fra The Brookings Institute.

Læs mere på www.vidensby.dk

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen